Sântionlunca
Marți, 25 mai 2010Cele două sate, Szentivan şi Laborfalva, amândouă aşternându-se de-alungul autostrăzii care leagă Braşovul de Târgu Secuiesc, au fuzionat din punct de vedere administrativ în 1899. În prezent există patru congregaţii în sat: romano-catolică, unitariană, reformată şi ortodoxă.
Printre memoriile arhitecturale de valoare putem aminti Conacul Szentiványi construit în stil clasicist, Casa Apor precum şi Casa Pál-Búcs. În partea sud-estică a aşezământului, pe marginea terasei Râului Negru,putem vedea capela solitară a familiei Szentiványi.
Datorită faptului că se află lângă strada principală, locuitorii satului au avut posibilitatea să dezvolte negoţul de la marginea autostrăzii. Multe familii se ocupă cu prepararea delicioasei pâini de casă precum şi a faimoasei kürtőskalács, în faţa multor porţi oamenii îşi vând produsele leguminoase (cartofi şi alte legume).
Un nume important de reţinut din istoria locală este Berde Mózsa (1815-1893), jurist, politician, personalitate proeminentă în timpul Revoluţiei din 1848-49.
Amintirii sale i s-a consacrat un relief , iar şcoala din sat astăzi îi poartă numele.