Sunteți aici: » Știri » Dezvoltare coordonată în zona orașului Covasna

Dezvoltare coordonată în zona orașului Covasna

Joi, 24 mai 2018

Lansăm cea mai mare dezvoltare infrastructurală coordonată din ultimii 50 de ani în această microregiune – a accentuat Tamás Sándor, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Covasna, în cadrul şedinţei ordinare, prezentând programul de modernizare a microregiunii Covasna. CJ Covasna şi-a ţinut şedinţa ordinară a lunii mai în comuna Zagon.

Lansăm cea mai mare dezvoltare infrastructurală coordonată din ultimii 50 de ani în această microregiune – a accentuat Tamás Sándor, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Covasna, în cadrul şedinţei ordinare, prezentând programul de modernizare a microregiunii Covasna. CJ Covasna şi-a ţinut şedinţa ordinară a lunii mai în comuna Zagon.

La începutul şedinţei, primarul Kis József a salutat consilierii judeţeni, după care a prezentat cea mai mare comună a judeţului. Acesta consideră că Zagonul a cunoscut o dezvoltare spectaculoasă în ultimele două decenii, dar aceasta nu este un merit individual, ci este rezultatul unor eforturi comune, sigur că au existat şi există dificultăţi, dar se pot raporta rezultate bune. Actualmente, au în derulare șapte proiecte câștigătoare, valoarea acestora ridicându-se la 15 milioane lei, din care contribuţia proprie este de 3,2 milioane lei.

„Lansăm cea mai mare dezvoltare coordonată din ultima jumătate de secol în această zonă, conectăm microregiunile la reţeaua de drumuri judeţene şi comunale. Cea mai importantă investiţie din această microregiune este modernizarea tronsonului care face legătura între zona Buzaielor şi zona Covasna, lucrare pentru care trebuie să se pregătească şi regiunea, deoarece traficul rutier se va modifica substanţial, ceea ce merită exploatat din punct de vedere economic” – a subliniat Tamás Sándor, solicitând conducătorilor administraţiilor locale, antreprenorilor şi reprezentanţilor organizaţiilor neguvernamentale din microregiunea Covasna, să-şi elaboreze strategiile microregionale şi locale în spiritul sustenabilităţii. Această viziune de dezvoltare economică este confirmată şi de viitorul centru de tineret și sport ce se construieşte la Comandău, aceasta fiind realizată de CJ Covasna din bugetul propriu.

De asemenea, preşedintele CJ Covasna a anunţat că miercuri s-a finalizat procedura de achiziţie publică pentru execuția lucrării de modernizare a tronsonului de drum judeţean Boroşneu Mare-Întorsura Buzăului, urmează semnarea contractului de execuţie. Lucrările de modernizare a tronsonului în lungime de 22,5 km vor costa 45.000.000 lei, iar suma este disponibilă în întregime. În acelaşi timp, CJ Covasna se angajează ca, după finalizarea lucrărilor de modernizare, să asfalteze din nou porţiunea de drum judeţean de 9 km între centrul comunei Boroşneu Mare şi comuna Zagon.

Tamás Sándor a informat consilierii judeţeni că, în prezent, se desfăşoară lucrările de modernizare a drumului judeţean 121A, tronsonul dintre Moacşa-Leţ-Ţufalău, urmând să fie turnat în perioada verii și stratul de asfalt nou pe acest tronson de 6 km, după care CJ Covasna va prelua porţiunea de 1,5 km de drum comunal Leţ (DC18), în vederea reasfaltării în întregime. Acesta a venit cu propunerea că judeţul ar prelua pentru întreţinerea curentă pe timp de vară şi pe timp de iarnă a drumului comunal dintre Zăbala şi Brateş, în lungime de 17 km, dacă autorităţile locale din comunele respective se angajează că vor asfalta porţiunea de 2 km de drum neamenajat, astfel, se va putea reasfalta tot tronsonul de drum.

În spiritul programului de modernizare a localităţilor din microregiunea Covasna, consilierii judeţeni au aprobat alocarea sumei totale de 400 mii lei (pentru orașul Covasna 200.000 lei, iar pentru comuna Zagon 200.000 lei) pentru întreţinerea unor drumurilor comunale în lungime totală de 42 km, între localităţile Covasna şi Comandău, respectiv Comandău şi Păpăuți.

Județului Covasna s-a asociat cu comuna Bodoc și Federația Ecvestră Română, în vederea desfășurării „Campionatului Internațional de Atelaje cu Doi Cai”, etapa III, care va avea loc în perioada 6-8 iulie 2018. Gáj Nándor a fost desemnat pentru un nou mandat de 5 ani în funcţia de director al Școlii Populare de Arte și Meserii Sfântu Gheorghe.

De asemenea, ca parte a procesului de descentralizare, CJ Covasna a votat pozitiv pentru intenția de a prelua tabăra de tineret cu 110 locuri de la Pădureni, aflată în domeniul public al statului și în administrarea Ministerului Tineretului și Sportului, precum şi unele imobile şi baze sportive aflate în administrarea Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Covasna, aflate în municipiul Sfântu Gheorghe.

Noutăți