Sunteți aici: » Știri » S-a încheiat prejurizarea. Se cunosc lucrările selectate pentru Bienală

S-a încheiat prejurizarea. Se cunosc lucrările selectate pentru Bienală

Luni, 22 decembrie 2014

Faza de înscriere a Bienalei de Grafică din Ţinutul Secuiesc, ediţia a III-a s-a încheiat cu prejurizarea lucrărilor primite de la aplicanţi. Cu această ocazie s-a organizat la Centrul de Artă Transilvania o conferinţă de presă.

Faza de înscriere a Bienalei de Grafică din Ţinutul Secuiesc, ediţia a III-a s-a încheiat cu prejurizarea lucrărilor primite de la aplicanţi. Cu această ocazie s-a organizat la Centrul de Artă Transilvania o conferinţă de presă.

Despre desfăşurarea de până acum a evenimentului au relatat la conferinţa de presă István Imreh Marton, directorul Centrului de Cultură al Judeţului Covasna, Zsolt Siklódi, grafician, curatorul bienalei şi Zoltán Vécsi Nagy, istoric de artă, directorul Centrului de Artă Transilvania.

Curatorul Zsolt Siklódi a declarat că la bienală s-au înscris în total 336 de artişti, cu reproducerile digitale a 783 de creaţii. S-a înregistrat aplicaţii din 32 de ţări, majoritatea acestora provin din Ungaria şi România, dar paleta este întregită şi de ţări îndepărtate, precum Egipt, Coreea, China, Indonezia sau Iran. El a apreciat, că această varietate, precum şi diversitatea geografică reprezintă un pas înainte faţă de bienala anterioară. A mai remarcat, că ambele categorii de aplicaţie s-au bucurat în aceeaşi măsură de interes: la categoria de grafică tradiţională s-au prezentat 166 de artişti, iar la grafică experimentală 170, fiind între aceştia şi artişti care au aplicat la ambele secţiuni. Pentru prima categorie s-au primit în total 387 de creaţii, pentru a doua 396.

S-a mai precizat, că la sfârşitul săptămânii trecute, în perioada 26-28 noiembrie 2014, juriul a evaluat reproducerile digitale primite care au corespuns criteriilor de participare. În urma evaluării juriul a selectat un număr de 228 lucrări, care vor fi  expuse la Centrul de Artă Transilvania şi publicate în catalogul bienalei. Vernisajul expoziţiei va avea loc la data de 22 ianuarie 2015, în Ziua Culturii Maghiare, ca un acord final al bienalei.

Zoltán Vécsi Nagy a subliniat faptul, că juriul compus din artişti graficieni şi profesori universitari recunoscuţi pe scena internaţională a realizat evaluarea lucrărilor în baza unor criterii profesionale care au cuprins, în afară de cerinţele  tematice şi formale cuprinse în apelul de participare, de exemplu calitatea, mesajul, caracterul lucrării. Rezumând aprecierea juriului a declarat:

„Impresia de ansamblu este, că în comparaţie cu bienala precedentă calitatea a crescut semnificativ. Aceasta înseamnă, că funcţionează bine, juriul de calitate şi lucrările regăsite la expoziţie le impun artiştilor un anumit nivel.” Concluzionând, şi-a exprimat părerea, că bienala merge într-o direcţie bună.

Organizatorii au mai atras atenţia asupra faptului, că s-a modificat termenul limită de predare a originalelor lucrărilor selectate. Astfel, data de 17 decembrie 2014 nu va mai reprezenta termenul limită de primire, ci data poştei. Lista lucrărilor selectate a fost publicată pe pagina web a bienalei, www.grafikaiszemle.ro, unde puteţi găsi şi alte informaţii legate de eveniment.

Noutăți