Sunteți aici: » Despre judeţ » Localităţile judeţului » Chiuruş

Chiuruş

Miercuri, 19 mai 2010

Satul cu o populaţie de religie reformată se află în valea pârâului Chiuruş, la sud-vest de staţiunea balneară Covasna. Până în anul 1904, satul a fost numit simplu Körös, dar pentru a păstra memoria fiului său renumit numele i-a fost transformat în Csomakörös.
Pentru a-şi întregi umilul venit, localnicii s-au ocupat de fabricarea de strecurătoare până la începutul secolului al XX-lea. Începând din anii 1920, o altă ocupaţie a început să fie practicată în sat, cea a confecţionării de pălării de paie. Câteva femei din sat practică această meserie şi în ziua de azi.
Numele satului a devenit cunoscut de mulţi oameni datorită lui Kőrösi Csoma Sándor (1784-1842), marele explorator şi călător în ţările din est. Localnicii îi păstrează memoria cu mare recunoştinţă şi mândrie. Cu ocazia celei de-a 150 aniversări a morţii sale, autorităţile locale au aşezat a placă comemorativă în biserica reformată locală. Din anul 1969, în centrul satului vizitatorii pot vedea bustul fondatorului tibetologiei (acest bust fiind opera lui Orbán Áron).
În 1990, din iniţiativa Asociaţiei Culturale Kőrösi Csoma Sándor cu sediul în oraşul Covasna, s-a inaugurat o expoziţie care prezintă viaţa şi călătoriile efectuate de către marele explorator. Această expoziţie este prezentată în două dintre camerele casei de cultură din Covasna. Pe terenul unde se afla odinioară casa părintească a lui Kőrösi Csoma Sándor, s-a reprodus această clădire, accentul punându-se pe o cameră memorială şi o altă cameră amenajată cu  mobile tipic secuieşti.
Nu numai posteritatea recunoscătoare, ci şi natura a contribuit la comemorarea acestei mari personalităţi din istoria regiunii Trei Scaune: în curtea conacului de odinioară există doi nuci imenşi, despre care se presupune că ar fi fost martorii copilăriei marelui explorator.