S-au finalizat lucrările de reabilitare a spitalului
Vineri, 4 noiembrie 2016„La data de 1 noiembrie am încheiat, din punct de vedere juridic și practic, lucrările de reabilitare a acelei părţi a Spitalului Judeţean de Urgenţă «Dr. Fogolyán Kristóf« care au fost finanţate prin Programul Operaţional Regional. Vom continua lucrările în acele locuri unde lucrările de construcţie vor fi finanţate din fonduri proprii” – a declarat Tamás Sándor, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna.
„La data de 1 noiembrie am încheiat, din punct de vedere juridic și practic, lucrările de reabilitare a acelei părţi a Spitalului Judeţean de Urgenţă «Dr. Fogolyán Kristóf« care au fost finanţate prin Programul Operaţional Regional. Vom continua lucrările în acele locuri unde lucrările de construcţie vor fi finanţate din fonduri proprii” – a declarat Tamás Sándor, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna.
În cadrul unei conferinţe de presă care a avut loc joi, au fost prezentate reprezentanţilor presei spaţiile reabilitate: policlinica, secţia terapie intensivă şi sălile de operaţii. András Nagy Róbert, managerul instituţiei a subliniat: o parte din spaţiile reabilitate vor intra în funcţiune în primăvara anului 2017 – până atunci se vor finaliza şi acele lucrări care nu sunt finanţate prin acest proiect. La acest capitol, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă a menţionat modernizarea sistemului de protecție împotriva incendiilor, alimentarea cu apă a instituţiei şi epurarea apelor uzate, conform standardelor în vigoare, precum şi lucrările la sistemul de alimentare cu energie electrică.
Renovările sunt într-adevăr spectaculoase: instituţia a fost dotată cu noi echipamente medicale, au fost montate uşi cu închidere ermetică, au fost amenajate incinte cu presiune diferenţială. Datorită presiunii diferenţiale, aerul din sălile de operaţii este evacuat în exterior, astfel fiind împiedicată contaminarea cu agenţi patogeni aerobi a pacienţilor proaspăt operaţi. Spitalul a fost dotat şi cu un sistem de distribuţie a gazelor medicale care asigură transportul oxigenului și a aerului comprimat, prin intermediul unui sistem de conducte. Sălile de operaţii respectă şi din punct de vedere logistic standardele aplicate la nivel mondial – există un traseu separat pentru pacienţii care se internează sau se externează şi pentru medici, de asemenea, şi instrumentele medicale dezinfectate sunt aduse în ambalaj steril.
La conferinţa de presă din data de 3 noiembrie, a subliniat: „Valoarea totală a acestei investiţii, după efectuarea achiziţiilor publice, este de aproape 60 milioane lei, jumătate din sumă reprezentând lucrările de construcţii, iar restul achiziţia de aparate şi instrumente medicale moderne. Următorul obiectiv este acela de a schimba pe de o parte atmosfera dintre medici şi asistenţii medicali, iar pe de altă parte pe cea dintre angajaţi şi pacienţi, deoarece nu trebuie să negăm faptul că există multe reclamaţii. Din păcate, această sarcină nu este atât de simplă pentru că fiecare guvern român practică o politică în domeniul sănătăţii care nu este la nivelul aşteptărilor reale. Din cauza salariilor mici și a atmosferei, în ultimele decenii, peste de 25 de mii de medici au plecat din țară. De asemenea, de câteva zile a fost declanşată şi greva personalului medical. Şi în această instituţie există cazuri când un asistent medical câştigă mai mult la o secţie, decât colegul său încadrat pe acelaşi post la o altă secţie, ceea ce nu este ceva normal. Am rezolva şi această problemă dacă ar depinde de noi. Cred că în ultimii ani am demonstrat faptul că suntem administratori mai buni ai spitalului, decât era ministerul de resort la momentul respectiv.”
András Nagy Róbert a prezentat informaţii cu privire la detaliile investiţiei. Potrivit acestuia au fost montați peste 150 de km de cabluri electrice, s-au folosit peste 1000 mc de beton, peste 28 de tone de fier-beton și au fost montaţi pereți de gips-carton în suprafață totală de peste 1000 mp. S-a zugrăvit și gletuit o suprafață totală de peste 30 de mii de mp, iar în sistemul de distribuţie a gazelor medicale au intrat peste 4000 de m liniari de ţevi.