Sunteți aici: » Despre judeţ » Localităţile judeţului » Bicfalău

Bicfalău

Marți, 25 mai 2010

Satul Bicfalău se află în strânsă vecinătate cu partea estică a comunei Ozun. În  cea de-a a doua parte a secolului al XIX-lea,Orbán Balázs l-a clasat drept unul dintre cele mai frumoase sate secuiesti.
Biserica-fortăreaţă reformată,cu rol decisiv în viaşa comunităţii,se află pe dealul ce se ridică deasupra satului, în condiţii meteorologice favorabile turnul ei se poate vedea cu ochiul liber chiar şi de la mare distanţă. Cetatea şi o parte semnificativă a bisericii medievale au fost demolate in 1861, urmând ca o nouă biserică să fie construită în 1863. Zidurile cetăţii au rămas intacte în partea de vest şi cea de nord a turnului, care şi astăzi adăposteşte clopotul turnat în 1640 de maestrul fierar Johannes Neidel din Braşov.
Bicfalău este aşezământul cel mai bogat în curii în regiunea Trei Scaune. Numărul caselor şi conacurilor înfiinţate în secolele al XVIII-lea si al XIX-lea se ridică la paisprezece, marea majoritate a lor fiind şi astăzi locuite. Cele mai cunoscute sunt: Conacul Páll-Gergely, Curia Simon (cu pasarelele si arcadele sale de piatră), Conacul Zátyi, nu demult restaurat, Casa Zsigmond precum si Conacul Dénes Gyula. Formele acestei moşteniri arhitecturale se pot vedea la expoziţia locală organizată în Casa de Cultură. In octombrie 2009 s-a organizat târgul Kincse cu dorinţa de a se crea o tradiţie în acest sens, o parte importantă a târgului fiind programul de a vizita expoziţia organizată în Casa de Cultură.
Aşezământul este important şi din punctul de vedere al turismului rural. Cei interesaţi sunt aşteptaţi în case de  oaspeţi modernizate şi de pensiuni cu servicii de înaltă calitate.


 

Noutăți