Sunteți aici: » Știri » A fost semnat contractul de execuție a lucrărilor de reabilitare a Castelului Mikó din Olteni

A fost semnat contractul de execuție a lucrărilor de reabilitare a Castelului Mikó din Olteni

Vineri, 19 mai 2023

Vineri, 19 mai, Consiliul Județean Covasna a semnat contractul de execuție a lucrărilor de  reabilitare a Castelului Mikó din Olteni, ceea ce înseamnă că lucrările propriu-zise vor fi demarate în curând. După restaurare, castelul va fi transformat în Muzeu Ecvestru Secuiesc. Termenul estimat pentru finalizarea lucrărilor este 30 iunie 2026.

Contractul de execuție a lucrărilor de restaurare a Castelului Mikó, în  valoare de 13,1 milioane de lei, a fost semnat cu firma Baumeister SRL, reprezentată de Fekete Mihály, aceeași firmă care a executat și lucrările de reabilitare a Muzeului Național Secuiesc. Durata estimată pentru execuția lucrărilor de reabilitare a monumentului istoric este de circa 36 luni, însă nu poate depăși data de 30 iunie 2026, care reprezintă termenul limită impus prin PNRR pentru finalizarea și recepția lucrărilor. În perioada imediat următoare, se va proceda la predarea amplasamentului către constructor și emiterea ordinului de începere a lucrărilor.

Proiectul „Reabilitare Castel Mikó” este finanțat în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR)  – Componenta C11 Turism și cultură, Investiția I1 – Promovarea celor 12 rute turistice/culturale și a fost depus spre finanțare în cursul anului 2022. Proiectul are o valoare totală de 18,2 milioane lei din care cheltuieli eligibile sunt 8,3 milioane lei.

Castelul Mikó din Olteni, comuna Bodoc, datează din cel de-al treilea deceniu al secolului al XIX-lea și a fost construit de contele Mikó Miklós în stilul „Empire”. Este un monument istoric cu o importanță deosebită în moștenirea culturală a Județului Covasna, lucru recunoscut și în literatura de specialitate. Picturile de pe pereții interiori ai camerelor îi conferă un caracter unic pe întreg teritoriul Transilvaniei, acestea reprezentând peisaje din orașele vest europene din perioada napoleoniană.

Nimic nu este mai important pentru o comunitate decât să știe să își conserve valorile și să le transmită mai departe către noile generații. Avem o obligație morală atât față de înaintașii noștri, cât și față de urmașii noștri de a crea punți de legătură între valorile trecutului și cele ale prezentului. Castelul Mikó din Olteni nu este doar o clădire de patrimoniu, ci este unică în Transilvania. Să asistăm la dispariția ei fără a lua atitudine ar fi fost un adevărat sacrilegiu. Sunt deosebit de bucuros că azi am semnat acest contract care va schimba complet destinul unei adevărate bijuterii din județul nostru”, a declarat președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor.

Sunt foarte mândru că firma noastră este implicată în salvarea unei clădiri de o frumusețe și o valoare greu de estimat. Suntem hotărâți să facem tot ce ne stă în putere pentru a respecta termenele limită și a duce la bun sfârșit această lucrare, care este și o lucrare de suflet pentru noi”, a spus la rândul său Fekete Mihály, reprezentantul firmei Baumeister.

Castelul Mikó se află în proprietatea comună a Consiliului Județean Covasna și a comunei Bodoc, fiind unul dintre monumentele importante ale regiunii noastre. Dată fiind valoarea sa de patrimoniu, Consiliul Județean Covasna urmărește să îl reintroducă în circuitul cultural și turistic al județului. În prezent, Castelul Mikó se află într-o stare avansată de degradare, care impune intervenții de conservare, urmate de restaurare și punere în valoare atât ca monument istoric, cât și din punct de vedere turistic. După renovare, castelul va deveni Muzeul Ecvestru Secuiesc și va fi considerat o anexă nouă a Muzeului Național Secuiesc, aflat în subordinea Consiliului Județean Covasna.

Noutăți