Sunteți aici: » Despre judeţ » Localităţile judeţului » Cătălina

Cătălina

Vineri, 18 decembrie 2009

Vizitaţi-l pe “pictorul naţional maghiar”, pe Barabás Miklós (1810-1898) în satul său natal, Mărcuşa. Acolo este aşezat bustul pictorului cioplit în marmură albă, în micul parc din centrul localităţii, îngrijit de întreaga comunitate locală. În locul în care se afla casa sa părintească azi este aşezat un obelisc memorial.

 

Ştiaţi că în mai multe fântâni din curţile locuitorilor din satul Hătuica aparţinând comunei Cătălina izvorăşte apă minerală, recomandată de medicii specialişti împotriva problemelor gastrice cauzate de hipoaciditate? Subsolul regiunii ascunde izvoare de apă minerală şi dioxid de carbon, însă acestea ies la suprafaţă numai în localităţile Hătuica şi Cătălina.

Atracţii turistice:

  • Biserica romano-catolică Sfânta Ecaterina, din Cătălina. Cristelniţa a rămas din vechea biserică iar un clopot al bisericii a fost fabricat la Udine.
  • Casa memorială renovată a lui Szentkatolnai Bálint Gábor (1844-1913), pe care se află şi placa memorială (dezvelită în 1994) a fratelui acestuia. Bálint Gábor a fost un lingvist remarcabil al limbilor orientale, explorator şi profesor universitar, pionier al răspândirii limbajului Esperanto.
  • Conacul Basa-Sinkovits din Cătălina, cu elemente arhitecturale în stil empire din secolul XIX. Placa memorială a vechiului conac renascentist se poate admira pe faţada conacului nou (1640).

Originari din această localitate sunt şi doi pictori importanţi: Mattisch-Teutsch János (1884-1960), născut în Hătuica, reprezentant de talie europeană a picturii avantgarde de la începutul secolului, pictorul Mágori Varga Béla (născut în anul 1897), născut în Imeni, elev al celebrului pictor Rudnay.

Primar: Tusa Levente; Tel/fax:+40-267-346161.
Localităţi componente: Hătuica, Mărcuşa şi Mătişeni, Imeni, Mărtineni.
Cod poștal: 527065.
Populaţie: 3550 (2002).
Suprafaţă: 46,45 km2.
 

Noutăți