Sunteți aici: » Știri » Sănătatea și siguranța oamenilor sunt prioritare

Sănătatea și siguranța oamenilor sunt prioritare

Joi, 23 iulie 2020

Hotărârile adoptate în cadrul ședinței de joi a Consiliului Județean Covasna vizează mai ales investiții în sistemul de sănătate, proiecte din sistemul social și programe de dezvoltare infrastructurală.

Hotărârile adoptate în cadrul ședinței de joi a Consiliului Județean Covasna vizează mai ales investiții în sistemul de sănătate, proiecte din sistemul social și programe de dezvoltare infrastructurală.

În multe județe din România, la fel ca în alte țări ale lumii, sistemul de sănătate s-a  prăbușit ca urmare a pandemiei. În județul Covasna, după greutățile întâmpinate la început, am reușit să încetinim răspândirea epidemiei, câștigând timp pe care dorim să îl investim în optimizarea activității din sistemul de sănătate. Dar nu trebuie să ignorăm faptul că pericolul nu a trecut, prevenția e cuvântul de ordine. Starea de sănătate și siguranța locuitorilor județului au rămas în continuare prioritare, iar hotărârile luate joi în ședința de Consiliu vin să întărească acest obiectiv” – a precizat președintele Consiliului Județean Covasna.

 

Cel mai important articol din rectificarea bugetului vizează Spitalul Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf”: bugetul de venituri și cheltuieli al instituției a fost majorat cu 5,4 milioane de lei, dintre care 4,3 milioane de lei sunt subvenții din FNUAS pentru acoperirea creșterilor salariale, 1 milion de lei provin din contractele încheiate cu direcţiile de sănătate publică, am primit 70 de mii lei de la Institutul de Medicină Legală, 31 mii lei provin din donații, iar 16 mii lei din chirii. Aceste venituri vor fi alocate pentru finanțarea cheltuielilor de personal și pentru bunuri și servicii.

Spitalul Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf” a depus un proiect pentru finanțare UE, prin Programul Operațional Infrastructură Mare. Proiectul, aprobat de CJ Covasna, are o valoare de 14 milioane de lei, fiind 100% finanțare nerambursabilă din POIM. Obiectivul general al proiectului constă în creșterea capacității de îngrijire și tratament a cazurilor de infecție cu virusul SARS-CoV-2 pentru Spitalul Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf” Sfântu Gheorghe, prin dotarea corespunzătoare cu materiale și echipamentele de protecție medicale, precum și cu echipamente și aparatură medicală, necesare pentru asigurarea răspunsului în timp util și eficient al spitalului la criza sanitară COVID-19.

La ședință managerul spitalului, András Nagy Róbert, a precizat că la începutul lunii august o să fie funcțională și o unitatea modulară care va deservi Urgența, pe care vor să o utilizeze într-un sistem integrat și pe termen lung. În același timp, Consiliul Județean a predat Spitalului un apartament cu patru camere în Sfântu Gheorghe, care va funcționa ca locuință de serviciu pentru medici.

 

În altă ordine de idei, a fost nevoie de o ajustare bugetară pentru un proiect finanțat prin PNDL, proiect care vizează reabilitarea podului pe DJ 121A în localitatea Moacșa, respectiv reconstruirea completă și asfaltarea drumului de pământ cu o lungime de 1,7 km între Moacșa și Pădureni. Valoarea totală a proiectului este de 5,4 milioane de lei, din care 3,5 milioane de lei sunt asigurați de Guvern prin PNDL și 1,9 milioane de lei de către Consiliul Județean Covasna. A fost lansată o procedură de achiziție publică pentru execuția lucrării, s-au primit patru oferte, iar evaluarea lor se face în aceste zile.

Din cauza instituirii stării de urgență, respectiv a stărilor de alertă au fost reduse activitățile instituțiilor de cultură, Ansamblul de Dansuri Trei Scaune – Háromszék și  Centrul de Cultură al Județului Covasna, motiv pentru care au diminuat bugetele lor  cu suma de 100 mii lei, respectiv cu 150 mii lei. Aceste economii vor fi utilizate pentru finanțarea programelor județene care vizează modernizarea căminelor culturale și a instituțiilor de învățământ din mediul rural.

A fost modificat actul adițional al contractului dintre Fundația SERA România, Direcția pentru Protecția Copilului și Consiliul Județean Covasna, în baza căruia vor fi înființate trei case de tip familial pentru copii, iar termenul de predare a lucrărilor, care au fost încetinite din cauza epidemiei de coronavirus, a fost prelungit până în data de 30 iunie 2021.

În asociere cu Caritas Alba Iulia – Asistență Medicală și Socială, județele Harghita, Covasna și Mureș participă la un proiect finanțat prin Granturile SEE și Norvegiene 2014-2021. Obiectivul general este de a oferi suport pentru implementarea unor măsuri de dezvoltare locală în localități rurale din cele trei județe, prin care se contribuie la creșterea accesului vârstnicilor la servicii sociale și medicale integrate. Trebuie menționat că proiectul nu are aport financiar din partea DGASPC Covasna, dar o condiție pentru semnarea contractului a fost asigurarea sustenabilității proiectului pe o perioadă de 5 ani de la terminarea acestuia.

Școala Gimnazială Specială din Sfântu Gheorghe a preluat în administrare grădinița de pe strada Achim András din Târgu Secuiesc, în care funcționează grupa de preșcolari cu deficiențe grave. Grădinița funcționează cu trei specialiști și cu 15 copii înscriși pentru care se asigură activități de învățare și terapii. Conform planurilor clădirea va fi renovată, iar serviciile oferite vor fi extinse.

A fost modificat şi contractul prin care se alocă finanțare pentru programul sportiv al Asociației Clubul Sportiv Sepsi-SIC, deoarece din cauza pandemiei COVID-19 s-au amânat turneele finale ale echipelor junioare de baschet și handbal. Asociația a cerut ca sumele astfel economisite să poată fi folosite la alte capitole, valoarea totală a finanțării se va păstra, iar termenul de decontare a fost prelungit până la sfârșitul lunii august – ne-a informat Tamás Sándor. 

Componența ATOP s-a schimbat, Bartók Előd din Târgu Secuiesc îl va înlocui pe fostul consilier județean Dezső Csongor, care a devenit membru în  Plenul Curţii de Conturi.

Noutăți