Sunteți aici: » Știri » A fost elaborat planul de restaurare a picturilor murale din castelul Mikó

A fost elaborat planul de restaurare a picturilor murale din castelul Mikó

Joi, 15 iunie 2017

În ultimii şase luni, specialiştii în restaurare au efectuat lucrări de intervenţii de urgenţă la picturile murale a castelului Mikó din Olteni şi au elaborat şi un plan de restaurare pe baza căruia se vor demara ample lucrări de restaurare şi conservare

În ultimii şase luni, specialiştii în restaurare au efectuat lucrări de intervenţii de urgenţă la picturile murale a castelului Mikó din Olteni şi au elaborat şi un plan de restaurare pe baza căruia se vor demara ample lucrări de restaurare şi conservare.

„În 2014, Consiliul Judeţean Covasna a cumpărat, în asociere cu Consiliul Local al comunei Bodoc, castelul Mikó din Olteni, un important monument istoric din judeţul Covasna. Conform planurilor, în clădirea castelului vom amenaja un muzeu dedicat calului, o sală de conferinţe, precum şi spaţii de cazare pentru oaspeţi. Am efectuat deja numeroase lucrări de reabilitare, iar în prezent specialiştii în restaurare au efectuat lucrări de intervenţii de urgenţă şi au elaborat şi un plan de restaurare, cheltuielile fiind acoperite din fondurile obţinute în cadrul Planului Rómer Flóris, în valoare de 2 milioane de forinţi” – a explicat Tamás Sándor, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna.

„Am prelevat mostre de mortar şi de pigment care au fost testate, în vederea elaborării planului de restaurare. S-au realizat relevee privind deteriorările pereților laterali. Relevee similare au fost realizate şi cu privire la intervenţiile preconizate. La faţa locului am efectuat probe de conservare şi restaurare, care sunt cuprinse în planul de restaurare. S-a realizat, de asemenea, conservarea de urgenţă a picturilor murale aflate în stare avansată de degradare. Această intervenţie de urgenţă a fost necesară şi pentru că pereţii au necesitat lucrări de consolidare structurală şi fără o consolidare prealabilă a tencuielilor s-ar fi pierdut şi alte picturi. Într-o primă etapă, s-au realizat operaţiunile de consolidare a structurii zidăriei, injectarea fisurilor și a crăpăturilor, precum şi tratarea deteriorărilor la nivelul tencuielii. Pe peretele de sud a sălii mari suprafața de pictură a fost dezvelită în proporţie de 70 la sută” – a spus Kiss Loránd, specialist în restaurare, prezentând procesul de lucru.

Conform tradiţiei, picturile murale realizate în jurul anului 1840 sunt opere ale maestrului Bodor Péter din Târgu Mureş. Deşi cantitatea mare de picturi sunt în mare parte neatinse, în ceea ce priveşte consistenţa lor fizică, acestea prezintă un grad ridicat de periclitate, o mare parte a suprafeţelor prezintă straturi consistente de depuneri și acumulări. Picturile au fost executate în tehnica a secco, motiv pentru care sunt mai fragile, stratul suport fiind deteriorat şi crăpat, iar în colţul de sud-vest al sălii mari tencuiala s-a desprins datorită deteriorării şi fisurii peretelui, în consecinţă, pictura se prezintă incompletă. Intervenţiile de urgenţă efectuate sunt indispensabile înainte de o restaurare mai importantă, în vederea asigurării integrităţii şi unei consistenţe optime a picturilor murale, după care poate urma efectuarea operaţiunilor de curăţire şi conservare a suprafeţei pictate.

Specialistul care a condus aceste lucrări a mai subliniat faptul că operaţiunile de restaurare trebuie efectuate în conformitate cu metodele şi recomandările stabilite în planul de restaurare care, în luna iunie, va fi înaintat spre aprobare Comisiei de restaurare.

*** Castelul Mikó a fost construit în anii 1820, în stil Empire, pe cele două laturi ale sălii mari sunt amplasate apartamentele bărbaţilor şi cele ale femeilor. Picturile murale ale sălii mari reprezentative prezintă unele scene din viața socială, cele care evocă scene din războiul napoleonian decorează pereţii apartamentului bărbaţilor, iar în apartamentul femeilor sunt imortalizate imagini ale unei excursii europene. Aceste picturi au o valoare unică în Transilvania, atât din punct de vedere al temei, cât şi al caracterului de serie. O parte valoroasă a decoraţiei interioare o constituie lambriul din lemn al sălii de vânătoare, realizat în stil istorist, dulapurile incorporate şi chenarele de uşă, care au fost realizate în urma unor lucrări de modernizare și reprezintă opere de mobilier din acea epocă. În partea de sud a clădirii, parchetul decorativ cu intarsie s-a păstrat în stare originală și tot acolo se află și două sobe de teracotă colorate originale. Castelului îi aparţine şi un teren în suprafaţă de zece hectare, care include şi o pistă pentru cai teren în suprafaţă de patru hectare.

Noutăți