Prevenirea poate salva vieţi - Program de screening medical gratuit, desfăşurat anul acesta, la Catalina
Vineri, 7 septembrie 2018Aproape opt sute de persoane au fost examinate în această săptămână, la Catalina, de către medicii specialişti şi asistenţii medicali din cadrul Spitalului Judeţean Bács-Kiskun din Ungaria. Evaluând rezultatele investigaţiilor, directorul general al Spitalului Judeţean Bács-Kiskun, dr. Svébis Mihály, a spus că locuitorii din această zonă în general sunt sănătoşi, adăugând totodată că acest lucru nu înseamnă că testele regulate de screening nu ar fi necesare şi aici.
Aproape opt sute de persoane au fost examinate în această săptămână, la Catalina, de către medicii specialişti şi asistenţii medicali din cadrul Spitalului Judeţean Bács-Kiskun din Ungaria. Evaluând rezultatele investigaţiilor, directorul general al Spitalului Judeţean Bács-Kiskun, dr. Svébis Mihály, a spus că locuitorii din această zonă în general sunt sănătoşi, adăugând totodată că acest lucru nu înseamnă că testele regulate de screening nu ar fi necesare şi aici.
„Vieţile oamenilor se pot salva dacă există programe de prevenţie, dacă există programe de screening. Un sondaj Eurostat publicat recent arată că jumătate din cazurile de decese din România putea fi evitate. Aceasta este o statistică sumbră, pe care am dori să o schimbăm aici, în Ţinutul Secuiesc. În judeţul Covasna am lansat un program de screening medical gratuit în 2013, cu participarea specialiştilor Spitalului Judeţean Bács-Kiskun şi cei ai Spitalului Judeţean „Hetényi Géza” din judeţul Jász-Nagykun-Szolnok din Ungaria şi în parteneriat cu Spitalul Judeţean de Urgenţă „Dr. Fogolyán Kristóf”. Pentru noi, sănătatea oamenilor este cea mai importantă şi experienţele din anii trecuţi arată că, aceste teste s-au dovedit a fi salvatoare de vieţi” – a spus Tamás Sándor, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, în cadrul conferinţei de presă în tema rezultatelor screeningului.
„Ne face plăcere să fim aici şi cel mai important este faptul că putem ajuta” – a declarat preşedintele Adunării Generale a Judeţului Bács-Kiskun, Rideg László, care a reamintit şi istoricul acestui program. Medicii din Kecskemét au sosit pentru prima dată în Ţinutul Secuiesc din cauza inundaţiilor pe valea Nicoului, de atunci, vin în fiecare an în judeţul Harghita, iar de patru ani organizează screeninguri medicale şi în judeţul Covasna. „Suntem întotdeauna bucuroşi când venim, pentru că simţim că venim acasă. Avem o echipă entuziastă, dintre cei care sunt aici există unii care vin de 12 ani în Ţinutul Secuiesc, dar echipa s-a şi întinerit, putem spune că vom veni atâta timp cât e nevoie” – a subliniat directorul general al Spitalului Judeţean Bács-Kiskun, dr. Svébis Mihály.
În cele cinci zile, echipa de 30 de specialişti au efectuat consultaţii de specialitate gratuite în domeniile: medicină internă, dermatologie, otorinolaringologie, gastroenterologie, chirurgie, ginecologie, neurologie, precum şi examinări EKG şi ecografice şi un spectru cuprinzător de analize de laborator. Pentru cele 783 de persoane înregistrate în program, s-au efectuat un număr de 2621 de consultaţii medicale. Bende Ferenc din Mărcuşa, care a participat la patru consultaţii medicale, a spus consideră important acest program, deoarece, fiind mai în vârstă, se deplasează mai greu la oraş pentru a se prezenta la un cabinet medical. Ar trebui în fiecare an să se facă aşa ceva, ca omul să ştie cum stă cu sănătatea, a adăugat Juga Mária, tot din Mărcuşa.
„Cred că am creat condiţii corespunzătoare pentru derularea programului. Totodată un semn bun este acela că rezultatele screeningului au demonstrat că nici locuitorii din Catalina nu sunt mai bolnavi decât restul populaţiei” – a spus primarul Tusa Levente, care a mulţumit pentru munca depusă de voluntari care au participat la acest program.
În timpul săptămânii pe care specialiştii din Kecskemét au petrecut aici, s-au întâlnit și cu medicii specialişti din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă „Dr. Fogolyán Kristóf” din Sfântu Gheorghe, fiind de acord că, pe viitor, vor intensifica colaborarea între cele două instituţii, sub forma unor schimburi de experiență și formări profesionale continue.