Cooperarea la nivel local și județean înseamnă dezvoltare
Miercuri, 18 august 2021„Nu întâmplător am ales comuna Ghelința pentru a fi gazda ședinței ordinare a Consiliului Județean. Am venit aici pentru că această comună, condusă de domnul primar Ilyés Botond, a pornit pe calea dezvoltării. Ghelința dovedește din nou că aduce progres dacă există colaborare bună la nivel local și județean” – a punctat președintele Consiliului Județean Covasna miercuri, la Ghelința unde s-au întrunit consilierii județeni pentru ședința ordinară, vizitând și investițiile făcute din finanțări primite de la Consiliul Județean.
În anul 2021 comuna Ghelința a depus opt proiecte la programele județene de dezvoltare locală. „Aceste programe județene sunt foarte bune deoarece putem realiza rapid și eficient investiții mai mici, dar care sunt la fel de importante pentru comunitatea noastră” – a subliniat primarul comunei, Ilyés Botond.
Anul trecut cu sprijinul Consiliului Județean s-a realizat schimbarea acoperișului la școala generală și la cabinetul medical din Ghelința. „Anul acesta comuna a depus deja opt proiecte, care vor fi în beneficiul comunității, servind mai ales interesele copiilor și ale tinerilor. Vom sprijini financiar realizarea a trei terenuri de joacă, se va reabilita casa de cultură din Harale, sala de sport și popicăria, au depus proiect și pentru echipamente sportive, va fi dota personalul și spațiile aferente serviciilor voluntare pentru situații de urgență. Împreună cu Primăria, finanțăm în valoare de 150 de mii lei lucrările la acoperișul bisericii din Ghelința” – a mai spus Tamás Sándor.
În cadrul ședinței a fost adoptat şi programul județean pentru dotarea spațiilor destinate activităților de tineret. Consiliul Județean va sprijini, în asociere cu unitățile administrativ-teritoriale din județul Covasna, dotarea spațiilor destinate activităților de tineret existente în mediul rural prin achiziționarea de mobilier și echipamente tehnice în vederea asigurării unui cadru optim pentru desfășurarea activităților de tineret. Contribuția maximă a Consiliului Județean pentru un proiect nu va depăși 15.000 lei, contribuția autorității locale solicitante fiind cel puțin egală cu această sumă.
„Pe lângă dezvoltarea infrastructurii continuăm dezvoltarea sistemului social, vom construi noi case rezidențiale pentru copiii aflați în sistem, am aprobat solicitările de trecere cu titlu gratuit a unor imobile – terenuri din Ghelința și Tg. Secuiesc în acest scop. Nu vorbim numai de construcții, ci și despre crearea de noi locuri de muncă, deoarece în aceste centre se vor înființa câte 6 locuri de muncă” – a explicat președintele Tamás Sándor.
Consilierii au aprobat participarea județului Covasna la Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014 – 2020, cu proiectul „Proiectare și instalare sistem de alarmă pentru detectare nivel de oxigen”. Valoarea totală a proiectului este de 335.324 lei, beneficiarul investiției fiind Spitalul Județean de Urgență.
Consiliul Județean Covasna va încheia un acord de parteneriat între Județul Covasna și Federația Română de Orientare, în vederea desfășurării Campionatelor Naționale de Orientare în Alergare, probele sprint, lungă distanță, medie distanță și ștafetă, organizate în perioada 11-13 septembrie 2021, în zonele Reci, Tg. Secuiesc și Covasna.