Itt vagy: » Hírek » Prioritás a vidéki egészségügyi rendszer minőségének növelése

Prioritás a vidéki egészségügyi rendszer minőségének növelése

2019. április 9., kedd

Kovászna Megye Tanácsának elsődleges feladata az egészségügyi rendszer helyreállítása városon és vidéken egyaránt. Ezt a célt szolgálja a megyei finanszírozású helyi fejlesztési program, amely keretén belül többek között lehetőséget nyújt a megyei önkormányzat vidéki orvosi rendelők felújítására, korszerű eszközök vásárlására.

Kovászna Megye Tanácsának elsődleges feladata az egészségügyi rendszer helyreállítása városon és vidéken egyaránt. Ezt a célt szolgálja a megyei finanszírozású helyi fejlesztési program, amely keretén belül többek között lehetőséget nyújt a megyei önkormányzat vidéki orvosi rendelők felújítására, korszerű eszközök vásárlására.

Kedden, a téma kapcsán találkozott Tamás Sándor, megyei tanácselnök és Fodor Imre, Illyefalva polgármestere dr. Para János családorvossal, a Kovászna Megyei Orvosi Kamara vezetőjével az illyefalvi orvosi rendelőben.

Kovászna Megye Tanácsa 2014-ben indította a vidéki orvosi rendelők felújítását, korszerűsítését célzó programját, az évek folyamán 16 település élt a lehetőséggel. „Az elmúlt években rengeteget dolgoztunk a megyei egészségügyi rendszer korszerűsítésén, a megyei sürgősségi kórház felújításán és a vidéki orvosi rendelők modernizálásán is. Idéntől nagyobb hangsúlyt fektetünk ez utóbbiak fejlesztésére. A vidéki települések modernizációját szolgáló programunk által 25 ezer lejes támogatásra pályázhatnak az alapellátáshoz szükséges orvosi eszközök vásárlására, épületjavításra azon vidéki önkormányzatok, akiknek a tulajdonát képezi a helyi egészségügyi központ. A helyi önkormányzatok szintén  25 ezer lejes önrésszel kell hozzájáruljanak, így legkevesebb 50 ezer lejes támogatásból gazdálkodhatnak”— emelte ki a tanácselnök a megbeszélésen.

„A beruházások által olyan korszerű körülményeket akarunk teremteni, amely biztonságossá és kellemesebbé teszi a beteg és az orvos számára egyaránt az ott-tartózkodást. Hosszú távú célunk pedig, hogy növeljük a vidéki családorvosok számát, valamint az orvosi rendelők szolgáltatásának a minőségét, csökkentve ezáltal a megyei kórházba bekerülő sürgősségi esetek számát is, hiszen csak az elmúlt évben 37 ezer esetet jegyeztek a megyei kórház sürgősségi osztályán”—tette hozzá.  

A Kovászna Megyei Orvosi Kamara vezetője, dr. Para János illyefalvi családorvos örömmel fogadta a megyei önkormányzat idei projektjét is, mely meglátása szerint egy hosszú folyamat kezdete. A beruházások által olyan korszerű rendelőket alakíthatnak ki, amelyek kedvezőek lesznek a fiatal orvosok számára is. Véleménye szerint ezt a partnerséget és lehetőséget minden településnek meg kell ragadnia. Az orvosi kamara tagjaival a napokban megbeszélik, hogy milyen eszközök beszerzésére lenne leginkább szükség, elsősorban az alapvető feltételek megteremtésére. „Egy olyan légkör kialakítása a cél, ahol a beteg jobban érzi magát akár a vizsgálóban vagy a váróteremben. Illyefalván elsősorban a fűtésrendszer és az illemhelyek felújítására, nyílászárók kicserélésére fordítunk figyelmet, emellett fertőtlenítő felszerelést, gyerekek számára mérleget vásárolunk majd a pályázati összegből.”

Illyefalva község jó példája a helyi és megyei önkormányzat, valamint a helyi családorvos és lakosok együttgondolkodására és cselekvésére, hiszen 2013-ban közös anyagi hozzájárulással alakították ki az aldobolyi családorvosi rendelőt, három éve pedig az illyefalvi önkormányzat megvásárolta a jelenlegi orvosi rendelőnek otthont adó épületet. „Az a feladatunk, hogy olyan infrastrukturális hátteret biztosítsunk a családorvosoknak, amely által korszerű felszerelésekkel tudják végezni munkájukat. A megyei önkormányzat felismerte a megyei egészségügyi rendszer hiányosságait és örvendetes, hogy megtesznek mindent annak érdekében, hogy ezeket kiküszöböljék. A megyei tanácstól lehívható összeg arra motiválja a helyi önkormányzatokat, hogy dolgozzanak, stratégiában gondolkodjanak” – emelte ki Fodor Imre polgármester.   

Az elkövetkező időszakban a megyei önkormányzat és a megyei orvosi kamara tájékoztató levélben értesíti a vidéki családorvosi rendelők szakembereit és a megye polgármestereit a pályázati lehetőség részleteiről.

 

Hírek