Sunteți aici: » Știri » Şedinţă CJ pentru ajustarea prețurilor la materiale de construcții, din cadrul unor contracte deja semnate

Şedinţă CJ pentru ajustarea prețurilor la materiale de construcții, din cadrul unor contracte deja semnate

Luni, 4 octombrie 2021

Luni, 4 octombrie, Consiliul Județean Covasna a fost convocat într-o ședință extraordinară de îndată, pentru a ajusta prețurile din cadrul unor contracte de investiții publice. Ajustarea prețurilor la materiale de construcții, din cadrul unor contracte deja semnate, este posibilă conform unei Ordonanțe de Guvern, iar termenul stabilit de Ministerul Dezvoltării este 5 octombrie 2021 – a precizat președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor.

După cum știm cu toții, în cazul investițiilor publice trec ani buni de la proiectare până la execuție. Pe lângă acestea, în ultimii ani au fost majorate salariile din domeniul construcțiilor, iar prețul materialelor a crescut vertiginos. De aceea, realizarea multor proiecte de dezvoltare a fost periclitată. Soluția a fost oferită de ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, la inițiativa Ministerului a fost adoptată Ordonanța de Guvern, prin care se poate suplimenta bugetul necesar pentru acoperirea costurilor crescute ale materialelor de construcții” – a explicat președintele Consiliului Județean.

Consiliul Județean Covasna finanțează prin PNDL modernizarea DJ 121A, pe traseul Întorsura Buzăului – Valea Mare – Boroșneu Mic - Boroșneu Mare - DN13E, astfel, conform hotărârii adoptate luni, valoarea totală a investiției este de 31,5 milioane de lei, față de 27.9 milioane lei, iar valoarea cofinanțării este stabilită la 560.000 lei.

A fost ajustat prețul Acordului contractual de proiectare și execuție, pentru obiectivul de investiție Reabilitare pod pe DJ 121A și modernizarea DJ121A, între Moacșa – Pădureni, finanțat prin PNDL II, cheltuieli pentru investiția de bază, la Construcții și instalații, astfel, valoarea s-a majorat la 4,4 milioane lei, față de 3,3 milioane de lei. Drept urmare, valoarea totală a investiției se ridică la 5,1 milioane lei.

Modernizarea și extinderea Unității de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Județean de Urgență Dr. Fogolyán Kristóf este finanțată din fonduri europene. Valoarea ajustării materialelor, conform O.G. nr. 15/2021, a fost calculată la suma de 668.043 lei, astfel, valoarea totală a investiției ajunge la 5,7 milioane lei.

Consilierii locali au adoptat și Hotărârea cu privire la validarea Dispoziţiei Preşedintelui Consiliului Judeţean Covasna nr. 195/2021, privind majorarea bugetului Județului Covasna şi al instituţiilor publice de interes județean, pe anul 2021. Este vorba de o Hotărâre care a avut la bază alocarea sumei de 45mii lei pentru Județul Covasna, din Fondul de intervenție la dispoziția Guvernului, pentru unele unități administrativ-teritoriale afectate de calamități naturale. Această sumă a fost destinată refacerii drumului DJ103B, între Ozun și Bicfalău, unde inundațiile cauzate de ploile abundente din luna iunie au deteriorat digul și acostamentul drumului.

Noutăți