Sunteți aici: » Știri » Fonduri europene pentru consolidarea capacității de gestionare a crizei sanitare COVID-19 în cadrul Spitalului Județean de Urgență

Fonduri europene pentru consolidarea capacității de gestionare a crizei sanitare COVID-19 în cadrul Spitalului Județean de Urgență

Miercuri, 15 septembrie 2021

Șase paturi ATI, 10 ventilatoare și alte aparate necesare pentru terapia intensivă au fost achiziționate printr-un proiect european, câștigat de Spitalul Județean de Urgență ”Dr. Fogolyán Kristóf”. Proiectul, finanțat prin Programul Operațional Infrastructura Mare, Axa prioritară 9 – Protejarea sănătății populației în contextul pandemiei cauzate de COVID-19, are o valoare de 13,8 milioane de lei.

Sănătatea oamenilor este cea mai importantă. Pentru Consiliul Județean, dezvoltarea sistemului de sănătate, modernizarea Spitalului Județean reprezintă o prioritate. Este datoria noastră să folosim toate posibilitățile de finanțare, fie fonduri guvernamentale, fie fonduri europene, iar pe lângă acestea, alocăm și fonduri proprii pentru a dezvolta sistemul de sănătate. Trebuie să fim pregătiți pentru valul 4 al pandemiei, iar aceste echipamente și aparatură medicală ne ajută să asigurăm buna funcționare a sistemului de sănătate chiar și în condiții dificile” – a punctat președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor.

Proiectul european, depus în vara anului 2020, a asigurat finanțare pentru achiziția de materiale si echipamente medicale de protecție în valoare de 7,3 milioane de lei, iar pentru suma de 5,2 milioane de lei au fost cumpărate de echipamente și aparatură medicală. Au fost achiziționate 30.000 de măști FFP3, 30.000 de combinezoane, 2.000 de ochelari de protecție, 2.000 litri de dezinfectanți pentru mâini, 200.000 măști chirurgicale, 100.000 halate de unică folosință, 2.000 viziere de protecție și 400.000 mănuși de examinare.

Aparatura medicală constă în 10 ventilatoare, 6 paturi ATI, o stație de monitorizare cu 10 monitoare, un ecograf pleural portabil, 15 infuzomate, 30 injectomate și, nu în ultimul rând, două videolaringoscoape și două laringoscope pediatrice.

Aceste aparate au ajuns la Secțiile de Terapie intensivă, Boli infecțioase și Chirurgie – zona COVID, și ne ajută ca îngrijirea pacienților să fie mai sigură. Pe lângă acestea, este important ca angajații noștri să lucreze în condiții sigure, de la începutul pandemiei am alocat sume considerabile pentru dezinfectanți și echipamente de protecție. Mulțumită acestui proiect, am reușit să ne aprovizionăm cu zeci de mii de echipamente de protecție, cu diferite tipuri de dezinfectanți, necesare pentru activitatea noastră” – a precizat managerul Spitalului Județean de Urgență, András Nagy Róbert.

La începutul anului 2020, Terapia Intensivă a Spitalului Județean de Urgență avea 11 aparate de ventilație invazivă, iar în momentul de față are 32 de astfel de aparate, dintre care 24 invazive și 8 dispozitive de ventilație non-invazive. Spitalul a primit și de la Asociația ROTARY CLUB aparate de ventilație. Conducerea spitalului se pregătește pentru valul 4 al pandemiei, analizând experiențele acumulate, astfel că pe lângă extinderea echipamentelor, modelează scenarii posibile la nivel organizațional, a mai explicat managerul instituției.

 

Noutăți