Sunteți aici: » Știri » Ziua Europei cu multiple sortimente de cozonac secuiesc

Ziua Europei cu multiple sortimente de cozonac secuiesc

Luni, 11 mai 2015

Toată lumea a mâncat deja cozonac secuiesc tradiţional în Ţinutul Secuiesc. Însă paleta delicateselor în formă cilindrică – preparate cu o tehnică similară cu cea a cozonacului secuiesc – este una mult mai largă: câteva dintre „verii” cozonacului secuiesc au putut fi gustate şi la Sfântu Gheorghe.

Toată lumea a mâncat deja cozonac secuiesc tradiţional în Ţinutul Secuiesc. Însă paleta delicateselor în formă cilindrică – preparate cu o tehnică similară cu cea a cozonacului secuiesc – este una mult mai largă: câteva dintre „verii” cozonacului secuiesc au putut fi gustate şi la Sfântu Gheorghe.

Sâmbătă, 9 mai, în centrul reşedinţei de judeţ, unde a avut loc Festivalul cozonacului secuiesc, organizat cu ocazia Zilei Europei, treisprezece echipe au preparat kürtőskalács, fiecare dintre ei după tehnica şi cunoştinţele proprii. La concursul de preparat cozonac kürtős, şi-au măsurat cunoştinţele trei echipe profesioniste şi zece echipe amatoare. Desigur, cu astfel de ocazii, ar fi dificil să spunem că una sau alta dintre cozonaci e mai gustoasă, astfel, membrii juriului, specialiştii în gastronomie ai Ordinului Cavaleresc al Preparatorilor în aer liber din Transilvania, se aflau şi ei în dificultate. De altfel, concurenţii au primit premii valoroase: echipamente profesionale de preparat kürtőskalács care este destul de  costisitoare, mai ales pentru o echipă mică.

Este greu să înveţi arta şi secretele preparării cozonacului – mulţi sunt care mai folosesc şi astăzi reţetele bunicilor. Echipa din Bodoş a încercat ceva mai îndrăzneţ: ei au preparat cozonacul suedez spettekaka. Delicatesa „dantelată” necesită mai multă atenţie, pentru că suprafața rotisorului se învelește cu fire subțiri de aluat moale, nu mai groase de diametrul unui cui.

O altă specialitate înrudită cu cozonacul secuiesc este Prügeltorte, preparată în Austria, care are un nume grăitor: tradus în limba română, înseamnă „prăjitura bătăioasă”. Aceasta se prepară dintr-un aluat mai moale, de aceea are şi o formă mai neregulată. La sărbătoarea kürtőskalács-ului, curioşii au putut gusta şi din această prăjitură. La această competiţie au participat şi concurenţi mai îndrăzneţi: unii au preparat kürtős din cârnaţi. Prăjitura pregătită cu zahăr de mesteacăn de către Asociaţia Diabeticilor din judeţul Covasna a fost o altă curiozitate, deoarece zahărul de mesteacăn sau xilitolul este mult mai dulce decât zahărul şi nu contribuie la ridicarea nivelului de zahăr din sânge,  astfel, pot să-l folosească în condiţii de siguranţă bolnavii de diabet.

La deschiderea evenimentului, Tamás Sándor, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, a spus: „În evidenţele noastre sunt înregistrate un număr total de nouă specialităţi de kürtős. Tradiţiile Europei sunt conectate între ele prin numeroase puncte, la fel şi gastronomia. Kürtőskalács este un produs specific secuiesc de care suntem la fel de mândri ca şi suedezii, austriecii, francezii sau slovacii de prăjiturile lor locale. Desigur, vrem să prezentăm lumii cel mai gustos cozonac kürtős, acest eveniment fiind organizat în acest scop. Pe lângă produsele tradiţionale secuieşti, primim cu braţele deschise şi delicatesele din statele membre ale UE. Scopul nostru este să protejăm aceste produse în UE, să îmbunătăţim în mod continuu calitatea acestora pentru ca vizita în Ţinutul Secuiesc să constituie o experienţă şi pentru faptul că aici se poate gusta adevăratul cozonac secuiesc!”

Evenimentul în cadrul căruia s-au desfăşurat numeroase activităţi, începând de la concerte până la programe pentru copii, a trezit un mare interes, mai ales în rândul celor cărora li s-a făcut poftă de un cozonac secuiesc. Premierea a avut loc în după-amiaza zilei de sâmbătă, la categoria amatori au fost premiaţi echipele: Eszter şi grupul ei, Őrangyalok (Îngerii păzitori) şi Pokolsár (Balta Dracului), iar premiul special a fost câştigat de echipa Asociaţiei Diabeticilor din judeţul Covasna.

Locul întâi la categoria profesionişti a fost câştigat de echipa Cavalerii Ferdinand Presso, pe locul doi s-a clasat echipa de la Bodoş, iar locul trei i-a revenit echipei Oltisz Srl.

Evenimentul a fost organizat de Consiliul Judeţean Covasna, Centrul de informare Europe Direct din Sfântu Gheorghe şi Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Agrosic, în parteneriat cu Ordinul Cavaleresc al Preparatorilor în aer liber din Transilvania, Corporaţia Internaţională Kürtőskalács, Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe, Caritas Alba Iulia, HÁRIT, KOVAKŐ, precum şi cu Şcoala populară de arte şi meserii din Sfântu Gheorghe.

 

Noutăți