Sunteți aici: » Știri » Recrutarea husarilor în zona Baraoltului

Recrutarea husarilor în zona Baraoltului

Duminică, 9 iunie 2013

Îmbrăcaţi în costume de culoare albastră, cu decoraţiuni aurii, defilarea husarilor, organizată în cadrul celei de a patra ediţii a Recrutării husarilor din judeţul Covasna, atrag privirile tinerilor şi bătrânilor deopotrivă. De această dată recrutarea a avut loc în zona Baraoltului.

Îmbrăcaţi în costume de culoare albastră, cu decoraţiuni aurii, defilarea husarilor, organizată în cadrul celei de a patra ediţii a Recrutării husarilor din judeţul Covasna, atrag privirile tinerilor şi bătrânilor deopotrivă. De această dată recrutarea a avut loc în zona Baraoltului.

În cadrul recrutării, sloganul husarilor: „Forţă, onoare!”a fost rostit prima oară la Vârghiş. În prima zi a evenimentului, sâmbătă, 8 iunie, caii sunt încă neliniştiţi, grupul husarilor s-a adunat în faţa parcului din Vârghiş, iar locul răsună de nechezatul cailor. În cadrul acţiunii de recrutare, se aude un text din 1848 care s-a dovedit a fi eficient: patria trebuie apărată, iar pentru aceasta este nevoie de vitejie. Recruţii entuziasmaţi de cuvintele sergentului sunt îmbiaţi să danseze bărbuncul, după care urmează momentul cel mai important al recrutării: vinul. Cel care acceptă să bea din plosca husarilor, acela face parte deja din rândurile acestora. Potrivit tradiţiei, după aceasta urmează depunerea jurământului: după rostirea jurământului, soldaţii proaspăt recrutaţi primesc mundirul, apoi urmează pregătirea. Locotenentul-colonel husar dr. Vass László care a sosit din Ungaria, fiind conducătorul Asociaţiei păstrătorilor de tradiţii militare şi husare, respectiv sergentul echipei, arată soldaţilor poziţia de drepţi, stânga-mprejur!, alinierea, într-un cuvânt lucruri pe care orice soldat trebuie să le ştie.

După recrutarea soldaţilor, Ilkei Ferenc, primarul comunei Vârghiş a prins panglica localităţii de vârful hampei drapelului husarilor. Ilkei a vorbit despre dragostea de patrie, accentuând că „şi astăzi este o plăcere să fii husar”. Cu această ocazie, corurile şi grupurile de dans ale şcolilor locale îşi demonstrează măiestria. Drept este că şi husarii sosesc pregătiţi, de patru ani fiind însoţiţi pe căruţă de Ansamblul de dansuri „Perkő”. De la Vârghiş, husarii îşi continuă drumul spre Tălişoara prin Doboşeni, Filia şi Brăduţ fiind întâmpinaţi de  Balázsi Dénes, primarul acestor localităţi. Husarii se bucură din plin de ospitalitatea locului, fiind aşteptaţi cu coşuri pline de gogoaşe cu zahăr şi chimion secuiesc de care este mare nevoie, pentru că vremea fiind nestatornică, în 3–4 minute ploaia deasă le-a udat leoarcă calul şi călăreţul deopotrivă. Uniforma husarilor este o îmbrăcăminte grea, iar dacă e udată de ploaie, poate să ajungă la greutatea de 20 de kilograme – spune unul dintre căpitani. Echipa înaintează cu voioşie, fac glume, dar nu lipseşte nici ora de istorie. Cel interesat află că, printre husari a fost primit acela care avea cel puţin patru dinţi. Această condiţie era pusă nu din motive estetice, ci din unele practice: arma trebuia încărcată folosind ambele mâini, dar, între timp, trebuia ţinută şi săculeţul conţinând praful de puşcă, iar aceasta ar fi fost imposibilă fără dinţi – povestesc în glumă husarii.

Acţiunea de recrutare se continua a doua zi la Baraolt. Aici au loc evenimentele Zilelor Baraoltului, în centrul oraşului aflându-se numeroşi participanţi interesaţi, dintre care mulţi se fotografiază împreună cu husarii. Tamás Sándor, preşedintele Consiliul Judeţean Covasna participă la eveniment, în fiecare an, defilând călare. El a fost cel care a vorbit, în cadrul manifestării, despre istoria husarilor din epoca modernă, spun: prima asociaţie a păstrătorilor tradiţiei husarilor a fost înfiinţată în 1990, la Târgu Secuiesc, care „de atunci s-a îmbogăţit cu tot mulţi cai superbi, fete cărora le place să danseze şi husari cu mustăţi răsucite”. Numărul asociaţiilor păstrătoare de tradiţii este în creştere: Lázár Kiss Barna, primarul Baraoltului anunţă faptul că şi în oraşul său a fost înfiinţată prima asociaţie de acest gen. Recrutarea are loc în centrul oraşului, călăreţii locali îmbrăcaţi în uniforme negre alăturându-se alaiului husarilor.

După acest moment, călăreţii urmaţi de căruţele împodobite se îndreaptă spre Biborţeni. Aici, la intrarea în localitate, sunt aşteptaţi de fanfara locală. În continuare, echipa trece prin Băţanii Mari, unde sunt întâmpinaţi de primarul comunei, Simon András, care a vorbit despre faptul că, în localitate, încă se păstrează vie tradiţia husarilor.
Punctul culminant al zilei îl reprezintă momentul decernării distincţiilor. La manifestările similare păstrătorilor de tradiţii se înmânează medalii având caracterul unor monede metalice vechi sau premii cu şnur care se leagă după gât. de data aceasta husarii primesc medalii prinse de o panglică neagră. Un husar mai în vârstă din Odorheiu Secuiesc dezvăluie un secret celorlalţi: medaliile pe care le poartă în piept sunt doar câteva dintre cele mai îndrăgite de el. Acasă are mai multe, uniforma nouă ar fi plină cu ele.
După încheierea festivităţilor, husarii îşi schimbă uniformele fercheşe cu unele obişnuite, caii sunt puşi pe remorcă, soseşte momentul despărţirii, husarii îşi iau rămas bun spunând: „Sperăm să ne vedem şi anul viitor!”

Evenimentul a fost organizat de: Consiliul Judeţean Covasna, Asociaţia pentru Dezvoltarea Turismului în judeţul Covasna, Asociaţia „Székely Virtus”, Asociaţia de Dezvoltare a judeţului Covasna, Organizația Teritorială Trei Scaune a Uniunii Democrate Maghiare, Consiliile Locale din Baraolt, Brăduţ, Vârghiş şi Băţani.
 

Noutăți