Sunteți aici: » Despre judeţ » Localităţile judeţului » Pachia

Pachia

Luni, 26 aprilie 2010

Aşezământul se află în  valea pârâului Chiuruş, în marea lor majoritate locuitorii lui aparţin congregaţiei reformate. Biserica veche a aşezământului s-a prăbuşit în timpul cutremurului din 1977, cea prezentă a fost construită între anii 1977 şi 1978. Este înconjurată de un zid de piatră în formă ovală. În curtea bisericii se află faimoasele tei milenare.
În interiorul bisericii există o tablă memorială aşezată în memoria arhitectului Pákéi Pákey Lajos (1853—1921, inginerul regal al oraşului Cluj Napoca, care efectuat planul soclului statuii regelui Matei Corvinul din Cluj Napoca precum şi cel al lui Wesselényi Miklós din Zalău. Alte opere ale sale sunt: hotelul New York din Cluj Napoca, clădirea liceului unitarian Brassai Sámuel precum şi cea a bisericii unitariene din Belin.


Pe peretele exterior al bisericii se află un tablou memorial aşezat în memoria lui
Pákéi Sándor József (1853--1945), fostul secretar general al EMKE ( Asociaţia Culturală a Maghiarilor din Transilvania), preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc, senator de Bucureşti.
În această regiune circulă o zicală; Pachia loveşte în Brateş, a cărei semnificaţie este cunoscută de foarte puţine persoane. Odinioară, în de-alungul pârâului Covasna, existau foarte multe braţe moarte bogate în peşti. Această bogăţie a dus la formarea unui conflict între locuitorii celor două sate: tinerii din Brateş pescuiau de multe ori în ape ce aparţineau de Pachia. Conflictul s-a terminat cu victoria celor din Pachia.
 

Noutăți