Sunteți aici: » Știri » Concurs restaurant: echipa din Ținutul Secuiesc, foarte aproape să urce pe podium

Concurs restaurant: echipa din Ținutul Secuiesc, foarte aproape să urce pe podium

Luni, 25 martie 2019

Echipa formată din ucenici bucătari, cofetari și chelneri, susținută și de Școala Populară de Artă și Meserii din Sfântu Gheorghe, a terminat pe locul patru la cea de-a V-a ediție a Concursului Național „Schnitta Sámuel”. Nouă echipe au participat la concursul prestigios ce a avut loc în aceste zile la Szolnok, Ungaria.

Echipa formată din ucenici bucătari, cofetari și chelneri, susținută și de Școala Populară de Artă și Meserii din Sfântu Gheorghe, a terminat pe locul patru la cea de-a V-a ediție a Concursului Național „Schnitta Sámuel”. Nouă echipe au participat la concursul prestigios ce a avut loc în aceste zile la Szolnok, Ungaria.

Concursul este un fel de competiție complexă, pe discipline de studiu, care este organizată anual și care anul acesta a avut loc în perioada 23-24 martie. Legat de concursul desfășurat la Szolnok, directorul Școlii Populare de Artă și Meserii, Gáj Nándor, a spus următoarele: „Consider că am pornit cu un dezavantaj atunci când am participat pentru prima oară la un astfel de concurs. Acasă la noi onoarea educației profesionale și a industriei ospitalității a fost știrbită, prin urmare, aceasta trebuie restabilită. Cerință există, hotelurile, pensiunile și restaurantele caută în mod constant muncitori calificați. Ca instituție de învățământ, am încurajat ca concursul ce poartă  numele lui Schnitta Samuel să aibă o etapă și în Ținutul Secuiesc, pentru că dorim ca elevii să vadă de ce sunt capabili colegii lor de aceeași vârstă din școlile cu același profil din Ungaria. Evident, este mai ușor a avansa într-un sistem în care echipamentul este semnificativ mai bun și unde, în cadrul sistemului educațional, se pune un accent mai mare pe practică, dar este important de spus că dezvoltarea se simte și la noi.”

Membrii echipei din Ținutul Secuiesc sunt: Deák Erika, Gödör Adrián, Benedek Gellért, elevi ai Liceului Tehnologic Economic - Administrativ „Berde Áron” Sfântu Gheorghe; elevul Liceului Tehnologic „Joannes Kájoni” Miercurea Ciuc, precum și László Dániel, elevul Liceului Tehnologic „Kós Károly” Odorheiu Secuiesc.

În pregătirea echipei ți-au asumat un rol cofetarul Mátyás Andrea și bucătarul șef Kovács Gábor Áron: ambii sunt tineri specialiști care pot fi caracterizați prin creativitate și profesionalism. Acest lucru s-a văzut și la activitatea echipei, care a prezentat aromele și bucatele tradiționale din zonă într-o nouă formă, pregătind un meniu delicios: aperitivul a constat din unt aromat cu ardei copți și turtă cu jumări și cu piper peruvian, precum și pate de ficat de gâscă cu gutui cu gem de vin. Și felurile următoare au fost bazate pe arome secuiești: supă cremă de cartofi cu tarhon și piept afumat de porc, urmată de șalău cu tomate „cireșe” confiate. Meniul mai conținea și sorbet, iar ca fel principal s-a pregătit mușchi de vită cu rizoto cu trufe și cu spumă cu oțet balsamic, urmat de un desert la pahar, semolina. Mâncărurile pregătite de bucătarii László Dániel și Benedek Gellért, precum și tortul cu chili și zmeură preparat de cofetarul Ferencz András, au fost servite de către chelnerii Gödör Adrián și Deák Erika.

„Suntem mulțumiți de performanța echipei. Este un mare lucru că echipa a știut să pregătească un meniu care face față și la competiții acerbe și asta sub o presiune similară ca și în restaurantele prestigioase, însă înseamnă mai mult decât atât faptul că până acum chiar și participarea în sine a reprezentat un rezultat, dar de data aceasta am putut ține piept provocărilor: deci progresul este real” – a punctat Gáj Nándor.

Noutăți