Sunteți aici: » Știri » Fără planificare nu există viitor

Fără planificare nu există viitor

Joi, 14 iunie 2018

În cadrul conferinţei ce a avut loc joi, la sediul Consiliului Judeţean (CJ) Covasna, şi care a făcut parte din programul european pentru dezvoltarea tinerilor antreprenori StartUp Now!, a fost prezentată o viziune proiectată asupra dezvoltării economice a județului pentru perioada 2020-2030.

În cadrul conferinţei ce a avut loc joi, la sediul Consiliului Judeţean (CJ) Covasna, şi care a făcut parte din programul european pentru dezvoltarea tinerilor antreprenori StartUp Now!, a fost prezentată o viziune proiectată asupra dezvoltării economice a județului pentru perioada 2020-2030.
Conferința a oferit o bună oportunitate pentru tinerii antreprenori de a cunoaşte tendințele economice din următorii zece ani. Tamás Sándor, preşedintele CJ Covasna, a prezentat publicului prezent dimensiunile regionale ale strategiei de dezvoltare județeană, ale actualului Plan Potsa József, plan care urmează a fi revizuit şi actualizat.


„Fără planificare nu există un progres sigur. În calitate de autoritate administrativă publică judeţeană nu îndeplinim doar sarcinile prevăzute de lege, ci efectuăm şi sarcini voluntare, de exemplu: susţinerea sistemului de protecție a copilului şi a sistemului de asistenţă socială, sprijinirea sistemului de sănătate, întreţinerea drumurilor judeţene, extinderea continuă a serviciilor publice judeţene. CJ Covasna gândeşte în programe, acordând o atenţie deosebită problemelor legate de turism, cultură, păstrarea tradiţiilor, dezvoltarea comunităţii şi formarea profesională” – a detaliat Tamás Sándor, lansând un apel către întreprinzătorii mici şi mijlocii: „Pentru acest lucru căutăm idei bune şi specialişti, iar noi vom asigura resurse materiale şi sprijin bugetar. Un astfel de proiect este şi Start Up” – a arătat preşedintele CJ.  


Tamás Sándor a subliniat că, din punct de vedere economic, scopul este acela de a aduce la acelaşi nivel de dezvoltare microregiunile, adică zonele celor cinci oraşe ale judeţului şi de a deschide un portal către macroregiuni. În ceea ce priveşte chestiunile de dezvoltare, se are în vedere continuarea cooperării cu judeţele învecinate, deoarece „fără aceasta nu există viitor”. Există o cooperare la nivelul Transilvaniei în ceea ce priveşte proiectul autostrăzii Braşov–Sfântu Gheorghe–Bacău. De asemenea, CJ Covasna şi Primăria municipiului Sfântu Gheorghe vor contribui la construirea aeroportului de la Ghimbav cu câte 3 milioane de euro, aeroport   care va aduce o contribuţie importantă la prosperarea economiei locale şi a turismului local. „Obiectivul nostru este acela ca pământul nostru natal să devină pentru copiii noştri un spaţiu durabil şi locuibil pe termen lung” – a spus preşedintele CJ.
Pentru asigurarea înregistrării de noi progrese economice într-o regiune, este nevoie de investiţii infrastructurale. Pe lângă construirea de autostrăzi, construirea aeroportului de la Braşov reprezintă o investiţie indispensabilă în Regiunea Centru. În ultimii doi ani, autorităţile judeţene din Brașov au luat o serie de măsuri pe cont propriu în vederea realizării acestei investiţii.


În cuvântul rostit, vicepreşedintele CJ Braşov, Tóásó Imelda, a subliniat faptul că construcţia se află deja la faza a doua, în lunile următoare urmează construirea căilor de rulare şi a sistemului de canalizare. În paralel, se desfăşoară o serie de consultări cu instituţiile statului, cum ar fi:   Ministerul Transporturilor, autorităţile aeronautice, autorităţile vamale, Poliţia de Frontieră Română, pentru a obţine avizele necesare realizării aeroportului. Potrivit estimărilor, lucrările vor fi finalizate la sfârşitul anului 2020, iar aeroportul care, în primii zece ani, va asigura curse low cost, va fi pus în folosinţă la începutul anului 2021. Aeroportul va aduce beneficii tuturor regiunilor învecinate nu doar în ceea ce priveşte transportul de călători şi de mărfuri, ci şi din punct de vedere al economiei şi al turismului.


Grüman Róbert, vicepreşedintele CJ Covasna, a spus că autorităţile judeţene au luat o decizie bună atunci când s-au implicat în proiectul Start Up Now!, careva ajuta 400 de persoane din regiune să își dezvolte competențele antreprenoriale, iar cele mai bune planuri de afaceri primesc o finanțare nerambursabilă de 40.000 euro fiecare. La acest proiect au participat până în prezent un număr de peste două sute de persoane, iar la toamnă se preconizează începerea concursul de idei de afaceri, iar lista câştigătorilor va fi publicată la sfârşitul anului.


Pornind de la structura economică actuală a judeţului şi de la obiectivele care apar ca debuşeuri în planul Potsa, Edler András, președintele Camerei de Comerț și Industrie Covasna a vorbit despre tendinţele internaţionale care vor determina dezvoltarea lumii până în 2030 şi pe care nici Ţinutul Secuiesc nu își poate permite să le ignore. astfel de trenduri sunt inovarea şi robotizarea în domeniul turismului şi nu doar. „Toate acestea reprezintă provocări pe care trebuie să le cunoaştem şi care definesc direcţia în care turismul din regiunea noastră trebuie să se dezvolte. Aceasta va fi sarcina sectorului privat, nu se poate aştepta totul de la autorităţile locale” – a mai adăugat Edler.


Rodica Lupu, conducătoarea companiei Loop Operations, a prezentat, în cadrul conferinţei, obiectivele proiectului StartUp Now! şi, de asemenea, condiţiile sprijinului financiar nerambursabil de 40 de mii de euro şi criteriile de evaluare, oferind puncte de sprijin tinerilor antreprenori prezenţi în sală.

 

Noutăți