Olteni
Joi, 20 mai 2010
Dupa ce râul Olt trece de munţii Baraolt şi Bodoc, el işi formează o terasă largă pe partea dreaptă, unde s-a format satul Olteni,care aparţine de comuna Bodoc din punct de vedere administrativ. În aria satului s-au efectuat numeroase săpături arheologice. Pe malul stâng al Oltului se află rămăşiţele unei fortăreţe datând din epoca fierului, iar pe terasa dreaptă a râului, în locul denumit Vármegye, specialiştii au adus la lumina zilei un sit datând din epoca neolitică, acesta fiind protejat de un sistem artificial de şanţuri. Arheologii au identificat la faţa locului şi urmele unei tabere militare romane ale cărei turnuri duble se văd si astăzi la intrarea în tabără dinspre sud.
Olteni este cuibul strămoşesc al familiei Mikó. Castelul Mikó, existând şi în prezent, a fost construit în 1827 de către clăcaşi la ordinele contelui Mikó Miklós, folosind ca materiale de construcţie rămăşiţele cetăţii Herec.
În hotarele satului există mai multe izvoare cu apă minerală, dintre care cel mai cunoscut , cel cu numele de Bagoly (Bufnita), este situat în lunca stângă a râului Olt. Apa minerală a acestui izvor este indicată mai ales în cazul afecţiunilor hepatice. Un alt izvor binecunoscut este cel cu numele de Sós (sărat), apa căruia este indicată pentru tratarea hiperacidităţii gastrice.