Itt vagy: » Hírek » Tervezés nélkül nincs jövő

Tervezés nélkül nincs jövő

2018. június 14., csütörtök

Kovászna megye gazdasági jövőképét vetítették előre a 2020-2030-as időszakra csütörtökön, a megyei önkormányzatnál megtartott konferencián, amely a StartUp Now! európai uniós vállalkozásfejlesztési pályázatának részét képezte.

Kovászna megye gazdasági jövőképét vetítették előre a 2020-2030-as időszakra csütörtökön, a megyei önkormányzatnál megtartott konferencián, amely a StartUp Now! európai uniós vállalkozásfejlesztési pályázatának részét képezte.

A konferencia jó lehetőséget adott arra, hogy a fiatal vállalkozók lássák az elkövetkező tíz év gazdasági mutatóinak alakulását. Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke a megyei fejlesztési stratégiát, a jelenlegi és a jövőben átdolgozásra kerülő Potsa József tervet regionális vonatkozásban ismertette a jelenlevőkkel.

„Jövőtervezés nélkül nincs biztos előrelépés. Megyei önkormányzatként nemcsak a törvény adta feladatainknak teszünk eleget, gondolva itt a gyermekvédelmi és szociális háló fenntartására, az egészségügyi rendszer támogatására, a megyei utak karbantartására, a megyei közszolgáltatás folyamatos bővítésére, hanem önként vállalt feladatokat is végzünk. Kovászna Megye Tanácsa programokban gondolkodik, kiemelten figyelve a turizmus, a kultúra, hagyományőrzés, közösségépítés és szakoktatás kérdésére” – részletezte az elnök, aki ehhez a munkához kapcsolódóan felhívást intézett a kis- és középvállalkozókhoz. „Ehhez keresünk jó ötleteket, szakembereket, mi pedig anyagi forrásokat, költségvetési támogatást biztosítunk. Ilyen a Start Up projekt is” – mutatott rá.

Gazdasági tekintetben Tamás Sándor kiemelte, céljuk, hogy Háromszéken 2030-ra a megye öt városának térségét jelentő mikrorégiókat felzárkóztassák, kaput nyissanak a makrorégiók fele. Ugyanakkor fejlesztési kérdésekben továbbra is regionális együttműködésben gondolkodnak a szomszédos megyékkel, hiszen „anélkül nincs jövő.” Elindult egy Erdély-szintű együttműködés az észak erdélyi autópálya, a Brassó—Sepsiszentgyörgy—Bákó közötti autópálya ügye kapcsán is. Emellett pedig Kovászna Megye Tanácsa és Sepsiszentgyörgy önkormányzata 3-3 millió euróval járul hozza a vidombáki reptér felépítéséhez, amely a helyi gazdaság és turizmus fellendülését nagymértékben elősegíti. „Az a célunk, hogy szülőföldünk hosszútávon fenntartható és élhető legyen gyerekeink számára” – fogalmazott az elnök.   

Ahhoz, hogy egy régióban gazdasági előrelépés legyen, infrastrukturális beruházásokra van szükség. A Központi Régióban az autópályák mellett a brassói repülőtér is elengedhetetlen beruházás. Ennek megvalósítása érdekében Brassó megye önkormányzata önerőből az elmúlt két évben számos lépést tett.

Tóásó Imelda, Brassó Megye Tanácsának alelnöke előadásában kiemelte, már az építkezés második szakaszánál tartanak, a tervek szerint az elkövetkező hónapokban megépítik a gördülőpályákat és csatornarendszert. Ezzel párhuzamosan pedig nagyon sok egyeztetést folytatnak azokkal az intézményekkel, többek között a szállítási minisztériummal, a légügyi hatóságokkal, a vámhivatallal, a határőrséggel, akiknek a hatáskörébe tartozik egy repülőtér létrehozásának jóváhagyása. A tervek szerint 2020 végére befejezik a munkálatokat, 2021-re pedig használatba is adják az első tíz évben fapados járatokat biztosító repülőteret, amely mindenképpen hasznot jelent a környező régiók számára, nemcsak személyi és áruszállítás tekintetében, hanem gazdasági és turisztikai szempontból egyaránt.

Grüman Róbert, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke elmondta, jó döntést hozott a megyei önkormányzat, amikor bekapcsolódott a Start Up Now! projektbe, amelynek keretén belül 400 személy vállalkozói készségeit fejlesztik, 40 személy számára pedig egyenként 40 ezer eurós vissza nem térítendő támogatásokat biztosítanak. Eddig több mint kétszázan vettek részt a projektben és várhatóan ősszel elkezdődik az üzleti tervek versenye, év végére pedig körvonalazódik a nyertesek névsora is.  

Edler András, a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a megye jelenlegi gazdasági struktúrájából, illetve a Potsa tervben kitörési pontként megfogalmazott célkitűzésekből kiindulva, körbejárta azokat a nemzetközi trendeket, amelyek a világ 2030-as fejlődését meghatározzák, és amelyeket Székelyföld sem hagyhat figyelmen kívül.  Ilyen a turizmusban -- de nemcsak – tapasztalható innováció és robotizálás. „Mindezek olyan kihívások, amelyeket ismernünk kell, és amelyek meghatározzák azt az irányt, amerre a mi térségünk turizmusának is fejlődnie kell. Mindez a magánszféra feladata lesz, nem lehet mindent az önkormányzatoktól elvárni” – tette hozzá.

A konferencián Rodica Lupu, a Loop Operations vezetője a StartUp Now! projekt célkitűzéseit mutatta be az egybegyűlteknek, ismertetve az üzleti tervek versenyén elnyerhető 40 ezer eurós vissza nem térítendő támogatás feltételeit, pontozási rendszerét, támpontokat nyújtva a megjelent vállalkozóknak munkájukhoz.

 

Hírek