Sunteți aici: » Știri » „Vrem un tineret cu o credință puternică, morală curată și cu o identitate tinerilor fermă!”

„Vrem un tineret cu o credință puternică, morală curată și cu o identitate tinerilor fermă!”

Sâmbătă, 6 iulie 2013

Sâmbătă, 6 iulie, înainte de masă, Piaţa Libertăţii din centrul municipiului Miercurea Ciuc s-a îmbrăcat în costume tradiţionale secuieşti, unde, în deschiderea evenimentului „Ziua celor o mie de fete secuience” peste o mie de fete şi băieţi au jucat dansul comun al ansamblurilor participante.

Sâmbătă, 6 iulie, înainte de masă, Piaţa Libertăţii din centrul municipiului Miercurea Ciuc s-a îmbrăcat în costume tradiţionale secuieşti, unde, în deschiderea evenimentului „Ziua celor o mie de fete secuience” peste o mie de fete şi băieţi au jucat dansul comun al ansamblurilor participante.

– Priviţi în jurul vostru! Iată, acesta este Ţinutul Secuiesc! – cu aceste cuvinte, Tamás Sándor, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, s-a adresat celor prezenţi. – Femeile şi fetele secuience îşi ţes şi sufletul în portul nostru tradiţional, în care, o dată pe an, cerem binecuvântarea Sfintei Fecioare Maria de la Şumuleu. Portul popular conferă celui care îl poartă astăzi o ţinută deosebită, şi nu numai o ţinută, dar şi o atmosferă de sărbătoare deosebită. Putem fi mândri, pe bună dreptate, de culorile roşu şi negru care reprezintă istoria noastră, un fundament pe baza căruia se poate clădi viitorul nostru. Şi există cele o mie de fete secuience – sperăm că sunt şi mai multe – care sunt dătătoare de viaţă şi care ţin în viaţă comunitatea noastră – a spus Tamás Sándor.

Cel de-al doilea vorbitor care a salutat mulţimea adunată a fost Borboly Csaba, preşedintele organizaţiei teritoriale Ciuc a UDMR. El a declarat: avem valori de care putem să fim mândri, iar unul dintre evenimentele prin care putem să ne arătăm valorile este „Ziua celor o mie de fete secuience”. Mamele şi fetele au jucat un rol deosebit pe tot parcursul istoriei maghiarilor. Nu este o coincidenţă faptul că, Domokos Pál Péter gândindu-se să pornească lupta pentru o lume mai curată, mai plină de credinţă, a organizat prima ediţie a festivalului „Ziua celor o mie de fete secuience”. De atunci, an de an, aceste reuniuni au avut întotdeauna un mesajul actual. În 2013, a transmis mesajul că putem supravieţui doar prin unirea forţelor noastre, în care mamele joacă un rol uriaş, deoarece, în familie, mamele şi fetele sunt în primul rând cele care pot asigura pacea, dragostea şi atenţia unul faţă de celălalt. Fetele şi mamele au un rol deosebit şi în realizarea unui viitor mai frumos, precum şi în împiedicarea luptei dintre maghiari. Să muncim pentru ca să nu putem fi asimilaţi, pentru ca să prosperăm împreună, să muncim împreună cu forţele unite! – s-a adresat celor prezenţi Borboly Csaba.

După dansul comun al ansamblurilor participante, participanţii au pornit călare sau pe căruţe şi trăsuri spre biserica Sfintei Fecioare Maria din Şumuleu-Ciuc, locul desfăşurării slujbei religioase, unde părintele franciscan Urbán Erik a atras atenţia asupra sloganului reuniunii, care suna astfel: „Vrem un tineret cu o credință puternică, morală curată și cu o identitate tinerilor fermă!” Părintele a spus că Bunul Dumnezeu ne-a creat în acest loc şi a visat ca noi să existăm aici, şi aici avem responsabilităţi fiecare dintre noi.

După slujba religioasă, programul s-a continuat în şaua dintre Şumuleu Mic şi Şumuleu Mare, unde participanţii au fost salutaţi de Császár Attila, gazda evenimentului, şi Ráduly Róbert, primarul municipiului Miercurea Ciuc, urmată de evoluarea pe scenă a ansamblurilor păstrătoare de tradiţii. Începând de la ora 15.00, membrii Ansamblului Naţional Secuiesc Harghita au prezentat spectacolul festiv, intitulat Ioan Viteazul. La finalul spectacolului, toţi cei prezenţi au fost invitaţi la dansul ce se petrecea în Ţara Minunilor, în urma căruia s-a făcut fotografia, devenită deja o tradiţie, urmată de evoluarea pe scena a ansamblurilor păstrătoare de tradiţii. 

Şi la ediţia din acest an au fost organizate expoziţia şi târgul de meşteşuguri, la care cei interesaţi au putut alege dintre cele mai frumoase produse ale celor peste 60 de meşteşugari.

La ediţia din acest an a festivalului au participat 1726 fete şi 826 de băieţi purtând costume populare, cei mai mulţi, un număr de 185 tineri venind din Sânsimion, astfel că ei au preluat scaunul de cununie religioasă şi ei vor fi gazdele ediţiei din 2014 a festivalului.


 

Noutăți