Sunteți aici: » Știri » Sprijin financiar mai mare în 2022 pentru îngrijirea socio-medicală la domiciliu

Sprijin financiar mai mare în 2022 pentru îngrijirea socio-medicală la domiciliu

Miercuri, 30 martie 2022

În Secuime, Consiliul Județean Covasna alocă cea mai mare sumă pentru îngrijirea socio-medicală la domiciliu.

În 2022, Consiliul Județean Covasna va putea aloca sume mai mari pentru îngrijirea socio-medicală la domiciliu, prin prisma faptului că Guvernul asigură finanțarea centrelor pentru persoane adulte cu handicap. În Secuime, Consiliul Județean Covasna alocă cea mai mare sumă pentru îngrijirea socio-medicală la domiciliu.

Anul acesta, Consiliul Județean Covasna asigură finanțare nerambursabilă în valoare de 1 milion de lei pentru ONG-uri care desfășoară activități de asistență socială la nivelul județului Covasna. Aceste organizații acreditate asigură îngrijirea socio-medicală la domiciliu, servicii sociale complexe, activități pentru copii și familii aflate în dificultate. În ultimii zece ani, fondurile alocate în acest scop au crescut de până la 10 ori” – a punctat președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor, subliniind că apreciază faptul că Guvernul își asumă responsabilitățile privind sistemul social.

În anii precedenți, am avut probleme întrucât Guvernul nu și-a îndeplinit obligațiile legale. Astfel, autoritățile județene au fost nevoite să rectifice bugetele direcțiilor de asistență socială. Tocmai de aceea l-am nominalizat pe Makkai Péter în funcția de secretar de stat în cadrul Ministerului Muncii și Protecției Sociale. Ca fondatorul unui centru de zi și terapie ocupațională pentru persoanele cu dizabilități din Municipiul Sfântu Gheorghe, el cunoaște foarte bine lacunele serviciilor sociale și știe exact care sunt nevoile județelor” – a explicat președintele.

De fapt, în ultimul an, am început să aplicăm o legislație care a existat deja. Conform legii, statul asigură 90% din standardul minim de cost pentru serviciile prestate în centrele de zi și rezidențiale, destinate persoanelor adulte cu dizabilități. Pentru asta, direcțiile județene trebuie să centralizeze și să ceară sumele necesare de la minister. Începând de anul trecut, ministerul a fost pro activ. Am informat deja direcțiile județene, autoritățile județene și organizațiile sociale că există fonduri disponibile, ele trebuie doar să fie solicitate. Pentru două centre de zi, Casa „Laura” din Baraolt și Casa „Iris” din Sfântu Gheorghe, DGASPC Covasna a solicitat fonduri în valoare de 1,25 milioane de lei, dar instituția a cerut totodată finanțare și pentru persoanele care locuiesc în centrele rezidențiale, din județele Harghita și Mureș. Astfel, suma totală pentru DGASPC Covasna a ajuns în cele din urmă la 1,5 milioane de lei – a spus la rândul său secretarul de stat, Makkai Péter, precizând în același timp, că în anii precedenți subvenția de la stat în centre de zi pentru persoane cu dizabilități era de 175 lei/lună/persoană, iar în prezent, a ajuns la 2448 de lei.

Datorită faptului că cele două centre de zi pentru persoanele cu dizabilități beneficiază anul acesta de sprijin financiar din bugetul central, – Casa „Laura” pentru 12 beneficiari, Casa „Iris” pentru 30 de beneficiari – Consiliul Județean Covasna poate asigura un cadru financiar mai mare pentru restul serviciilor sociale, oferite de ONG-uri acreditate. Astfel, Caritas Alba Iulia, Crucea Roșie și Fundația Creștină Diakónia vor primi o sumă mai mare pentru îngrijire socio-medicală la domiciliu, precum și organizațiile care oferă servicii sociale complexe, activități pentru copii și familii aflate în dificultate” – a completat directorul general Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Covasna.

Proiectele depuse în cadrul Programului de colaborare cu ONG-urile care desfășoară activități de asistență socială la nivelul Județului Covasna în anul 2022 au fost deja evaluate și urmează ca, în data de 31 martie, să fie semnate contractele cu reprezentanții organizațiilor.

.

Noutăți