Sunteți aici: » Știri » Au fost marcate traseele montane din munţii Bodoc

Au fost marcate traseele montane din munţii Bodoc

Miercuri, 18 octombrie 2017

Mulţumită Centrului Județean pentru Protecția Naturii și Salvamont, s-a finalizat marcarea tuturor traseelor montane, ceea ce înseamnă 17 trasee marcate pe o lungime de 170 km, acestea fiind accesibile prin GPS

Mulţumită Centrului Județean pentru Protecția Naturii și Salvamont, s-a finalizat marcarea tuturor traseelor montane, ceea ce înseamnă 17 trasee marcate pe o lungime de 170 km, acestea fiind accesibile prin GPS.

Instituţia care funcţionează în subordinea Consiliului Judeţean Covasna, a amplasat, în fiecare centru de localitate de unde porneşte un (sau mai multe) trasee turistice, panouri informative cu acelaşi conţinut în trei limbi (maghiară, română, engleză) care vor ajuta turiştii în orientare, în planificarea traseelor turistice şi în prezentarea atracţiilor turistice. Cei dornici de excursii vor găsi astfel de panouri informative în localităţile Malnaş, Bodoc, Moacşa, centrul comunei Micfalău şi în zona Balvanyos. Extinderea acestora este în curs.

Potrivit şefului de birou al Centrului Județean pentru Protecția Naturii și Salvamont, Moscviciov Leonid, în județ sunt trasee montane cu grad de dificultate mic și mediu, traseele de creastă sunt catalogate drept mai grele, dar şi acestea doar datorită lungimii lor. Turiştii utilizează mai ales traseul care traversează munţii Bodocului, dar atât vârful Lăcăuţ din Comandău cât şi zona Şugaş-Băi este vizitată frecvent.

„Începând de anul viitor, pentru grupuri vom asigura ghid montan. Până atunci, turiştilor le adresăm rugămintea să nu părăsească traseele marcate. În multe cazuri, sunt marcate trasee de către asociații, fără ştiinţa instituției, acestea nefiind neînregistrate. Astfel, dacă pe acestea are loc un accident, salvamontiştii nu vor găsi în timp util răniţii, din păcate, s-a mai întâmplat.” Potrivit afirmaţiilor lui Moscviciov, tendinţa este de a implica şcolile în activitatea instituţiei, instituţiile de învăţământ din localităţile Reci şi Ozun s-au alăturat deja. În cluburile de turism în natură vor fi implicate toate grupele de vârstă, vor fi organizate diferite activităţi, respectiv cursuri de formare ranger. Pe viitor, în munca pe teren se vor implica şi studenţii din cadrul Universităţii din Pécs, precum şi cei din cadrul Extensiei Universitare UBB Sfântu Gheorghe.

Turismul în natură din judeţul Covasna constituie un element important al Anului turismului. Consiliul Judeţean (CJ) Covasna susţine în mod prioritar dezvoltarea acestuia – a spus Tamás Sándor, preşedintele CJ Covasna. „Trăim într-una dintre cele mai frumoase zone ale ţării, unde turiştii vin în vizită cu plăcere şi localnicilor le place să hoinărească în mijlocul naturii. Pentru asigurarea siguranţei sunt indispensabile traseele turistice marcate și, prin urmare, acordăm un sprijin financiar special pentru executarea lucrărilor de marcare” – a declarat preşedintele CJ Covasna.

Conducătorul Centrului Județean pentru Protecția Naturii și Salvamont a atras atenția asupra importanţei protecției conștiente a mediului, deoarece pe lângă faptul că cantitatea mare de gunoaie aruncate de-a lungul traseelor turistice strică imaginea așezărilor, dăunează şi sănătăţii. Acţiunea de strângere a gunoaielor organizată de serviciul salvamont, împreună cu pompierii şi jandarmeria locală, se dovedeşte insuficientă pentru adunarea cantităţii mari de gunoaie aruncate.

Anul viitor, Centrul Județean pentru Protecția Naturii și Salvamont va executa lucrări de marcare a traseelor turistice din munţii Baraoltului, zonele Comandău–Lăcăuţ, Covasna şi Şugaş-Băi. La cerere, vor fi amenajate şi trasee ecvestre şi de ciclism.

Traseele marcate sunt trecute în nomenclatorul GPS, iar coordonatele acestora sunt disponibile pentru cei dornici de drumeţie pe pagina web www.natcov.ro, iar ulterior vor fi disponibile şi prin aplicaţia mobilă 0salvamont.org.

Noutăți