Primul composesorat înregistrat ca şi grup producător este din judeţul Covasna
Joi, 8 iulie 2010Noua lege a vânătorii, problema retrocedării, predarea drumurilor forestiere – printre altele acestea au fost cele mai importante teme discutate joi la Sfântu Gheorghe, la întâlnirea reprezentanţilor composesoratelor din judeţele Harghita şi Covasna.
Întâlnire cu reprezentanţii composesoratelor din judeţele Harghita şi Covasna
Noua lege a vânătorii, problema retrocedării, predarea drumurilor forestiere – printre altele acestea au fost cele mai importante teme discutate joi la Sfântu Gheorghe, la întâlnirea reprezentanţilor composesoratelor din judeţele Harghita şi Covasna. La eveniment a participat directorul adjunct Romsilva – Regia Naţională a Pădurilor, dl. Balogh Sándor, consilier în cabinetul ministrului, dl. Kelemen Márton, director adjunct în cadrul Ministerului Mediului şi Pădurilor, dna Szabó Ilona, şi preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamás Sándor.
„În curând mă voi întoarce în judeţul Covasna pentru că există câteva probleme privind retrocedările care trebuie discutate punctual cu angajaţii Romsilva din judeţ şi proprietarii” – a declarat directorul adjunct Romsilva, Balogh Sándor la conferinţa de presă susţinută după întâlnire. El a adăugat că doreşte să accelereze rezolvarea acelor cazuri de retrocedare care se lungesc de ani de zile.
Preşedintele CJ Covasna, Tamás Sándor ne-a informat că în judeţul Covasna există 170.000 hectare de pădure, din care 130.000 hectare sunt în proprietate privată. „Dacă reuşim să rezolvăm cazurile problematice, în proprietatea Romsilva va rămâne în judeţul Covasna maxim 15.000 de hectare teren forestier” – a mai spus Tamás Sándor.
Este nevoie de revizuirea reglementărilor privind contabilitatea în cadrul composesoratelor, conform directorului adjunct Romsilva, în cursul toamnei ar putea fi finalizat un proiect în această privinţă. Acum este în faza dezbaterii publice noua lege a vânătorii, ceea ce a stârnit interesul reprezentanţilor composesoratelor, mai mulţi au adus şi în scris amendamentele privind această lege. Reprezentanţii composesoratelor au menţionat că în Consiliul Naţional de Vânătoare nu sunt reprezentaţi ocoalele silvice private. Balogh Gábor a vorbit şi despre posibilităţile de a preda drumurile forestiere administraţiilor locale în acele localităţi unde Romsilva nu mai are teren.
La întâlnire a fost înmânat composesoratului din Doboşeni înregistrarea ca şi grup producător, fiind primul composesorat din ţară care a cerut această înregistrare. Acest lucru este important pentru că grupurile de producători pot obţine fonduri de la Uniunea Europeană.