Sunteți aici: » Monitorul Oficial Local » Hotărârile Consiliului Județean Covasna » 2013 » HOTĂRÂREA Nr. 37/2013 privind asocierea Județului Covasna cu AJOFM Covasna, Fundația LAM, OTP Consulting, Asociația APPAR, Comuna Diosig – județul Bihor, în vederea participării cu proiectul ”Model integrat de Dezvoltare a resurselor umane din mediul rura

HOTĂRÂREA Nr. 37/2013 privind asocierea Județului Covasna cu AJOFM Covasna, Fundația LAM, OTP Consulting, Asociația APPAR, Comuna Diosig – județul Bihor, în vederea participării cu proiectul ”Model integrat de Dezvoltare a resurselor umane din mediul rura

Marți, 16 aprilie 2013

Consiliul Județean Covasna, întrunit în ședința sa ordinară din data de 28.02.2013, analizând Expunerea de motive a președintelui Consiliului Județean Covasna privind asocierea Județului Covasna cu AJOFM Covasna, Fundația LAM, OTP Consulting, Asociația APPAR, Comuna Diosig – județul Bihor, în vederea participării cu proiectul ”Model integrat de Dezvoltare a resurselor umane din mediul rural în vederea ocupării forței de muncă și a creării de noi afaceri în sectorul turistic” la programul POSDRU 2007 – 2013, DMI 5.2,

ROMÂNIA
CONSILIUL JUDEȚEAN COVASNA
 
HOTĂRÂREA Nr. 37/2013
privind asocierea Județului Covasna cu AJOFM Covasna, Fundația LAM, OTP Consulting, Asociația APPAR, Comuna Diosig – județul Bihor, în vederea participării cu proiectul ”Model integrat de Dezvoltare a resurselor umane din mediul rural în vederea ocupării forței de muncă și a creării de noi afaceri în sectorul turistic” la programul POSDRU 2007 – 2013, DMI 5.2
 
Consiliul Județean Covasna,
întrunit în ședința sa ordinară din data de 28.02.2013,
analizând Expunerea de motive a președintelui Consiliului Județean Covasna privind asocierea Județului Covasna cu AJOFM Covasna, Fundația LAM, OTP Consulting, Asociația APPAR, Comuna Diosig – județul Bihor, în vederea participării cu proiectul ”Model integrat de Dezvoltare a resurselor umane din mediul rural în vederea ocupării forței de muncă și a creării de noi afaceri în sectorul turistic” la programul POSDRU 2007 – 2013, DMI 5.2,
 
văzând raportul de specialitate al Direcției Juridice, Administrație Publică ;i Dezvoltarea Teritoriului, precum și rapoartele comisiilor de specialitate,
 
în baza art. 91, alin. (6), lit. ”a” și în temeiul art. 97, alin. (1) din Legea Administrației Publice Locale nr. 215/2001, republicată, cu modificările și completările ulterioare,
 
HOTĂRĂȘTE:
 
Art. 1. Se aprobă asocierea Județului Covasna, în calitate de solicitant,  cu AJOFM Covasna, Fundația LAM, OTP Consulting în calitate de lider al asocierii, Asociația APPAR, Comuna Diosig – județul Bihor, în vederea participării cu proiectul ”Model integrat de Dezvoltare a resurselor umane din mediul rural în vederea ocupării forței de muncă și a creării de noi afaceri în sectorul turistic” la programul POSDRU 2007 – 2013, DMI 5.2, conform Proiectului prevăzut în anexa care face parte integrantă din prezenta hotărâre.
Art. 2. (1) Se aprobă bugetul total al proiectului în valoare de 9.000.000 lei, cu TVA.
(2) Se aprobă cofinanţarea de 2% din cheltuielile eligibile ale proiectului de către Consiliul Judeţean Covasna în suma de 14.469 lei, cu TVA.
(3) Se aprobă asigurarea de către Consiliul Judeţean Covasna a sumelor necesare pentru acoperirea contribuţiei din fondurile structurale din cadrul proiectului, sume care vor fi cheltuite în avans de către Consiliul Judeţean Covasna până la rambursarea cheltuielilor de către Autoritatea de Management, dar nu mai mult de 723.455 lei, cu TVA.
Art. 3. Cu semnarea acordului de parteneriat prevăzut în anexă se împuternicește dl. TAMÁS Sándor, Președintele Consiliului Județean Covasna precum și dl. FERENCZ Ludovic, director executiv al Direcției Economice.
Art. 4. Cu aducerea la îndeplinire a prezentei hotărâri se însărcinează dl. consilier județean Grüman Róbert - Csongor, Direcția Juridică, Administrație Publică și Dezvoltarea Teritoriului și Direcția Economică.
 
Sf. Gheorghe la 28.02.2013
 
Președinte
TAMÁS Sándor
 
Contrasemnează,
Varga Zoltán,
Secretarul județului Covasna
 
Notă: Anexa la Hotărârea nr. 37/2013 a fost comunicată celor interesați.
 
 
ROMÂNIA
CONSILIUL JUDETEANCOVASNA
Președinte
 
Nr. 1625/22.02.2013
 
EXPUNERE DE MOTIVE
privind asocierea Județului Covasna cu AJOFM Covasna, Fundația LAM, OTP Consulting, Asociația APPAR, Comuna Diosig – județul Bihor, în vederea participării cu proiectul ”Model integrat de Dezvoltare a resurselor umane din mediul rural în vederea ocupării forței de muncă și a creării de noi afaceri în sectorul turistic” la programul POSDRU 2007 – 2013, DMI 5.2
 
Exploatarea și dezvoltarea durabilă a valorilor naturale ale județului Covasna în scopul creșterii fluxului turistic și asigurarea unei interacțiuni armonioase între sectorul turistic și factorii de ordin social, constituie una dintre prioritățile Consiliului Județean Covasna.
În baza acestui considerent, dorim depunerea proiectului în numele Consiliului Județean în parteneriat cu AJOFM CV, Fundatia LAM, OTP Consulting, Asociatia “APPAR”, Comuna Diosig în proiectul ”Model Integrat de Dezvoltare a resurselor umane din mediul RURAL în vederea ocupării forței de muncă și a creării de noi afaceri în sectorul turistic” în cadrul programului POSDRU 2007-2013, DMI 5.2.
Obiectivul general al proiectului este acela de a asigura sustenabilitatea pe termen lung și prin dezvoltarea resurselor umane din mediul rural în vederea facilitării accesului la ocupare în domeniul turistic, precum și prin dezvoltarea spiritului antreprenorial și a culturii antreprenoriale, în vederea facilitării înființării de noi afaceri în sectorul turistic din mediul rural.
În dezvoltarea parteneriatului am avut în vedere importanța implicării partenerilor în funcție de specificul activităților proiectului, astfel încât fiecare partener să aibă experiența relevantă pentru rolurile asumate prin proiect, precum și pentru sectorul vizat (turism). Implicarea partenerului 1 (AJOFM Covasna) se justifică prin experiența sa în oferirea de servicii de informare și consiliere, mediere, și formare profesională, potrivit legii, și prin relația lui directă cu grupul țintă (persoane în căutarea unui loc de muncă, șomeri tineri și de lungă durată). Implicarea partenerului 2 (Fundația LAM) se justifică prin experiența sa, ca furnizor autorizat FPC, în domeniul FPC pentru ocupații din sectorul turistic, și în implementarea de proiecte, inclusiv POSDRU. Implicarea partenerului 3 (OTP Consulting) se justifică prin experiența acestuia în domeniul elaborării de strategii de dezvoltare, și prin profesionalismul în domeniul managementului de proiecte cu finanțare UE. Implicarea partenerului 4 (Asociația pentru Promovarea Afacerilor în România) se justifică prin experiența acestuia, ca furnizor autorizat, în formare profesională și antreprenorială și în furnizarea de servicii de consultanță în afaceri, inclusiv în cadrul proiectelor POSDRU. S-a avut în vedere și experiența partenerului 4 în ceea ce privește necesitățile de dezvoltare în sectorul turistic din mediul rural la nivelul județului Bihor. Implicarea partenerului 5 (Comuna Diosig) se justifică prin experiența acestuia în implementarea de inițiative de dezvoltare rurală la nivel local si județean, și relațiile sale directe cu o parte a grupului țintă.
Consiliul Județean are responsabilitate generală în implementarea și managementul proiectului, fiind responsabil pentru organizarea campaniei de informare si conștientizare în județul Covasna, și pentru realizarea activităților de organizare a cursurilor de formare profesională în județul Covasna, constând în organizare logistică (transport, cazare și masă pentru participanți), recrutarea si selectarea cursanților, precum și pentru realizarea activităților de informare și publicitate. Fiecare partener are cheltuieli legate de proiect, estimate strict în conformitate cu activitățile pentru  care răspunde și va asigura cofinanțarea necesară pentru partea sa de buget, și totodată pre-finanțarea necesară. Durata proiectului este de 18 luni. Grupul țintă al proiectului cuprinde un număr de 700 de persoane din județele Covasna și Bihor (persoane în ocuparea unui loc de muncă, șomeri tineri, șomeri de lungă durată, persoane din agricultură de subzistență).
 
În cazul județului Covasna grupul țintă cuprinde în total 470 de persoane, dintre care 325 de persoane implicate în programul integrat, incluzând informare și consiliere, mediere, respectiv formare profesională pentru următoarele ocupații relevante sectorului turistic:
- 2 cursuri de calificare “Ghid turistic„
- 2 cursuri de calificare „Lucrător în gospodărie agroturistică„
- 3 cursuri de „Ospătar (chelner)”
- 3 cursuri de „Bucătar”
- 3 curs de „Limba engleză”
 
În acest sens propun aprobarea:
  • Asocierii Județului Covasna, în calitate de solicitant, cu AJOFM Covasna, Fundația LAM, OTP Consulting în calitate de lider al asocierii, Asociația APPAR, Comuna Diosig – județul Bihor, în vederea participării cu proiectul ”Model integrat de Dezvoltare a resurselor umane din mediul rural în vederea ocupării forței de muncă și a creării de noi afaceri în sectorul turistic” la programul POSDRU 2007 – 2013, DMI 5.2 conform Proiectului întocmit în acest sens.
  • bugetului total al proiectului în valoare de 9.000.000 lei din care valoarea angajată de către județului Covasna este de 723.455 lei. Contribuţia minimă a județului Covasna la cofinanțarea proiectului este 14.469 lei reprezentând 2% din valoarea angajată de către județului Covasna din bugetul total al proiectului.
 
Președinte,
TAMÁS Sándor

Noutăți