Petriceni
Luni, 17 mai 2010
Din punct de vedere administrativ satul aparţine de Sânzieni, denumirea veche era Peceneg, numele curent i-a fost dat în 1905. În secolul al XIV-lea era încă locuit de pecenegi. Privindu-l din depărtare, satul arată ca o fortăreaţă datorită gardurilor făcute din piatră. Bucatele de piatră folosite în decursul ridicării acestor ziduri au fost extrase din panta dealului de deasupra cimitirului local.
În locul numit Polyvár arheologii au descoperit un stabiliment datând din epoca neolitică, unde au găsit statuete de ceramică reprezentând figuri de animale. Într-un alt loc numit Faluhely, săpăturile arheologice au adus la suprafaţă zidurile primei biserici construite în stil romanesc. Biserica prezentă, protejată de un zid din piatră, a fost ridicată în 1825 în onoarea lui Sfântul Laurenţiu.
În valea pârâului Petriceni există un izvor a cărui apă medicinală, cu conţinut bogat în sulf, este binecunoscută pentru efecte curative.
Printre tradiţiile populare se numără felicitările de zilele Ioan şi Ştefan precum şi vizitele familiale. Acestea din urma se efectuează în ultimele zece seri ale postului Crăciunului.