Itt vagy: » Hírek » A lánglovagok versenye Háromszéken

A lánglovagok versenye Háromszéken

2019. augusztus 6., kedd

A lécfalvi önkéntes tűzoltó alakult nyerte a szombaton, Rétyen megtartott idei Megyei Önkéntes Tűzoltóversenyt. Az ezerszáz lejes pénzjutalomban részesült győztes csapat képviseli Kovászna megyét a július 20-án, Kézdivásárhelyen sorra kerülő regionális versenyen.

A lécfalvi önkéntes tűzoltó alakult nyerte a szombaton, Rétyen megtartott idei Megyei Önkéntes Tűzoltóversenyt. Az ezerszáz lejes pénzjutalomban részesült győztes csapat képviseli Kovászna megyét a július 20-án, Kézdivásárhelyen sorra kerülő regionális versenyen.

A rétyi fúvószenekar által diktált ütemre vonultak fel a település központjából a helyi futballpályára a rétyi, sepsikőröspataki, dálnoki, lécfalvi, uzoni, kökösi és gidófalvi tűzoltó alakulatok, útba ejtve a nemrég felújított tűzoltó szertár épületét. Mielőtt a helyi költségvetésből vásárolt tűzoltóautó kigördült volna az épületből, főként a nézelődő kisfiúk örömére, Dombora Lehel, a község polgármestere köszöntötte az egybegyűlteket. Elmondta a Leader program keretén belül évekkel ezelőtt vásárolt multifunkcionális gép mellé nemrég egy vontatható generátort is beszereztek, valamint a tűzoltókat korszerű egyenruhákkal látták el. „Nem azért fektetünk be az alakulatba, hogy az jól mutasson, hanem hogy a fiatalokat az önkéntességre ösztönözzük, hiszen ez a fajta tevékenység elengedhetetlen egy közösség életében” – tette hozzá.

Kovászna Megye Tanácsa prioritásként kezeli a hivatásos és önkéntes tűzoltó alakulatok épületeinek és felszereltségének támogatását, európai uniós alapokból és saját költségvetésből egyaránt. „Az idei évben befejezzük többek között a baróti székhelyű, hivatásos erdővidéki tűzoltó egység létrehozását, ezt követi Kovászna, ahol eddig szintén nem volt ilyen jellegű központ, majd a már meglévő egységeket korszerűsítjük Bodzafordulón, Sepsiszentgyörgyön és Kézdivásárhelyen. Az önkéntes tűzoltóknak pedig a megyei önkormányzat egyre bővülő pályázati rendszerén át nyújtunk támogatást” – fogalmazott Tamás Sándor, a megyei tanácselnök.

Hozzátette: „Azt szeretnénk, hogy a megyei önkéntes tűzoltó mozgalom erősödjön, hiszen a helyiek munkája életmentő segítséget nyújt tűz vagy más katasztrófa esetén. Elsődleges feladatunk az emberek életének, vagyonának megmentése, biztonságának garantálása. Éppen ezért javasolni fogom, hogy a megyei önkormányzat következő ülésén, a többi megyei szintű helyi fejlesztési programhoz hasonlóan, fogadjuk el a helyi tűzoltó szertárak építése, felújítása és felszerelése című programot, ezáltal is támogatva a községi polgármesteri hivatalokkal közösen településeink önkéntes tűzoltó alakulatait.”

Predicioiu Daniel, a Kovászna Megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőség parancsnokhelyettese gratulált a csapatoknak, azt kívánva, hogy minél kevesebbszer kelljen használniuk felszerelésüket éles bevetésen.

A verseny ideje alatt nagy volt az izgalom. A pálya széléről a huszonöt évet önkéntes tűzoltóként tevékenykedő Ferenc János is hozzáértően figyelte, hogy a fiatalok hány másodperc alatt tudják teljesíteni a feladatokat. A sepsikőröspataki Veress Lóránt, már hét éve önkéntes tűzoltó a Vántsa György nevével fémjelzett alakulatban. Elmondása szerint egy tűzoltó legfontosabb erénye a gyorsaság, kézügyesség, és a sportszeretet kell legyen, de mindemellett a legfontosabb, hogy szeresse az önkéntes munkát.

A megyei önkormányzat támogatásának köszönhetően a verseny első helyezettje, a lécfalvi alakulat 1100 lejes, a sepsikőröspatakiak a második helyezésért 900 lejes pénzjutalomban részültek, a harmadik helyen végzett kökösi csapat pedig 800 lejes nyereményt vihetett haza.

 

Hírek