Itt vagy: » Hírek » Elkészültek a fürdők

Elkészültek a fürdők

2012. augusztus 18., szombat

Csernáton község vonzóbb lett: a Malom és a Csókás fürdő kalákában készült el, tíz nap munkájával. A magyarországi Ars Topia Alapítvány tájépítészei 12 éve munkálkodnak Erdélyben, minden alkalommal más és más helyszínen építenek új fürdőt.
 

Csernáton község vonzóbb lett: a Malom és a Csókás fürdő kalákában készült el, tíz nap munkájával.

A magyarországi Ars Topia Alapítvány tájépítészei 12 éve munkálkodnak Erdélyben, minden alkalommal más és más helyszínen építenek új fürdőt. Kovászna megyében második alkalommal tartanak fürdőépítő kalákát, ezúttal a Magyarországról érkezett 33 emberen kívül több mint 200 önkéntes vett részt a munkálatokban.

A természetes anyagok, a tájba illő építkezési mód mindkét ingatlan elkészítésében alapkritériumként szerepeltek: a végeredmény is erről tanúskodik. A fürdők környékét kővel feltöltött ösvényeken lehet megközelíteni, az öltözőfülkék egyszerű, de ötletes technikával a zsindelyes házak födémét imitálják, a gyerekek számára kialakított játszótér pedig a fáramászás élményét nyújtja három, festett oszlopon.

Az átadáson több mint 300 érdeklődő gyűlt össze az Ika vára alatt található medence partján. Bölöni Dávid, Csernáton polgármestere a szombati, augusztus 18-i avatóünnepségen így fogalmazott: „Ez az ünnepség más mint a többi, hiszen már máskor is adtunk át kész munkálatokat, ez azonban különleges, mert itt minden az összefogás eredménye. Közösen kell tennünk annak érdekében is, hogy mindez megmaradjon”.

„A kalákamozgalom felélesztése az elmúlt 10 évben Erdély-szerte összefogja a közösségünket, egy olyan összetartó mozgalom ez, amelynek hatalmas közösségépítő ereje van. Az ilyenfajta munkához nincs szükség kormánytámogatásra, ehhez csupán a mi akaratunkra, jó szándékunkra van szükség. A népi fürdők a székelyföldi örökség részét képezik, és büszkeséggel tölt el az a tudat, hogy az elmúlt években számos hagyományos népi fürdő megújult, újjáépült” – mondta köszöntőjében Kelemen Hunor az RMDSZ szövetségi elnöke Csernátonban.

A kalákáról rövid élménybeszámolót tartott Herczeg Ágnes, aki úgy értékelte, hogy az eltelt tíz nap alatt igencsak intenzív munka zajlott Csernáton határában. Az Ars Topia Alapítvány kurátora elmondta: úgy érzi a több mint egy évtizednyi kalákázás az önérdek félre tételére buzdít. Herczeg hangsúlyozta: a csernátoni csoporthoz fogható csapatot az előző évek kalákái alatt sem volt alkalma látni.

Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, aki maga is besegített a munkálatokba, a székely szolidaritás megnyilvánulásának nevezte a kalákát. „Ez a székely közösség összetartó erejét mutatja, azt az erőt, amely hosszú ideje bennünk él. Ha valamit közösen hozunk létre, annak a kézzel fogható megvalósításon túli nagy eredménye, hogy a közösségi összefogás erejét növeljük, hiszen jövőnk legbiztosabb alapját éppen ez jelenti”.


A jelenlévők egybehangzóan fogalmazták meg, hogy a frissen átadott fürdők számos érdeklődőt csalnak majd a kézdiszéki községbe: őket kézzel készített fatáblák irányítják a Csókás- és a Malomfürdő irányába.

Hírek