Sunteți aici: » Monitorul Oficial Local » Hotărârile Consiliului Județean Covasna » 2009 » Consiliul Județean Covasna

Consiliul Județean Covasna

Luni, 7 decembrie 2009

Consiliul judeţean Covasna este autoritatea administraţiei publice locale, constituită la nivel judeţean pentru coordonarea activităţii consiliilor comunale, orăşeneşti şi municipale, în vederea realizării serviciilor publice de interes judeţean. Judeţul Covasna este împărţit în 45 de unităţi administrativ-teritoriale, dintre care 2 municipii, 3 oraşe şi 40 comune. Reşedinţa de judeţ se află la Sfântu Gheorghe, Piaţa Libertăţii nr. 4.
 
Consiliul judeţean Covasna este compus din consilieri judeţeni aleşi prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat. Cu ocazia alegerilor locale din 2012, la nivelul judeţului Covasna, au fost aleşi 30 de consilieri judeţeni, pentru un mandat de 4 ani.

Situaţia privind apartenenţa politică a consilierilor judeţeni se prezintă astfel: Uniunea Democratică Maghiară din România (UDMR) este reprezentat de 8 consilieri, Partidul Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) are 4 reprezentanţi, Partidul Civic Maghiar (PCM) are 3 consilieri, iar 5 consilieri sunt membri ai Uniunii Social-Liberale (USL). Lista nominală a consilierilor judeţeni aici.

În urma modificării prevederilor legii privind alegerile pentru autorităţile administraţiei publice locale, începând din 2008, preşedintele consiliului judeţean este ales prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat. Mandatul preşedintelui este de 4 ani şi se exercită până la depunerea jurământului de către preşedintele nou-ales. În iunie 2012, TAMÁS Sándor, candidatul Uniunii Democratice Maghiare din România (UDMR), a fost ales în funcţia de preşedinte al Consiliului judeţean. El şi-a început primul mandat în iunie 2008, iar în 2012 a fost reales pentru al doilea mandat. Licenţiat în drept, TAMÁS Sándor a deţinut trei mandate ca deputat UDMR de Covasna în legislaturile 1996–2008. Anterior, a lucrat ca consilier personal al episcopului TŐKÉS László.

Potrivit prevederilor Legii administraţiei publice locale, preşedintele consiliului judeţean răspunde de buna funcţionare a aparatului de specialitate pe care îl conduce şi coordonează, conduce şedinţele consiliului judeţean, întocmeşte ordinea de zi a acesteia, îndrumă metodologic, prin aparatul de specialitate al consiliului judeţean, activităţile de stare civilă şi autoritate tutelară desfăşurate în comune şi oraşe, coordonează şi supraveghează activitatea de evidenţă a patrimoniului public şi privat al judeţului, coordonează şi controlează realizarea activităţilor de investiţii şi reabilitare a infrastructurii judeţene.

Preşedintele consiliului judeţean asigură respectarea prevederilor Constituţiei, punerea în aplicare a legislaţiei în vigoare, a procedurilor juridice şi a normelor de drept.
 
 
Contact:
Telefon: 0267 – 311-190
Fax: 0267 – 351-228
Email: office@cjcv.ro

Noutăți