Sunteți aici: » Știri » La Sfântu Gheorghe s-au gustat burgeri cu carne de urs

La Sfântu Gheorghe s-au gustat burgeri cu carne de urs

Sâmbătă, 9 iunie 2018

Sâmbătă, pe terasa INdiVINO Wine & BBQ, organizatorii festivalului barbecue, au oferit reprezentanţilor presei burgeri cu carne de urs marinată în ulei de măsline cu rozmarin şi merişoare. Lângă carnea de urs care a fost gătită timp de 8 ore, la 110 grade, apoi afumată în smoker, fiind marinată între timp în unt şi miere, au fost oferite cartofi confiaţi.

Sâmbătă, pe terasa INdiVINO Wine & BBQ, organizatorii festivalului barbecue, au oferit reprezentanţilor presei burgeri cu carne de urs marinată în ulei de măsline cu rozmarin şi merişoare. Lângă carnea de urs care a fost gătită timp de 8 ore, la 110 grade, apoi afumată în smoker, fiind marinată între timp în unt şi miere, au fost oferite cartofi confiaţi.

În Ţinutul Secuiesc dăinuiesc nu doar poveşti şi legende despre urşi, ci şi reţete culinare cu carne de urs. Înainte de gustare, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamás Sándor, a prezentat o reţetă de friptură din carne de urs din cartea de bucate din 1680 a lui Bornemisza Anna, stârnind pofta de mâncare a participanţilor. Acesta a mai spus că „dacă rețeta a fost notată pe atunci, înseamnă că friptura din carne de urs figura în bucătăria transilvăneană din vremuri mai vechi.”

„Scopul nostru cel mai important este acela de a dicta de aici, din Covasna, ritmul diverselor probleme. În acest sens, un exemplu de urmat este echipa noastră de baschet feminin, care dictează de ani de zile ritmul pentru baschetul din România, dar în ceea ce priveşte concursurile de atelaje, de doi ani ceasul este pornit tot la noi. Lucrurile stau la fel și în cazul evenimentelor gastronomice, după Parada cârnaţilor şi după Festivalul deliciilor dulci, din acest moment, tot de numele nostru se leagă şi festivalul barbecue. Toate acestea servesc scopului de a face din judeţul Covasna un centru turistic al Ţinutului Secuiesc, un centru în care un rol important îl va avea gastroturismul” – a mai adăugat Tamás Sándor.

Petra Rebenstorf, arbitru în cadrul Kansas City Barbecue Society şi arbitru la concursul neoficial care se desfăşoară conform regulamentelor Kansas City Barbeque Society (KCBS), a subliniat din nou faptul că invitaţia de a juriza la acest concurs reprezintă o mare onoare pentru ea. În conformitate cu Regulamentul KCBS, în una dintre cele cinci categorii, echipele trebuie să gătească o carne specifică locului, care va fi prezentată în cutia de surprize. În Transilvania, aceasta ce ar putea fi altceva, decât carne de urs.

Consumul de carne de vânat a fost în Ţinutul Secuiesc o tradiţie încă din Evul Mediu. Cei care au vizitat centrul oraşului Sfântu Gheorghe cu ocazia Paradei cârnaţilor ce a fost organizată anul trecut, au avut deja ocazia să guste din cârnaţii preparaţi din carne de vânat. Iar anul acesta, cei interesaţi au ocazia să guste din delicatesele din carne de urs, provenită de la unitatea de procesare a cărnii de vânat din Izvoare, unde carnea cu aviz sanitar este conservată prin congelare industrială.

Sárkány Árpád, directorul Abies Hunting SRL, a afirmat că introducerea consumului de carne de vânat în bucătăria secuiască se numără printre vechile lor planuri. Acest lucru este dificil de realizat în cazul cărnii de urs, deoarece prea puţine exemplare de urşi pot fi vânate de vânători, datorită lipsei licenţelor. „Consumul cărnii de vânat este o tradiţie, carnea de vânat a figurat ca şi reţetă în cărţile de bucate sau în notele vechilor familii aristocrate, cu atât mai mult cu cât ursul a fost întotdeauna o specie autohtonă în regiunea noastră şi s-a încercat valorificarea cărnii acestuia. La începutul anilor ’90, atunci când mulţi urşi au fost împuşcaţi la noi, o mare parte a cărnii a fost exportată” – a evidenţiat specialistul în vânătoare.

Noutăți