Aita Mare a fost prima staţie a programului „Cutreierarea judeţului”
Marți, 28 iunie 2011„Perioada trecută a dovedit faptul că singura noastră şansă de a avansa este să evaluăm forţele noastre şi, în Ţinutul Secuiesc, să ne bazăm numai pe noi înşine. Vom putea avansa numai dacă clarificăm ce fel de Ţinut Secuiesc ne dorim din punct de vedere politic şi al dezvoltării!” – a subliniat Tamás Sándor, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, marţi, 28 iunie 2011, la Aita Mare, această localitate fiind prima staţie a programului intitulat „Cutreierarea judeţului”, iniţiat de administraţia judeţeană.
„Perioada trecută a dovedit faptul că singura noastră şansă de a avansa este să evaluăm forţele noastre şi, în Ţinutul Secuiesc, să ne bazăm numai pe noi înşine. Vom putea avansa numai dacă clarificăm ce fel de Ţinut Secuiesc ne dorim din punct de vedere politic şi al dezvoltării!” – a subliniat Tamás Sándor, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, marţi, 28 iunie 2011, la Aita Mare, această localitate fiind prima staţie a programului intitulat „Cutreierarea judeţului”, iniţiat de administraţia judeţeană. Evenimentele programului s-au îmbinat cu festivitatea comemorativă închinată memoriei lui Kriza János.
Pe parcursul campaniei de informare, reprezentanţii Consiliului Judeţean Covasna vor vizita cele 45 de unităţi administrative ale judeţului pentru a obţine o imagine mai amplă asupra problemelor localităţii respective şi, în acelaşi timp, vor prezenta un raport cu privire la investiţiile şi realizările efectuate cuprinzând tot teritoriul judeţului, precum şi localitatea respectivă. Programul „Cutreierarea judeţului” a început la Aita Mare cu şedinţa extraordinară a consiliului, la care au participat pe lângă consilierii locali, preoţi ai bisericilor istorice, precum şi cadre didactice. Primarul Bihari Edömér a salutat iniţiativa spunând că, în cadrul programului, printre altele, vor căuta soluţii la problemele actuale şi se vor strădui să asigure un viitor sigur pentru tineri.
„Nu întâmplător am ales ca motto al programului expresia Căminul nostru Trei Scaune” – a spus Tamás Sándor, deoarece vrem să conştientizeze locuitorii judeţului asupra acestui mesaj. Preşedintele a sintetizat investiţiile, proiectele U.E. de care beneficiază şi Aita Mare, valoarea cărora, în multe cazuri, fiind multiplul bugetului local anual. Preşedintele consiliului a prezentat şi acele proiecte care se vor realiza în viitorul apropiat, evidenţiind pe acelea din care face parte şi comuna Aita Mare, de exemplu proiectul judeţean de gestionare a deşeurilor.
În continuare, s-au discutat, de asemenea, şi problemele care afectează în mod direct localitatea, cum ar fi: drumurile forestiere, imobilele bisericilor, mai precis reabilitarea bisericii cetate unitariene, respectiv a căminului cultural, declarat monument istoric.
La sfârşitul forumului, Tamás Sándor a înmânat primarului Bihari Edömér, cadoul administraţiei judeţene, şi anume ediţia reprint a volumului de culegeri etnografice a lui Kriza János, intitulat „Vadrózsák” (Măceşi), respectiv cartea de colorat cu stemele secuieşti şi publicaţia intitulată Nagyjaink (Marile noastre personalităţi) care apare anual. În cele din urmă, preşedintele consiliului judeţean şi primarul comunei Aita Mare au fixat împreună stema localităţii pe harta judeţului. Pe harta judeţului va fi aplicată stema fiecărei localităţi care va fi vizitată în cadrul programului „Cutreierarea judeţului”.
Din cauza ploii, programul festiv a fost continuat în biserica unitariană în care a fost botezat odinioară renumitul etnograf Kriza János. Aici, a ţinut un discurs Elekes Botond Áron, secretar de stat în cadrul Ministerului Resurselor Naţionale din Ungaria, iar liturghia solemnă a fost celebrată de episcopul unitarian Bálint Benczédi Ferenc.
În biserica plină până la refuz, festivitatea a fost deschisă de orchestra de ţiteră intitulată „Afine”, având membri opt copii care au prezentat cântece populare din culegerea lui Kriza János. După programul corului, a urmat spectacolul elevilor din Aita Mare. Tamás Sándor a prezentat pe scurt ediţia reprint a volumului „Vadrózsák” care a fost editată de Consiliul Judeţean Covasna şi Centrul de Cultură al Judeţului Covasna.
Kríza Ildikó, descendentă a lui Kriza János, a ţinut o prelegere despre viaţa şi mentalitatea personalităţii proeminente a ţinutului. Etnograful din Budapesta a declarat că Kriza János a fost unul dintre primii poeţi care, în loc de epigrame de limba latină, a scris poezii în limba maghiară.
Pozsony Ferenc, conducătorul Asociaţiei Etnografice Kriza János a vorbit despre faptul că materialele etnografice culese de personalitatea marcantă a comunei Aita Mare au arătat că secuii au păstrat o cultură care este parte distinctă a culturii universale maghiare.
După spectacolul Corului Civic „Gazdag Miklós”, a urmat vizita la camera memorială dedicată lui Kriza János, care a fost reabilitată de către Muzeul de Literatură „Petőfi”, după care a urmat depunerea coroanelor de flori la statuia lui Kriza János, în parcul din faţa primăriei.