Itt vagy: » Hírek » Nagyobb támogatást kap a házi beteg- és idősgondozás Háromszéken

Nagyobb támogatást kap a házi beteg- és idősgondozás Háromszéken

2022. március 30., szerda

Kovászna megyében több pénzt tudnak fordítani a házi beteg- és idősgondozásra annak köszönhetően, hogy a kormány biztosítja a részfinanszírozást a fogyatékkal élők nappali központjainak működtetésére. Székelyföldön arányaiban Kovászna Megye Tanácsa utalja a legnagyobb összeget az otthoni betegápolás és idősgondozás támogatására.

Idén a megyei önkormányzat egymillió lej vissza nem térítendő támogatást nyújt azoknak az akkreditált szociális szervezeteknek, amelyek házi beteg- és idősgondozást végeznek, nehéz körülmények között élő családokkal, gyerekekkel foglalkoznak. Tíz év alatt megtízszereztük szociális pályázati keretünket” – mondta el Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, hozzátéve, nagy elégtétel, hogy a kormány is jobban kiveszi részét a szociális védőháló fenntartásából. „Korábban többször volt gond, hogy a kormány nem teljesítette törvényadta kötelezettségeit, így nekünk kellett kipótolni megyei szociális és gyermekvédelmi rendszerünk költségvetését. Egy évvel ezelőtt azért jelöltük Makkai Pétert államtitkárnak, hogy változzon a kormány merev álláspontja, hiszen ő jól ismeri a szociális ellátás hiányosságait és pontosan tudja, hogy a megyékben mire van szükség” – magyarázta az elnök.

Az elmúlt egy évben tulajdonképpen elkezdtük alkalmazni a törvényes előírásokat, hiszen jogszabály van arra, hogy a felnőtt fogyatékkal élőket ellátó intézményeknek a személyre szóló standard költségek 90 százalékát biztosítja az állam. Ez formailag úgy néz ki, hogy a megyei igazgatóságok a minisztériumtól lehívják a szükséges összeget. A minisztérium tavalytól proaktívan kezeli ezt a lehetőséget, felhívtuk a megyei intézmények és a civil szervezetek figyelmét, hogy van támogatásra lehetőség, csak kérni kell azt. A Kovászna megyei gyermekvédelmi igazgatóság a két nappali Központ, a baróti Laura-ház és a sepsiszentgyörgyi Írisz-ház számára 1,25 millió lejt hívott le, míg van olyan háromszéki ellátott, aki bentlakó a lókodi és a marosvásárhelyi fogyatékkal élők központjában, így az összeg eléri az 1,5 millió lejt” – magyarázta Makkai Péter, a Munkaügyi és Szociális Védelmi Minisztérium államtitkára. Míg korábban a nappali központok esetében az állami szubvenció 175//hó lej volt, most ez az összeg eléri a 2448 lejt.

Lévén, hogy a Kovászna megyében működő Laura-ház 12, az Írisz-ház 30, felnőtt fogyatékkal élő ellátottja után részesül a központi költségvetésből normatív támogatásban – több ellátottjuk van, de most 12, illetve 30 után kapja a támogatást – ezért Kovászna Megye Tanácsa nagyobb keretet tud biztosítani az egyéb szociális szolgáltatásokat nyújtó egyesületek támogatására. Így fog nagyobb összeget kapni házi beteg- és idősgondozásra a Gyulafehérvári Caritas, a Vöröskereszt, a Diakónia, de a családsegítő tevékenységek, hátrányos helyzetben levő gyermekek felzárkóztatását célzó programokra is több jut” – ismertette Vass Mária, a Kovászna Megyei Szociális Ellátási és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság igazgatója, aki hozzátette: a szociális pályázatokat elbírálták, március 31-én kötik meg a támogatási szerződéseket az a civilszervezetekkel.

.

Hírek