Sunteți aici: » Știri » Când oferi urgent un ajutor, ajuţi de două ori!

Când oferi urgent un ajutor, ajuţi de două ori!

Marți, 14 aprilie 2020

Marți, la orele prânzului, în Sfântu Gheorghe au fost distribuite echipamentele de protecție, materiale sanitare și dezinfectanți, toate donate de Guvernul Ungariei, la solicitarea UDMR. Donația a fost destinată celor care luptă în prima linie împotriva pandemiei.  

Marți, la orele prânzului, în Sfântu Gheorghe au fost distribuite echipamentele de protecție, materiale sanitare și dezinfectanți, toate donate de Guvernul Ungariei, la solicitarea UDMR. Donația a fost destinată celor care luptă în prima linie împotriva pandemiei.  

Prin această donație, în județul Covasna au ajuns 39.800 măști FFP, 2.200  combinezoane, 400 măști de protecție din plexiglas, 13.000 perechi de mănuși de protecție, 640 șepci de protecție, 1.300 botoșei, 1.850 litri soluție de dezinfectanți, 425  ochelari de protecție.  Ca urmare a unor consultări prealabile, instituțiile care  au primit echipamentele de protecție și materialele sanitare sunt: Spitalul Județean de Urgență Dr. Fogolyán Kristóf, spitalele orășenești din Baraolt, Întorsura Buzăului, Târgu Secuiesc și Covasna, Direcția Județeană de Asistență Socială și Protecția Copilului Covasna, Direcția de Sănătate Publică Județeană Covasna, Serviciul de Ambulanță Județean Covasna, Camera Stomatologilor din județul Covasna, Caritas Alba Iulia –  județul Covasna, Fundația Creștine Diakónia, Primăria Sfântu Gheorghe și Consiliul Județean Covasna.

Mulțumim Guvernului Ungar, personal Ministrului de Externe, Szijjártó Péter, pentru această generoasă donație!” –  a declarat președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor.  „Angajații din sistemul de sănătate și servicii sociale rezistă de săptămâni întregi și, datorită acestei donații, acum își pot face treaba mai în siguranță. În România, din cauza birocrației sau chiar a lipsei de resurse financiare, este dificil să le procurăm echipamentele de protecție necesare, este nevoie de săptămâni pentru ca acestea să ajungă la destinație. Acum nu mai este timp de așteptat, se lucrează  într-un ritm mai rapid decât de obicei. Cu sprijinul Consiliului Județean Covasna, organizațiile neguvernamentale și bisericești asigură îngrijirea la domiciliu pentru mai mult de 1.600 de persoane vârstnice. Pentru personalul din  DGASPC, din centrele rezidențiale pentru persoanele vârstnice, respectiv din centrele rezidențiale pentru copii și adulți, cu și fără dizabilități a fost  instituită măsura de izolare preventivă la locul de muncă,  pe o perioada de 14 zile, ceea ce înseamnă un program de lucru non-stop. Viața nu se poate opri din cauza lipsei echipamentelor de protecție, iar lipsa acestora poate provoca multe situaţii nedorite. Tocmai de aceea,  donația actuală este atât de  importantă” – a precizat președintele. 

Echipamentele primite de Municipiul Sfântu Gheorghe vor fi distribuite medicilor de familie și organizațiilor nonguvernamentale cu care colaborează Primăria, a spus primarul municipiului, Antal Árpád. ”Ne bucurăm că Guvernul Ungariei are forță să ne acorde și nouă atenție și să ne sprijine în aceste momente grele, mulțumim că ajută comunitatea noastră” – a subliniat primarul reședinței de județ.

La rândul său, directorul Fundației Creștine Diakónia, Tóth Anna, ne-a informat că în cadrul serviciului de îngrijire la domiciliu lucrează zilnic 34 de persoane, pentru care trebuie asigurate echipamente de protecție, fiind vorba de produse care au dispărut de pe piață, iar procurarea lor necesită un efort din ce în ce mai mare.  Hubbes Kinga, reprezentanta filialei județene Caritas Alba Iulia, a subliniat că aceste echipamente și dezinfectanții sunt deosebit de importante în activitatea lor zilnică, din cadrul serviciului pentru îngrijirea la domiciliu a persoanelor în vârstă.

Spitalul Orășenesc din Baraolt încă lucrează cu echipamentele de protecție pe care au reușit să le achiziționeze înainte să fie instituită starea de  urgență şi,  fiind vorba de produse consumabile, suplimentarea lor este extrem de dificilă. Directorul medical, Dr. Lózsádi Botond,  recunoaşte că aveau mare nevoie de această donație, care compensează lipsa de echipamente,  până vor sosi cele comandate de spital. Deocamdată,  spitalele din Baraolt și Tg. Secuiesc au rămas ”curate”, fără pacienți infectaţi cu virusul COVID-19, iar pentru ca serviciile  medicale să fie oferite în condiţii de siguranță este mare nevoie de echipamente de protecție.

Șeful Serviciului de Ambulanță al județului Covasna, Cristian Cimpoi, consideră că este o acțiune lăudabilă, un gest frumos. ”În aceste momente, în care suntem cu toții atât de greu încercați, se fac eforturi uriașe,  de către toți cei implicați în gestionarea acestei epidemii,  pentru  a procura  materiale sanitare, echipamente, dezinfectanți – toate atât de necesare. După cum se poate observa, atât în țările din Vest cât și la noi există un procent semnificativ de personal medical infectat, lovit de către acest virus. Ca atare, aceste echipamente, materiale sunt mai mult decât binevenite, mulțumim pentru această donație” – a declarat directorul. 

Noutăți