Sunteți aici: » Știri » O mână de ajutor acordată instituțiilor de sănătate

O mână de ajutor acordată instituțiilor de sănătate

Joi, 14 mai 2020

Consiliul Județean Covasna a adoptat joi noi decizii pentru a veni în sprijinul sistemului de sănătate, iar lucrările de investiții nu se vor opri: s-a stabilit că săptămâna viitoare vor reîncepe lucrările pe drumul județean 121A, între Boroșneu Mare și Întorsura Buzăului, dar încep și pe drumul județean Băile Malnaș—Pasul Hatod – Baraolt – podul de la Augustin.

Consiliul Județean Covasna a adoptat joi noi decizii pentru a veni în sprijinul sistemului de sănătate, iar lucrările de investiții nu se vor opri: s-a stabilit că săptămâna viitoare vor reîncepe lucrările pe drumul județean 121A, între Boroșneu Mare și Întorsura Buzăului, dar încep și pe drumul județean Băile Malnaș—Pasul Hatod – Baraolt – podul de la Augustin.

„În ultima perioadă, am adoptat mai multe hotărâri prin care nu numai că ne-am asumat sarcini suplimentare, dar am completat și unele lacune ale guvernului. Fără sprijinul nostru, aceste instituții de sănătate ar fi rămas  fără protecție. După acordul cu Centrul de Transfuzie Sanguină din Sfântu Gheorghe, acum am semnat un acord de colaborare cu Spitalul de Recuperare Cardiovasculară Dr. Benedek Géza, care funcționează în subordinea Ministerului Sănătății. Pentru Spitalul de boli cardiovasculare, în subordinea căruia funcționează și Spitalele Orășeneşti din  Covasna și Întorsura Buzăului, vom cumpăra echipamente de protecție și dezinfectanți în valoare totală de 50.000 de lei.” – a precizat Tamás Sándor, după şedinţa de Consiliu. Președintele Consiliului a mai adăugat că la ședință  s-a votat alocarea unei sume de 100 de mii lei pentru Spitalul Orășenesc din Târgu Secuiesc. „Acest lucru este important, deoarece  Spitalul Orășenesc din Târgu Secuiesc tratează de două luni urgențele pacienților neinfectați cu coronavirus. Prin urmare, acesta a devenit spitalul-suport al Spitalului Județean, care tratează pacienții cu COVID, iar din această cauză au crescut semnificativ costurile spitalului din Târgu Secuiesc.  Astfel,  la cererea domnului primar Bokor Tibor,  am acordat ajutor și pentru spitalul din Târgu Secuiesc. Din cei 100 mii de lei alocați, ei vor cumpăra materiale pentru îngrijirea sănătății, echipamente de protecție și medicamente.” – a declarat  Președintele Consiliului Județean.

De asemenea, consilierii au decis să includă 2,86 milioane de lei în bugetul Spitalului Județean de Urgență Dr. Fogolyán Kristóf, suma reprezentând stimulentul  de risc medical,  acordat personalului care este implicat direct în transportul, echiparea, evaluarea, diagnosticarea și tratamentul pacienților infectați cu COVID-19. Acest stimulent este în valoare de 2.500 lei, venit brut – pe lună, pentru o persoană.  Aceste stimulente, prevăzute în cadrul unui program național, vor fi asigurate de Ministerul Sănătății din fonduri UE.          

Consiliul Județean Covasna a aprobat colaborarea județului Covasna cu Crucea Roșie Română – Filiala Covasna, în vederea finanțării implementării Planului de intervenție a acțiunii: "OXIGEN”,  derulată de Crucea Roșie Română – Filiala Covasna,  pentru asigurarea unor resurse suplimentare în lupta împotriva coronavirusului. Pentru a asigura o intervenție cât mai eficientă,  se vor crea, prin grija Crucii Roșii,  5 zone de intervenție în județul Covasna. Fiecare zonă de intervenție va acoperi o arie de maximum  20 km, asigurând un timp de reacție între 10-60 minute,  până la asigurarea oxigenului pentru persoana bolnavă. În vederea finanțării implementării acestui plan de intervenție, Consiliul Județean a alocat 46.000 lei. Societatea Națională de Cruce Roșie din România este singura organizație umanitară din țară care are atribuții clare, în calitate de instituție auxiliară a autorităților publice, mai ales în domeniul prevenirii și intervenției în caz de dezastre.

 A fost suplimentat bugetul Programului județean pentru reabilitarea, modernizarea imobilelor cu destinație de cabinete medicale din mediul rural, s-au votat de data aceasta câte 25 mii de lei, în total 75 mii de lei, care vor fi alocate pentru modernizarea cabinetelor  medicale de familie din Brăduț, Ghelința și Moacșa. Pe lângă renovarea imobilelor, aceste sume pot fi folosite și pentru extinderea dotării cu echipamente medicale.

Nu se opresc nici investițiile în infrastructură, astfel, săptămâna viitoare vor fi reluate lucrările de modernizare la drumul județean 121A, iar modernizarea tronsonului de 22 de kilometri, între Întorsura Buzăului – Valea Mare – Boroșneu Mic – Boroșneu Mare – DN13E, va fi realizată din fonduri de la bugetul de stat și bugetul județean, a declarat Tamás Sándor. Conform precizărilor sale,  s-a emis ordinul de începere a lucrărilor și pentru modernizarea șoselei din Pasul Hatod, iar luni vor începe lucrările pe drumurile dintre Malnaș Băi – Micfalău – Pasul Hatod – Bățanii Mari – Biborțeni, precum și pe drumul de centură între Baraolt și podul din localitatea Augustin, care vor fi finanțate din fonduri UE.

Noutăți