Poian
Luni, 14 decembrie 2009Apă minerală din care a băut până şi Matei Corvinul. Chiar şi poezia lui Jókai Mór confirmă faptul că Regele cel Înţelept consuma această apă minerală acidulată după bogata fiertură de linte cu cârnaţi a judelui din Breţcu. Apa minerală de aici are cel mai ridicat conţinut de calciu dintre apele din regiune.
Ştiaţi că în localitatea Poian s-a născut Laub Ede (1889-1942), cioplitor în piatră, sculptor şi restaurator talentat? Artistul a participat la restaurarea Parlamentului de la Budapesta şi a domului din Kosice. În localitate trăieşte şi astăzi memoria celebrei familii. Poianul împreună cu satul Belani formează o comună. Localitatea este aşezată în partea de sud a munţilor Székely-Kászoni, în partea superioară a depresiunii Trei Scaune.
Atracţii turistice:
- Biserica romano-catolică mai păstrează câteva vechi monumente gotice sculptate în piatră. Interiorul biserici a păstrat elemente în stil baroc.
- Localitatea are şi o biserică ortodoxă (1762).
- Teiul memorial al reginei Elisabeta din faţa Primăriei.
- De pe belvederea situată pe culmile muntelui Perkő se dezvăluie întreaga panoramă a depresiunii Trei Scaune şi a culmilor Carpaţilor Orientali. Sunt cunoscute carierele de piatră şi sculptorii din localitate.
- Familiile de sculptori Papp, Varga, Albert şi Fekete care şi în prezent creează lucrări artistice în gresie.
- Biserica catolică din Belani este monument istoric.
- Muzeul Șurii din Belani.
- Colecţia bogată de unelte populare a fostului Orbán Lázár.
Primar: Páll Endre
Tel/fax: +40-267-368629
Localităţi componente: Belani
Cod poștal: 527140
Populaţie: 1796 (2005)
Suprafaţă: 71,50 km2