Sunteți aici: » Știri » Băi finalizate la Cernat

Băi finalizate la Cernat

Sâmbătă, 18 august 2012

Comuna Cernat a devenit mai atractivă: reabilitarea celor două băi, „Malom” şi „Csókás” au fost realizate în zece zile, prin clacă. Peisagiştii Fundaţiei Ars Topia din Ungaria lucrează de 12 ani în Transilvania, de fiecare dată construind noi băi, în locaţii diferite. În judeţul Covasna, au organizat clacă pentru a doua oară în vederea reabilitării băilor tradiţionale, iar acum, în afara celor 33 de oameni sosiţi din Ungaria, la lucrări au participat peste 200 de voluntari.
 

Comuna Cernat a devenit mai atractivă: reabilitarea celor două băi, „Malom” şi „Csókás” au fost realizate în zece zile, prin clacă.

Peisagiştii Fundaţiei Ars Topia din Ungaria lucrează de 12 ani în Transilvania, de fiecare dată construind noi băi, în locaţii diferite. În judeţul Covasna, au organizat clacă pentru a doua oară în vederea reabilitării băilor tradiţionale, iar acum, în afara celor 33 de oameni sosiţi din Ungaria, la lucrări au participat peste 200 de voluntari.

Modul de încadrare a consucţiilor, materialele naturale au constituit criteriile de bază la realizarea ambelor imobile, ceea ce demonstrează şi de rezultatul. Accesul la băi se face pe poteci realizate din pietriş, acoperişul cabinelor, executat printr-o tehnică simplă, dar ingenioasă, imită acoperişul caselor cu şindirlă, iar copii au posibilitatea să se caţere pe cele trei coloane vopsite de pe terenul de joacă, ca şi cum s-ar sui în pom.

La festivitatea de inaugurare organizată lângă bazinul de sub poalele cetăţii Ika, s-au adunat peste 300 de participanţi. Cu acest prilej, Bölöni Dávid, primarul comunei Cernat, a spus: „Această festivitate e un altfel de eveniment, decât cele organizate până acum, deoarece am mai procedat la predarea repectiv primirea lucrărilor finalizate, dar acest eveniment este unul special, pentru că aici totul este rezultatul unei munci colective. Pentru menţinerea acestora trebuie să acţionăm, de asemenea, împreună.”

„În ultimii 10 ani, reînvierea mişcării voluntariatului uneşte comunitatea noastră din toată Transilvania, fiind o mişcare care ţine laolaltă comunitatea şi care are o puternică forţă constructivă în comunitate. Acest tip de muncă nu necesită sprijin guvernamental, pentru acesta este nevoie doar de voinţa şi dorinţa noastră. Băile populare fac parte din patrimoniul Ţinutului Secuiesc, şi mă umplu de mândrie la gândul că, în ultimii ani, numeroase băi populare tradiţionale au fost reabilitate” – a declarat preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, cu ocazia festivităţilor de la Cernat.

Herczeg Ágnes a prezentat o scurtă sinteză a activităţilor întreprinse, spunând că, în cele zece zile, la Cernat, s-a efectuat o muncă foarte intensă. Curatorul Fundaţiei Ars Topia a afirmat: consideră că munca voluntară de mai bine de un deceniu îndeamnă la punerea deoparte a intereselor private. Herczeg a subliniat: nu s-a întâlnit cu un grup asemănător cu cel de la Cernat nici în cursul activităţilor de voluntariat organizate în anii anteriori.

Tamás Sándor, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, care a ajutat el însuşi la aceste lucrări, consideră că această clacă este manifestarea solidarităţii secuieşti. „Aceasta arată puterea de solidaritate a comunităţii secuieşti, acea putere care există în noi de mult timp. Dacă înfăptuim ceva împreună, dincolo de rezultatul tangibil, o mare realizare este creşterea puterii de colaborare a comunităţii, pentru că tocmai aceasta reprezintă cea mai sigură bază a viitorului nostru.” 

Cei prezenţi au afirmat în unanimitate că cele două băi inaugurate vor atrage numeroşi vizitatori în această comună, aceştia fiind orientaţi spre băile „Malom” şi „Csókás” de indicatori din lemn realizate manual.
 

Noutăți