Sunteți aici: » Știri » 10 ani cu departamentul Maine-et-Loire, Franța

10 ani cu departamentul Maine-et-Loire, Franța

Luni, 24 noiembrie 2014

Delegaţia departamentului francez Maine-et-Loire a fost primită de conducerea judeţului Covasna la sediul Consiliului Judeţean Covasna. Relaţiile de colaborare au fost stabilite în urmă cu zece ani, când cele două cele două unităţi administrativ-teritoriale, împreună cu judeţul Veszprém, au încheiat un triplu protocol de colaborare.

Delegaţia departamentului francez Maine-et-Loire a fost primită de conducerea judeţului Covasna la sediul Consiliului Judeţean Covasna. Relaţiile de colaborare au fost stabilite în urmă cu zece ani, când cele două cele două unităţi administrativ-teritoriale, împreună cu judeţul Veszprém, au încheiat un triplu protocol de colaborare. Protocolul iniţial a avut  ca obiectiv  dezvoltarea relaţiilor  de  colaborare  între  cele  trei  judeţe,  în  domeniul  turismului, protecţiei copilului, protecţiei mediului şi schimbului de tineri, în prezent, colaborare fiind extinsă şi în domeniile sportului, educaţiei şi culturii.

Cu ocazia aniversării a 10 ani de colaborare, delegaţia departamentului Maine-et-Loire compusă din vicepreşedinţii Christian Rosello şi Jean-Francois Bonsergent şi Marie Gautier-Lacam, şef de cabinet al preşedintelui departamentului, au sosit în judeţul Covasna, pentru o vizită de două zile. La întâlnirile dintre conducerea celor două judeţe s-a făcut evaluarea performanţelor activităţilor de colaborare. Cele mai active domenii ale parteneriatului s-au dovedit a fi afacerile sociale şi protecţia copilului, activităţi care au fost completate prin organizarea de schimburi de experiență, înțelegerea reciprocă a sistemelor și prin schimburi de tineri din sistemul de protecţie, desfăşurat sub forma unor tabere. S-a vorbit despre colaborările în domeniul cultural, deoarece cooperarea în domeniul patrimoniului arhitectural şi arheologic constituie o prioritate. Judeţul Covasna a încurajat participarea reciprocă la festivalurile de teatru, recomandând spectacolele Studioului M, pentru evenimentele organizate în departamentul  Maine-et-Loire.

Educaţia va rămâne şi în viitor un domeniu important al cooperării. Studentul la medicină din Târgu Secuiesc care, în 2009, a beneficiat de un sprijin financiar în valoare de 1200 euro, este un bun exemplu pentru programul de burse de studii oferit de partea franceză. Cooperarea şcolară care a cuprins toate cele trei judeţe a înregistrat, de asemenea, un mare succes, datorită acesteia s-au dezvoltat relaţii de prietenie între tineri, colaborarea acordând numeroase posibilităţi de schimb de experienţă. Acest fapt este confirmat şi de programul de finanţare Erasmus+ care se desfăşoară în această perioadă şi care oferă mobilităţi de studiu pentru 60 de elevi, beneficiarii acestuia din judeţul nostru fiind elevii Liceului Teoretic „Mikes Kelemen”. În domeniul sportului, taberele de baschet sunt cele care înregistrează un mare succes. Se caută posibilităţi de extindere a acestui domeniu, astfel, în planurile de viitor ale colaborării au fost incluse şi sporturile ecvestre, respectiv valorificarea acestora în domeniile turismului.

Activitatea de până acum a fost evaluată ca fiind una de succes, principalele domenii de cooperare rămân, însă promovarea sporturilor ecvestre, respectiv abordarea problematicii producătorilor locali, au fost definite ca noi sarcini pentru perioada următoare.
Tamás Sándor s-a referit la colaborarea creată pentru organizarea schimburilor de experienţă pentru specialiştii din domeniul social, la numeroasele schimburi de experienţă şi la vizitele instituţionale. Preşedintele CJ Covasna a considerat util cunoaşterea şi preluarea reciprocă a exemplelor de bune practici, deoarece în domeniul protecţiei copilului specialiştii pot învăţa mereu unii de la aţii, fie vorba de drepturile părinteşti, tutelă sau asistenţă maternală, ori de rolul organizaţiilor societăţii civile. El a subliniat: „Noi, cei din conducerea autorităţilor locale, avem sarcina să construim şi să cultivăm relaţii de acest tip şi similare. Sarcina noastră este să stabilim şi să generăm relaţii între tineri, studenţi, meşteri artizanali şi producători locali. Despre acest lucru a fost vorba în cei 10 ani trecuţi. Am încercat să apropiem cultura şi experienţele celor trei ţări. Cel mai important lucru este să găsim şi să împărtăşim exemplele de bune practici şi aducem acasă sistemele funcţionale din alte ţări.”
Christian Rosello, vicepreşedintele departamentului Maine-et-Loire, responsabil cu relaţii externe, s-a declarat mulţumit de evenimentele din ultimii ani şi a precizat importanţa continuării cooperării şi pe viitor. În opinia sa, în muncă trebuie atraşi, în primul rând, tinerii, deoarece ei sunt cei care preiau sarcinile vârstnicilor.

 

Noutăți