Itt vagy: » Kovászna Megye Helyi Hivatalos Közlönye » Kovászna Megye Tanácsának Határozatai » 2010 » 2010/127 számú HATÁROZAT a Nyolc Kovászna megyei turisztikai termék népszerűsítése című projekt jóváhagyásáról, melynek finanszírozása a 2007 – 2013 Regionális Operatív Program keretén belül történik.

2010/127 számú HATÁROZAT a Nyolc Kovászna megyei turisztikai termék népszerűsítése című projekt jóváhagyásáról, melynek finanszírozása a 2007 – 2013 Regionális Operatív Program keretén belül történik.

2010. november 25., csütörtök

Kovászna Megye Tanácsa, a 2010. szeptember 1-i rendkívüli ülésén, elemezve Kovászna Megye Tanácsa elnöke által bemutatott indoklást a Nyolc Kovászna megyei turisztikai termék népszerűsítése című projekt jóváhagyásáról,

ROMÁNIA
KOVÁSZNA MEGYE TANÁCSA
 
2010/127 számú HATÁROZAT
a Nyolc Kovászna megyei turisztikai termék népszerűsítése című projekt jóváhagyásáról, melynek finanszírozása a 2007 – 2013 Regionális Operatív Program keretén belül történik.
 
Kovászna Megye Tanácsa,
a 2010. szeptember 1-i rendkívüli ülésén,
elemezve Kovászna Megye Tanácsa elnöke által bemutatott indoklást a Nyolc Kovászna megyei turisztikai termék népszerűsítése című projekt jóváhagyásáról,
 
figyelembe véve:
– a Területrendezési Igazgatóság szakjelentését,
– a szakbizottságok véleményezését,
– a 2006/273-as számú, a helyi közpénzügyekre vonatkozó, utólag kiegészített és módosított törvényt,
– a Regionális Operatív Program 5. – tengely Tartós fejlesztés a turizmusban, 5.3 fő beavatkozási terület, A turisztikai értékek népszerűsítése és a szükséges infrastruktúra létrehozása annak érdekében, hogy Románia vonzóbb turisztikai  attrakció legyen, A belföldi turizmus fejlesztése és megerősítése a sajátos termékek népszerűsítése valamint a sajátos marketing tevékenységek támogatása révén pályázati útmutatóját,
– Fülöp Csaba, megyei tanácsos a gyűlés alatt tett javaslatát,
 
a 2001/215-ös, módosított és újraközölt közigazgatási törvény 91-es szakasz, 1-es bekezdés f) betűje és a 97-es szakasz 1-es bekezdés alapján: 
 
ELHATÁROZZA:
 
1. szakasz – (1) Jóváhagyja, Kovászna Megye Tanácsa részvételét a Nyolc Kovászna megyei turisztikai termék népszerűsítése című projektben.
(2) A Projekt összértéke 956.660 lej.
(3) Jóváhagyja Kovászna Megye önrészét a projekt finanszírozásában 14.870 lej értékben, amely elszámolható költségeket jelent.
(4) Jóváhagyja a projekt nemelszámolható költségeinek a fedezését a megyei tanács által 28.000 lej értékben, valamint a projekt megvalósítása közben adódható plusz költségek  fedezését.
2. szakasz – Jóváhagyja a strukturális alapokban önrészként szereplő összegek biztosítását a megyei tanács által, amiket a megyei tanács előre kifizet és a Management Hatóság utólag megtérít.
3. szakasz – Jelen határozat végrehajtásával Kovászna Megye Tanácsának elnökét, a Területfejlesztési Igazgatóságot valamint a Gazdasági Igazgatóságot bízza meg.
 
Sepsiszentgyörgy, 2010. szeptember 1.
 
TAMÁS Sándor
elnök
 
Ellenjegyzi:
VARGA Zoltán
Kovászna megye jegyzője
 
 
ROMÁNIA
KOVÁSZNA MEGYE TANÁCSA
ELNÖK
 
Ikt. Sz. 8967/ 2010.08.31
 
INDOKLÁS
A Hét Kovászna megyei turisztikai termék népszerűsítése című projekt jóváhagyására, melynek finanszírozása a 2007 – 2013 Regionális Operatív Program 5. – tengely Tartós fejlesztés a turizmusban, 5.3 fő beavatkozási terület A turisztikai értékek népszerűsítése és a szükséges infrastruktúra létrehozása annak érdekében, hogy Románia vonzóbb turisztikai attrakció legyen, A belföldi turizmus fejlesztése és megerősítése a sajátos termékek népszerűsítése valamint a sajátos marketing tevékenységek támogatása révén keretén belül történik.
 
A projekt megfelel a 2007 – 2013 Regionális Operatív Program 5. – tengely „ Tartós fejlesztés a turizmusban”, 5.3 fő beavatkozási terület „A turisztikai értékek népszerűsítése és a szükséges infrastruktúra létrehozása annak érdekében , hogy Románia vonzóbb turisztikai  attrakció legyen”, „A belföldi turizmus fejlesztése és megerősítése a sajátos termékek népszerűsítése valamint a sajátos marketing tevékenységek támogatása révén” előírásainak.
A projekt szükségszerűségét a következők indokolják:
A népszerűsítésre javasolt termékek a következők: antropikus turisztikai értékek: a gelencei Katolikus Templom, a csernátoni Népművészeti Múzeum, az illyefalvi Református Templom, a kézdivásárhelyi Céhek Múzeuma, a bibarcfalvi Református Templom, - valamint természetes turisztikai értékek: a Csomád-Bálványos természetvédelmi terület, a Rétyi Nyír.
A projekt célja hét Kovászna megyei helység gazdasági fejlődésének elősegítése, a megyében egy éjszakánál többet maradó turisták számának növelése által.
A projekt általános célkitűzése a fent említett termékek népszerűsítése, egy elgondolt és megvalósított marketingstratégia révén. A közvetlen célok a következők: valós szükségleteken alapuló reális marketingterv kidolgozása, amely magába foglalja a 7 termék értékesítését célzó marketingtevékenységeket, egy népszerűsítési kampány megszervezése, a látogatók számának növelése a projekt megvalósítása utáni első évben és megduplázása a következő öt évben, a Kovászna megyében több mint egy éjszakát eltöltő látogatók számának növelése.
A létező történelmi és építészeti emlékművek révén, Gelence, Illyefalva, Bibarcfalva, Csernáton és Kézdivásárhely turisztikai potenciálja jelentős. Kovászna földrajzi határain belül, ezek a helységek kitűnnek a saját, eredeti turisztikai adottságaikkal. A természeti adottságokat figyelembe véve, a legértékesebbek a hegyvidéki övezetek, ahol a megye balneoklimaterikus üdülőhelyei találhatók.
Kovászna megye turisztikai adottságai között különleges fontossággal bír a Rétyi Nyír természetvédelmi terület, ahol ritka, védettnek nyilvánított növények találhatók, valamint a Csomád-Bálványos védett terület, ahol Európa legnagyobb mofettája, barlangok, fenyő- és lombhullató erdők, a lápvidékre jellemző ritka növények találhatók.
 
A projekt elősegíti még:
  • a turisztikai piacon más résztvevőktől való megkülönböztetést,
  • a turisztikai termékek és szolgáltatások hatékonyabb értékesítését, az országban és külföldön,
  • a turisztikai tevékenység idényszerűségének csökkentése, meghatározott időben és helyre szervezett tevékenységekkel.
Figyelembe véve, hogy a turizmus a gazdasági fejlődés biztos eszköze, a jelenlegi válsághelyzetben a turisztikai értékek népszerűsítése még nagyobb jelentőséget nyer.
Következtetésként, Kovászna megye sokrétű turisztikai adottságai, a belső és külső turisztikai piac tendenciái és fejlődése, a kiegészítő programok és szolgáltatások hiánya, a turisztikát népszerűsítő tevékenységek hiánya, igazolja a projekt szükségszerűségét és célszerűségét, mivel ez a meghatározott hiányok pótlását és lehetőségek megvalósítását célozza.
A fentieket figyelembe véve javasolom a jelen határozattervezet jóváhagyását.
 
Tamás Sándor
elnök

Hírek