Sunteți aici: » Știri » Creșterea calității sistemului de sănătate din mediul rural este o prioritate

Creșterea calității sistemului de sănătate din mediul rural este o prioritate

Marți, 9 aprilie 2019

Sarcina principală a Consiliului Județean (CJ) Covasna este restabilirea sistemului de sănătate, la oraș și în mediul rural deopotrivă. Acestui scop servește programul de dezvoltare locală, finanțat din bugetul județului, program în cadrul căruia administrația publică județeană oferă oportunități, printre altele, pentru reabilitarea cabinetelor medicale din mediul rural și achiziționarea de echipamente moderne.

Sarcina principală a Consiliului Județean (CJ) Covasna este restabilirea sistemului de sănătate, la oraș și în mediul rural deopotrivă. Acestui scop servește programul de dezvoltare locală, finanțat din bugetul județului, program în cadrul căruia administrația publică județeană oferă oportunități, printre altele, pentru reabilitarea cabinetelor medicale din mediul rural și achiziționarea de echipamente moderne.

Președintele CJ Covasna, Tamás Sándor, și primarul comunei Ilieni, Fodor Imre, au avut o întâlnire, marți, la cabinetul medical de la Ilieni, cu medicul de familie dr. Para János, liderul Colegiului Medicilor Covasna pe marginea acestui subiect.

CJ Covasna a lansat programul pentru reabilitarea și modernizarea cabinetelor medicale în 2014, iar pe parcursul anilor, au profitat de această posibilitate 16 localități. „În ultimii ani, am muncit foarte mult la modernizarea sistemului de sănătate din județ, la modernizarea Spitalului Județean de Urgență, dar și la modernizarea cabinetelor medicale din mediul rural. Începând din acest an, vom pune un accent mai mare pe dezvoltarea acestora din urmă. Prin programul nostru care vizează modernizarea localităților rurale, autoritățile locale din mediul rural care au în proprietate centre locale de sănătate pot solicita finanțare în valoare de 25 mii de lei, pentru achiziționarea de echipamente medicale necesare pentru îngrijirea de bază și pentru repararea clădirilor. Autoritățile locale trebuie să contribuie cu aceeași sumă de 25 mii lei ca cotă parte, astfel vor avea un buget de cel puțin 50 mii lei” – a subliniat în cadrul discuțiilor președintele CJ Covasna, adăugând următoarele: „Prin aceste investiții vrem să creăm condiții moderne care vor contribui la o ședere mai sigură și mai confortabilă pentru pacienți și medici deopotrivă”. Iar obiectivul nostru pe termen lung este să creștem numărul medicilor de familie din mediul rural, precum și calitatea serviciilor oferite de cabinetele medicale, reducând astfel și numărul cazurilor de urgență ajunse la spitalul județean, deoarece doar anul trecut la Unitatea de Primiri Urgențe al spitalului județean au fost înregistrate 37 mii de cazuri.”

Liderul Colegiului Medicilor Covasna, medicul de familie dr. Para János, a primit cu bucurie și proiectul din acest an al CJ Covasna, proiect care, în opinia acestuia, este începutul unui proces îndelungat. Prin aceste investiții se vor putea amenaja cabinete medicale moderne care vor fi atrăgătoare și pentru medicii tineri. Potrivit acestuia, fiecare localitate trebuie să profite de oportunitățile oferite de acest parteneriat. În următoarele zile, vor discuta cu membrii Colegiului Medicilor care sunt dispozitivele medicale de achiziționarea cărora este nevoie cel mai mult, în primul rând, pentru crearea condițiilor de bază. „Scopul este dezvoltarea unui climat în care pacientul se simte mai bine atât în sala de consultații, cât și în sala de așteptare. La Ilieni, acordăm atenție, în primul rând, reabilitării sistemului de încălzire și a toaletelor,  înlocuirii ușilor și ferestrelor și, pe lângă asta, din banii primiți vom cumpăra un aparat de dezinfectare și un cântar pentru copii.”

Comuna Ilieni este un bun exemplu pentru cooperarea și acțiunile comune ale autorităților publice județene și locale, precum și ale medicului de familie din localitate și ale populației, deoarece, în 2013, cabinetul medical din Dobolii de Jos a fost amenajat printr-o contribuție financiară comună, iar acum trei ani, autoritățile locale din Ilieni au cumpărat clădirea care găzduiește în prezent cabinetul medical.

„Sarcina noastră este să asigurăm medicilor de familie echipamente de infrastructură, cu ajutorul cărora își vor putea desfășura activitatea cu echipamente moderne. CJ Covasna a recunoscut deficiențele din cadrul sistemului de sănătate și este un lucru bun că fac tot posibilul pentru a elimina aceste deficiențe. Suma ce poate fi obținută de la consiliul județean îi motivează autoritățile locale să muncească și să în considerare definirea unei strategii” – a subliniat primarul Fodor Imre.

În perioada următoare, CJ Covasna și Colegiul Medicilor Covasna vor transmite o scrisoare de informare medicilor de familie din mediul rural și primarilor din județ despre detaliile concursului de proiecte.

 

Noutăți