Itt vagy: » Hírek » Tíz éves a háromszéki-francia testvérkapcsolat

Tíz éves a háromszéki-francia testvérkapcsolat

2014. november 24., hétfő

A megyeházán fogadta a francia Maine-et Loire testvérmegye küldöttségét Kovászna Megye Tanácsának vezetősége. Az együttműködés tíz évre nyúlik vissza, amikor a megyék Veszprém megyével egyetemben, hármas megállapodást kötöttek.

A megyeházán fogadta a francia Maine-et Loire testvérmegye küldöttségét Kovászna Megye Tanácsának vezetősége. Az együttműködés tíz évre nyúlik vissza, amikor a megyék Veszprém megyével egyetemben, hármas megállapodást kötöttek. Az eredeti protokollum az idegenforgalom, gyermekvédelem, környezetvédelem és ifjúsági csere területén kapcsolta össze a három megyét, mára azonban tovább bővült ez a kör, kiegészülve a sport, oktatás és kulturális együttműködés területeivel.

Maine-et Loire megyét képviselve, a tíz éves együttműködés alkalmából két napos látogatásra érkeztek Kovászna megyébe Christian Rosello és Jean-Francois Bonsergent alelnökök valamint Marie Gautier-Lacam elnöki kabinetvezető. A két megye vezetői közötti találkozókon az elmúlt évek együttműködéseinek kielemzésére került sor. A partnerség legaktívabb területének a szociális ügyek és gyerekvédelem bizonyult, amelyet a szakmai tapasztalatcserék, a rendszerek kölcsönös megismerése és a szociális rendszerben levő fiatalok cseretáboroztatása tett teljessé. Szó esett a kulturális együttműködésekről, hiszen ezen a téren kiemelten kezelik a régészeti együttműködést és az épített örökséggel való foglalkozást. Kovászna megye szorgalmazta a színházi fesztiválokon való kölcsönös részvételt, az MStudió előadásait ajánlva a Loire-menti megye rendezvényeire a közeljövőben.


Az együttműködésnek a jövőben is fontos területe lesz az oktatás. A francia fél által vállalt ösztöndíjprogram jó példája az a kézdivásárhelyi orvostanhallgató, aki 2009-ben 1200 euro értékű támogatásban részesült a szakmai gyakorlati időszakára. Nagy sikerük volt a mindhárom megyére kiterjedő iskolai együttműködéseknek is, hiszen ennek következtében élő baráti kapcsolatok alakultak ki a fiatalok között, számos tapasztalatcserére nyílt lehetőség. Alátámasztja ezt a most futó, kétéves Erasmus+,  - 60 tanuló mobilitását eredményező  - pályázat  is, melynek részesei megyénkből a Mikes Kelemen Főgimnázium tanulói. A sport területén a több éve működő kosárlabdatáboroknak van nagy sikere. Ezen a téren szeretnének bővíteni, így került be a jövőbeli tervek közé a lovassportok kérdése, illetve ezeknek a turizmus ágazataiban való hasznosítása is.
Az eddigi munkát sikeresként értékelik, maradnak a fő együttműködési területek, azonban a következő időszakban új feladatként határozták meg a lovassportok népszerűsítését illetve a helyi termelők kérdésével való foglalkozást.
Tamás Sándor a szociális szakemberek tapasztalatcseréje érdekébe kialakított együttműködést, a számos szakmai tapasztalatcserét, az intézménylátogatásokat említette.
Elmondása szerint hasznosak a jó példák megismerése, azok eltanulása egymástól, hiszen legyen szó a szülői jogok, a gyámság és nevelőszülői ellátásról, a civil szervezetek szerepéről a gyermekvédelemben mindig tudnak tanulni egymástól. Hangsúlyozta: “nekünk önkormányzati vezetőknek az a feladatunk, hogy ilyen és ehhez hasonló kapcsolatokat tudjunk kiépíteni és ápolni. A mi feladatunk az, hogy fiatalok, egyetemisták, művészek, kézművesek, helyi termelők között tudjunk kapcsolatot teremteni és generálni azokat. Az elmúlt 10 év éppen erről szólt. Próbáltuk a három ország kultúráját,  tapasztalatait közelebb vinne egymáshoz. A legfontosabb: a jó példákat megtalálni egymástól, a máshol működő rendszereket hazahozni. ”
Christian Rosello, Maine-et-Loire megye külkapcsolatokért felelős alelnöke elégedettségét fejezte ki az elmúlt évek történéseit illetően, a jövőt pedig az együttműködés folytatásában látja. Szerinte a munkát elsősorban a fiatalokra kell építeni, hisz ők veszik át a feladatokat az idősebbektől.

 

Hírek