Sunteți aici: » Despre judeţ » Localităţile judeţului » Filia

Filia

Marți, 4 mai 2010


Satul se află în partea nordică a regiunii Trei Scaune, la poalele sudice ale munţilor Harghitei. În secolul al XIX-lea, meşterul Gábor Áron a făcut aici primele tunuri, pentru care a folosit clopotul bisericii locale.


În ceea ce priveşte meşteşugurile şi ocupaţiile practicate de săteni, ei au crescut dintotdeauna mulţi oi şi au făcut caşcaval şi urdă dulce în mari cantităţi.
Una dintre atracţiile satului este considerată casa Boda datând din secolul al XVII-lea. Clădirea este un model perfect al stilului empire al Renascentismului popular. Din păcate, casa se află într-o stare dărăpănată de mai mulţi ani.
Biserica medievală, care păstra pictura reprezentând legenda Sfântului Ladislău, a fost demolată în 1896, dar desenul tehnic şi copia picturilor murale ne-au fost transmise graţie iniţiativei domnului Huszka József, profesor de desen din Sfântu Gheorghe. Biserica ce se află astăzi în sat a fost construită între anii 1897-98.
Satul este pomenit frecvent de literatura etnografică datorită concepţiei de viaţă aparte a localnicilor, precum şi stâlpilor ciopliţi din lemn ce se află în cimitir. În cimitir se află aproximativ 150 de astfel de stâlpi, care păstrează motive culturale specifice.
În hotarul satului se află locul numit Kankóskert, care adăposteşte o anumită specie a narciselor considerată a fi plantă protejată.
La câţiva kilometri spre nord-vest exista un aşezământ numit Dobo, care a fost distrus în Evul Mediu. Aici s-a început efectuarea de excavări arheologice, care pînă acum au scos la suprafaţă ruinele unei vechi biserici.
 

Noutăți