Sunteți aici: » Știri » 2022 – anul construirii în Județul Covasna

2022 – anul construirii în Județul Covasna

Joi, 27 ianuarie 2022

Consiliul Județean Covasna, reunit joi, 27 ianuarie, în ședința ordinară, desfășurată în comuna Sita Buzăului, a adoptat bugetul județului pentru anul 2022. Acesta se ridică la 89 milioane de euro, adică 445 milioane de lei, și este cel mai mare buget consolidat din ultimii 30 de ani.

 

Bugetul pentru anul 2022 a fost calculat și elaborat cât se poate de rațional, fiind conceput în așa fel, încât pentru obiectivele importante și utile pentru comunitate să fie alocate sume mari, în timp ce, acolo unde există posibilitatea, să se reducă semnificativ cheltuielile. În conformitate cu acest mod de elaborare a bugetului, au fost reduse cheltuielile pentru funcționare și au fost suplimentate sumele ce urmează a fi alocate către scopuri precise, precum modernizarea drumurilor, dezvoltarea localităților covăsnene, sistemul social și protecția copilului, susținerea cultelor și sport” – a punctat președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor.

În ceea ce privește sistemul de sănătate din județ, în anul 2022, Consiliul Județean Covasna își va canaliza eforturile în direcția implementării proiectelor de construire și modernizare a unităților sanitare. Ulterior, se va proceda la dotarea acestora cu aparatura necesară pentru asigurarea unor servicii medicale de calitate. ”În prezent, curtea Spitalului Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf” arată ca un șantier de lucru datorită faptului că se efectuează lucrări de extindere a secției UPU. Proiectul este finanțat din fonduri europene și urmează a fi finalizat în cursul anului 2022. O altă lucrare importantă aflată în desfășurare este aceea de reabilitare și extindere a vechii clădiri a Spitalului Județean, care se realizează cu sprijin financiar din partea Ministerului Sănătății. Preocuparea permanentă a Consiliului Județean Covasna pentru starea unităților sanitare din județ se reflectă și în decizia instituției de asigura sprijinul financiar necesar unei bune funcționări. Astfel, în contextul celui de-al V-lea val de COVID-19, Spitalul Județean Covasna este pregătit să primească pacienți, iar echipa managerială a acestuia consideră că în prezent sunt îndeplinite condițiile necesare pentru ca oamenii să fie tratați corespunzător” – a precizat președintele.

 

În ceea ce privește distribuirea bugetului pe tipul de cheltuieli, având în vedere faptul că principalele priorități ale CJ Covasna sunt modernizarea drumurilor și dezvoltarea Spitalului Județean, cele 445 de milioane de lei care compun bugetul pentru 2022 vor fi împărțite după cum urmează: 146 milioane de lei, sumă ce reprezintă o treime din buget, vor merge către Spitalul Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf” din Sf. Gheorghe, 140 milioane de lei, reprezentând 31 % din buget, vor fi direcționate către reabilitarea drumurilor județene.

De o finanțare consistentă din partea Consiliului Județean Covasna se vor bucura în acest an și entitățile responsabile cu asistența socială, susținerea cultelor și activitățile sportive. Astfel, 65 milioane de lei vor fi alocate sistemului social și protecției copilului. Suma reprezintă 15% din bugetul județului. În scopul îndeplinirii obiectivelor propuse, a fost adoptat și un program de colaborare cu organizații neguvernamentale, care desfășoară activități de asistență socială. Cum o altă prioritate a Consiliului Județean Covasna o reprezintă îngrijirea la domiciliu a persoanelor în vârstă și a bolnavilor invalizi, 1 milion de lei din buget va merge către acest sector. Pentru cultură, culte și sport, Consiliul Județean Covasna va aloca în total 45,5 milioane de lei, adică 10% din buget. Prioritate în acordarea fondurilor vor avea, printre altele și sporturile de echipă, cum sunt hochei pe gheață, fotbal și baschet feminin, dar începând de anul acesta, se vor relua și finanțările pentru activitățile sportive din zona rurală. În total este vorba de 5,2 milioane de lei” – a mai spus Tamás Sándor.

În cadrul ședinței a fost adoptat și programul anual de finanțare nerambursabilă a proiectelor și acțiunilor culturale, precum și a activităților educativ-științifice, de recreere și de tineret, la care se adaugă sprijinul financiar pentru unitățile de cult. „Am alocat 2 milioane de lei pentru unitățile de cult, pentru Proiecte culturale 1 milion de lei, iar pentru organizațiile de tineret, 150 de mii lei” – a detailat președintele.

Noutăți