Sunteți aici: » Știri » Sărbătoarea „kürtőskalács”-ului la Sfântu Gheorghe – echipa „Nagymama” (Bunica) din Miercurea Ciuc este câştigătoarea titlului „Kürtőskalács-ul anului în Ţinutul Secuiesc”

Sărbătoarea „kürtőskalács”-ului la Sfântu Gheorghe – echipa „Nagymama” (Bunica) din Miercurea Ciuc este câştigătoarea titlului „Kürtőskalács-ul anului în Ţinutul Secuiesc”

Duminică, 1 octombrie 2017

Oaspeţii care au sosit la prima ediţie a Festivalului deliciilor dulci au avut ocazia să întâlnească domnişoare şi domnişori îmbrăcate în ţinute şic, vânzători ambulanţi de ziare care au oferit ziare care evocau jurnalul de altădată „Nemere”, iar panourile de publicitate care s-au dat cu încetul uitării, fotografii călători şi trăsura trasă de cai au reînviat atmosfera târgurilor de epocă

Oaspeţii care au sosit la prima ediţie a Festivalului deliciilor dulci au avut ocazia să întâlnească domnişoare şi domnişori îmbrăcate în ţinute şic, vânzători ambulanţi de ziare care au oferit ziare care evocau jurnalul de altădată „Nemere”, iar panourile de publicitate care s-au dat cu încetul uitării, fotografii călători şi trăsura trasă de cai au reînviat atmosfera târgurilor de epocă. În Piaţa Centrală din Sfântu Gheorghe, 12 echipe s-au întrecut în competiţia de făcut „kürtőskalács”, dar şi-au şi vândut produsele, nu a existat efectiv nici un stand la care nu s-ar fi stat la coadă pentru cozonacul specific al Ţinutului Secuiesc. Pe parcursul zilei, s-au perindat pe la festival mai multe mii de persoane.

La concursul de făcut „kürtőskalács” s-au înscris şapte firme din judeţul Harghita şi cinci din judeţul Covasna. În prima zi a concursului, concurenţii au preparat câte un cozonac secuiesc tradiţional, glazurat cu zahăr ars. Juriul a urmărit la faţa locului procesul de preparare a cozonacilor, dar a participat şi la o degustare oarbă. A fost o competiţie strânsă, juriul format din cinci membri şi cei doi membri de onoare, care au avut un rol consultativ, a deliberat timp de mai multe ore şi a decis să acorde titlul „Kürtőskalács-ul anului în Ţinutul Secuiesc” echipei „Nagymama” din Miercurea Ciuc. Așa cum indică și numele, firma care funcţionează de 18 ani, și-a bazat succesul pe o rețetă de familie, iar în prezent, îşi oferă cozonacii delicioşi la fiecare eveniment mai amplu din țară. Reţeta este una secretă, a declarat reprezentantul firmei, Bors István, menţionând că pentru un „kürtőskalács” bun, trebuie multe lucruri, însă, înainte de toate, acesta trebuie preparat cu inimă şi suflet. De acum încolo, firma Bunicuţa mea SRL va putea menţiona în materialele sale publicitare titlul „Kürtőskalács-ul anului în Ţinutul Secuiesc”, dar a câştigat şi un palet de făină Gyermelyi, ceea ce înseamnă 720 kilograme de făină albă şi îşi va putea comercializa produsele în magazinele Bertis.

Pe baza punctajului obţinut, echipa Zolsport din Cechești a câştigat premiul de argint, iar şapte echipe: Réti Magdolna din Cernat, Simon Aranka Tünde din Sântionlunca, Parázska din Miercurea Ciuc, Kovács kürtős din Lupeni, Virág Ildikó Melinda din Sfântu Gheorghe, Nasa din Sfântu Gheorghe şi Paty Levari din Cetățuia au obţinut premiul de bronz. Premiul special, constând într-un pachet de dulciuri Orka, a fost atribuit lui Szekeres Lajos din Corund, Fábián Ambrus Sándor din Odorheiu Secuiesc a primit premiul firmei Gyermelyi din Ungaria, iar firma Oltisz Superpast din Sfântu Gheorghe a câştigat premiul special din partea Ministerului Agriculturii din Ungaria.

S-a dorit o competiţie echitabilă, ceea ce a şi fost, s-a văzut clar că echipele au fost pregătite pentru concurs, au vrut să-şi demonstreze priceperea – a apreciat cu satisfacţie maestrul cofetar Farkas Ferenc, preşedintele juriului.

În cadrul festivalului s-au preparat şi două „kürtőskalács” uriaş şi în ambele locaţii un public numeros şi-a manifestat susţinerea pentru succesul celor care au încercat să stabilească un nou record. Brutăria Diószegi a preparat împreună cu firma Kovács din Lupeni cozonacul secuiesc lung de 11 metri. Acum a fost pentru prima oară când s-a încercat acest cilindru lung, dar s-a obţinut un rezultat excelent. Anul viitor se doreşte stabilirea unui record mondial, acreditat oficial de Guinness World Record.

Firma Oltisz Superpast din Sfântu Gheorghe s-a angajat să prepare cozonacul secuiesc cu cel mai mare diametru, uriaşul cilindru a avut o lungime de 2 metri, la un capăt având un diametru de 80 de centimetri, iar pe celălalt capăt 40 de centimetri. Pe acest cilindru a fost copt uriaşul „kürtőskalács” care este egal cu cincizeci de bucăţi de „kürtőskalács” a câte patruzeci de grame. Uriaşul cilindru a fost confecţionat acum aproape douăzeci de ani, prima dată a fost folosit în 1998, cu ocazia Zilelor Sfântu Gheorghe, iar mai târziu prepararea „kürtőskalács”-ului de mărime de record a fost repetată şi la Bucureşti.

Cele două cozonaci uriaşi au fost împărţite copiilor care au participat la festival. De altfel, programele organizate pentru copii s-au desfăşurat cu mare succes în Parcul Elisabeta.

Concursul de făcut „kürtőskalács” va continua şi duminică, echipele înscrise în competiţie vor prepara un „kürtőskalács” după o reţetă regândită într-un mod creativ, iar înainte de masă, echipele care s-au înscris în concursul de preparat clătite îşi vor demonstra talentul şi cunoștințele în prepararea clătitelor. Tot în această zi se va decide care este cea mai bună apă minerală pentru clătite din Ţinutul Secuiesc.

Noutăți