Sunteți aici: » Știri » Concursul cavalerilor focului în județul Covasna

Concursul cavalerilor focului în județul Covasna

Marți, 6 august 2019

Serviciul voluntar al pompierilor din satul Leț a fost cel care a câștigat, sâmbătă,  Concursul profesional al serviciilor voluntare și private pentru situații de urgență, organizat la Reci. Echipa câștigătoare, care a fost recompensată cu un premiu în bani, în valoare de o mie de lei, va reprezenta județul Covasna la concursul regional al pompierilor voluntari, ce va avea loc în luna iulie, la Târgu Secuiesc.

 

Serviciul voluntar al pompierilor din satul Leț a fost cel care a câștigat, sâmbătă,  Concursul profesional al serviciilor voluntare și private pentru situații de urgență, organizat la Reci. Echipa câștigătoare, care a fost recompensată cu un premiu în bani, în valoare de o mie de lei, va reprezenta județul Covasna la concursul regional al pompierilor voluntari, ce va avea loc în luna iulie, la Târgu Secuiesc.

Pe acordurile fanfarei din Reci, echipele voluntare de pompieri din localitățile Reci, Valea Crișului, Dalnic, Leț, Ozun, Chichiș și Ghidfalău au defilat din centrul localității până la terenul de fotbal, trecând în drum și pe la clădirea reabilitată nu de mult a remizei de pompieri.

Înainte să iasă din clădire, spre bucuria băiețașilor curioși, autospeciala de pompieri, cumpărată cu bani de la bugetul local, primarul comunei Reci, Dombora Lehel, a salutat publicul prezent. Acesta a spus că pe lângă autospeciala multifuncțională cumpărată acum câțiva ani, în cadrul programului Leader, a fost achiziționat și un generator remorcabil, iar pompierii au fost dotați cu uniforme moderne. „Nu investim în echipă ca aceasta să arate bine, ci să  încurajăm tinerii să întreprindă activități de voluntariat, deoarece acest tip de activitate este esențială pentru viața unei comunități” – a precizat primarul.

Consiliul Județean (CJ) Covasna acordă prioritate sprijinirii, atât cu fonduri europene, cât și cu fonduri de la bugetul local, a serviciilor voluntare și private pentru situații de urgență și a dotării acestora. „Până la sfârșitul anului vom încheia procesul de înființare a unității de pompieri profesioniști, cu sediul la Baraolt, va urma cea de la Covasna, localitate în care, de asemenea, nu a existat un astfel de centru, apoi vom moderniza unitățile deja existente de la Întorsura Buzăului, Sfântu Gheorghe și Târgu Secuiesc. Pompierilor voluntari le vom acorda sprijin financiar prin Programul anual propriu pentru acordarea de finanțări nerambursabile alocate de la bugetul Județului Covasna” – a spus președintele CJ Covasna, Tamás Sándor. Acesta a adăugat: „Ne-am dori ca mișcarea pompierilor voluntari din județul Covasna să se consolideze, deoarece, în cazul unui incendiu sau a unei alte situații periculoase, cei din localitate pot acorda, prin munca lor, un ajutor care salvează vieți. Obligația noastră principală este aceea de a salva viețile și bunurile oamenilor și de a le garanta siguranța. Acesta este motivul pentru care, la următoarea ședință de CJ voi propune să adoptăm programul intitulat «Construirea, reabilitarea și dotarea remizelor locale de pompieri», ca și în cazul celorlalte programe de dezvoltare județene, sprijinind astfel, împreună cu primăriile locale, formațiile voluntare de pompieri din localitatea respectivă.”

Predicioiu Daniel, prim-adjunct al inspectorului șef din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Covasna, a felicitat echipele câștigătoare, dorindu-le să-și folosească cât mai rar posibil echipamentul în situații reale de urgență.

Mare a fost emoția pe parcursul competiției. Ferenc János, care de douăzeci de ani activează ca pompier, a urmărit și el, ca persoană competentă, în câte secunde pot tinerii să-și îndeplinească sarcinile. Veress Lóránt, din Valea Crișului, este pompieri voluntar deja de șapte ani în formația care poartă numele lui Vántsa György. Potrivit acestuia, abilitățile cele mai importante ale pompierului trebuie să fie viteza, dexteritatea manuală și dragostea pentru sport, dar pe lângă acestea, cel mai important este să iubească activitatea de voluntariat.

 

Datorită sprijinului financiar acordat de către administrația publică județeană, echipa care s-a clasat pe primul loc în cadrul concursului, formația de la Leț, a primit un premiu în bani de 1100 lei, formația din Valea Crișului, care a terminat pe locul doi, a primit 900 lei, iar formația din Chichiș, care s-a poziționat pe locul trei, a luat acasă un premiu de 800 de lei.

Noutăți