Paşi mici, dar importanţi
Vineri, 4 noiembrie 2016
În cadrul întrunirii ordinare din data 27 octombrie, Consiliul Judeţean (CJ) Covasna a adoptat mai multe decizii care vor avea o importanţă majoră în derularea proiectelor pe termen lung.0
În cadrul întrunirii ordinare din data 27 octombrie, Consiliul Judeţean (CJ) Covasna a adoptat mai multe decizii care vor avea o importanţă majoră în derularea proiectelor pe termen lung.
La şedinţă a participat şi primarul comunei Zagon, Kis József, care a raportat faptul că, în comună, cele două poduri de o importanţă vitală s-au deteriorat vizibil în aşa măsură încât la o eventuală inundaţie acestea chiar s-ar putea prăbuşi. Primarul a subliniat: unul dintre poduri trebuie neapărat reconstruit anul viitor, însă până atunci, este important ca podurile să fie consolidate, în caz contrar, circulaţia autovehiculelor în comuna Zagon va deveni imposibilă.
Tamás Sándor, preşedintele CJ Covasna, a declarat că, în cursul lunilor trecute, au iniţiat un proiect de hotărâre a Guvernului cu privire la soluționarea urgentă a problemelor similare, în urma căreia judeţul a primit un sprijin financiar de peste 2,2 milioane lei. Acesta a subliniat: „Este de datoria noastră să venim în ajutorul celor ce întâmpină greutăţi şi, în speranţa unei soluţionări rapide, pentru repararea podurilor, acum alocăm încă 250.000 lei din fondul de rezervă a judeţului, sumă la care va contribui evident şi comuna din fondurile sale proprii.”
Consilierii judeţeni au aprobat, de asemenea, proiectul de hotărâre cu privire la stabilirea preţurilor medii ale produselor agricole pentru anul fiscal 2017. Legat de aceste preţuri, Tamás Sándor a explicat: „Mulţi sunt cei care, potrivit vechiului obicei, îşi dau în arendă terenurile agricole. Aceste terenuri închiriate nu beneficiază de scutire de impozit, acesta trebuie plătit din sumele obţinute din vânzarea produselor agricole primite sub forma arendei. În judeţul Covasna, această chestiune vizează producătorii mici şi mijlocii. Impozitul se calculează în baza preţurilor stabilite în lista preţurilor medii ale produselor agricole, din acest motiv nu este deloc indiferent preţul pe care îl stabilim. Noi am fixat cel mai mic preţ din cadrul legal aplicabil, deoarece sprijinim proprietarii prin toate mijloacele disponibile.”
CJ Covasna acordă un sprijin financiar în valoare de 7000 lei Inspectoratului de Jandarmi Județean „Gheorghe Doja” Covasna. Această sumă este destinată achiziţionării de navigatoare GPS, lanterne, respectiv truse de prim ajutor. Tamás Sándor a subliniat: se doreşte ca jandarmeria, pompierii şi salvamontiştii să-şi unească resursele şi să dezvolte o cooperare formală, prin aceasta asigurând o mai mare eficienţă în acordarea de asistenţă acelor persoane care se rătăcesc prin munţi sau păduri.
Plenul CJ Covasna a aprobat, de asemenea, proiectul de hotărâre privind aprobarea asocierii județului Covasna cu județul Harghita, în vederea realizării proiectului comun pentru reabilitare de drum judeţean. În acest fel s-a făcut încă un pas important spre începerea lucrărilor de reabilitare.