Alungeni
Vineri, 21 mai 2010
Pe partea stângă a drumului naţional care leagă Transilvania de Moldova, la 8 km de intrarea în Târgu Secuiesc, există o tablă indicatoare pe care se află scris numele localităţii în trei limbi: Alungeni-Futásfalva-Laufensdorf.
Biserica Sfântul Andrei a fost construită în centrul satului între anii 1851 şi 1856 în locul unei biserici mai vechi. Înăuntru se află reproducerea statuetei Sfântei Fecioare făcute în anul 1750. Aceasta statuie a fost făcută pentru mănăstirea franciscană din Estelnic, de unde ea a fost adusă la Alungeni în timpul Revoluţiei din 1848-49. Datorită acestei statui, care ulterior a fost numită Maica Domnului din regiunea Trei Scaune, biserica şi împrejurimile ei au fost considerate locuri de pelerinaj. Pelerinii vin să viziteze aceste locuri în data de 2 iulie a fiecărui an. În afară de statuie, în biserică se mai află şi un corpus de trei sute de ani.
Dintre vestigiile arhitecturale Conacul Hamar-Vargyassy , construit în prima jumătate a secolului al XIX-lea, este demn de menţionat.
În partea sudică a satului se află fântâna numită Sóskút, a cărei apă este folosită pentru tratarea afecţiunilor gastrice.