Itt vagy: » Hírek » Összhangolt fejlesztés Orbaiszéken

Összhangolt fejlesztés Orbaiszéken

2018. május 24., csütörtök

Az elmúlt 50 év legnagyobb összehangolt fejlesztését indítjuk el, emelte ki Tamás Sándor tanácselnök a megyei tanács soros ülésén, ahol Orbaiszék településeinek modernizációs programját mutatta be. Kovászna Megye Tanácsa Zágonban tartotta májusi ülését.

Az elmúlt 50 év legnagyobb összehangolt fejlesztését indítjuk el, emelte ki Tamás Sándor tanácselnök a megyei tanács soros ülésén, ahol Orbaiszék településeinek modernizációs programját mutatta be. Kovászna Megye Tanácsa Zágonban tartotta májusi ülését.

Elöljáróban Kis József polgármester üdvözölte a megyei tanácsosokat, néhány szóban ismertette a megye legnagyobb községét. Véleménye szerint az elmúlt két évtizedben nagy fejlődésen ment át Zágon, ez nem egyéni érdem, hanem közös munka eredménye, voltak és vannak nehézségek, de eredményekről is be lehet számolni. Jelenleg is hét nyertes pályázatuk van folyamatban, amelyek értéke 15 millió lej, az önrész 3,2 millió lej. 

Az elmúlt fél évszázad legnagyobb összehangolt fejlesztését indítjuk el, összekötjük a térséget megyei és községi utakkal. Ebben a mikrórégióban az egyik legfontosabb beruházás a Bodza-vidékét Orbaiszékkel összekötő megyei útszakasz korszerűsítése, amelyre a térségnek is fel kell készülnie, hiszen jelentősen megváltozik a forgalom, érdemes ezt gazdaságilag is kihasználni” – hangsúlyozta Tamás Sándor, arra kérve az orbaiszéki önkormányzati vezetőket, vállalkozókat, civil szervezetek képviselőit, hogy a fenntarthatóság jegyében dolgozzák ki a kistérségi és települési stratégiáikat. Ezt az elképzelést erősíti az épülő kommandói ifjúsági tábor is, amelyet a megyei önkormányzat önerőből valósít meg.

Kovászna Megye Tanácsának elnöke ezúttal bejelentette, hogy szerdán befejeződött a Nagyborosnyó-Bodzaforduló közötti megyei út korszerűsítési munkálataira meghirdetett közbeszerzés, következik a kivitelezési szerződés aláírása. A 22,5 km-es útszakasz modernizálása 45 000 000 lejbe kerül, az összeg teljes egészében rendelkezésre áll. A megyei önkormányzat ugyanakkor vállalja, hogy a korszerűsítést követően a Nagyborosnyó központjából Zágon irányába haladó megyei utat ismét leaszfaltozzák.

Jelenleg zajlik a Maksa-Lécfalva-Cófalva közötti, DJ121A megyei út korszerűsítése, a 6 km-es útszakaszon nyáron az első aszfaltot is leöntik, ezt követően a megyei önkormányzat átveszi és megjavíttatja a DC18 másfél km-es lécfalvi utat, amely a megyei útba csatlakozik be a településről, tájékoztatta a megyei tanácsosokat Tamás Sándor. Nyári és téli karbantartásra átvenné a megyei tanács a Zabola és Barátos között 17 km helyi utat is, amennyiben a helyi önkormányzatok vállalják, hogy leaszfaltozzák azt a két kilométert, ahol eddig nem volt műút, így az egész szakaszt meg tudják javítani, ajánlotta fel a tanácselnök.

Az Orbaiszék településeinek modernizációs programjának szellemében a Kovászna-Kommandó és Papolc-Kommandó közötti – összesen 42 km helyi út karbantartására a tanácsosok 400 ezer lejt (Kovászna 200.000 lej, Zágon 200.000 lej) hagytak jóvá.

A július 6-8. közötti Nemzetközi Kettesfogathajtó Bajnokság III. fordulójának lebonyolítása érdekében társult Kovászna megye, Bodok község és a Román Lovas Szövetség. Megerősítették tisztségében Gáj Nándor igazgatót, aki újabb öt éves mandátumot nyert el a Művészeti és Népiskola élén. Az állam köztulajdonában és az Ifjúsági és Sportminisztérium kezelésében levő, 110 férőhelyes sepsibesenyői ifjúsági tábort, valamint a megyei ifjúsági és sportigazgatóság ügykezelésében levő sepsiszentgyörgyi épületeket és sportlétesítményeket a decentralizációs folyamat részeként átvenné a megyei önkormányzat, a májusi soros ülésen az erre vonatkozó kéréseket is jóváhagyták a tanácsosok.

Hírek