Sunteți aici: » Press-room » Știri » Sprijin pentru orașele județului

Sprijin pentru orașele județului

Vineri, 5 octombrie 2018

Consiliului Judeţean (CJ) Covasna a aprobat, în cadrul şedinţei extraordinare de vineri, majorarea capitalului social al Societății Gospodărie Comunală S.A. Sfântu Gheorghe.

Consiliului Judeţean (CJ) Covasna a aprobat, în cadrul şedinţei extraordinare de vineri, majorarea capitalului social al Societății Gospodărie Comunală S.A. Sfântu Gheorghe.

Majorarea capitalului social la SA – acționarii fiind Consiliul Local Sf. Gheorghe, Consiliul Local Tg. Secuiesc, Consiliul Local Covasna, Consiliul Local Intorsura Buzăului și Consiliul Județean Covasna – a fost necesară pentru a putea finaliza lucrările de extindere şi modernizare a reţelelor de apă şi canalizare în cele patru oraşe, lucrări care sunt finanţate din fonduri europene. De asemenea, consilierii judeţeni au decis să-l mandateze pe managerul judeţului, Kovács Ödön, reprezentantul județului Covasna în Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor Societății Gospodărie Comunală S. A. Sfântu Gheorghe, să voteze pentru majorarea capitalului social.

„Aportul judeţului Covasna la majorarea capitalului social al Societății Gospodărie Comunală S.A. Sfântu Gheorghe este de 140.000 lei, această sumă fiind destinată ca sursă de finanțare a lucrărilor de investiții în cadrul proiectului „Extinderea sistemelor de apă și canalizare în localitățile aparținătoare municipiilor Sfântu Gheorghe, Târgu Secuiesc și orașelor Covasna, Întorsura Buzăului”. Această decizie vizează o sută de mii de locuitori covăsneni, iar valoarea proiectului este de 71 milioane euro, fiind vorba de cea mai mare investiţie publică din istoria judeţului Covasna, finanţată cu bani europeni. Această majorare a capitalului social a fost necesară pentru ca societatea să aibă lichiditate în vederea finalizării lucrărilor până la sfârşitul anului” – a explicat preşedintele CJ Covasna, Tamás Sándor.

Legat de infuzia de capital, s-a solicitat Autorităţii concurenţei să-şi formuleze opinia de specialitate, care prin adresa nr. 12756/2018.10.02 a comunicat că majorarea de capital în scopul finanţării unor proiecte nu constituie ajutor de stat, astfel, se poate efectua majorarea de capital. Până acum, oraşele Sfântu Gheorghe, Târgu Secuiesc şi Covasna, respectiv CJ Covasna au aprobat proiectul de hotărâre privind majorarea capitalului social. Judeţul Covasna deţine 2,89 la sută din acţiunile Societății Gospodărie Comunală S. A.

În cadrul şedinţei extraordinare s-a votat despre elaborarea proiectului de buget pe anul 2019 şi estimările pe anii 2020-2022, acestea fiind solicitate de către Ministerul Finanţelor Publice, legat de repartizarea pe unităţi administrativ teritoriale a sumelor defalcate din taxele pe valoarea adăugată şi din impozitul pe venit pentru echilibrarea bugetelor locale.

 

Noutăți